În Bucureşti codul de vreme rea anunţat de ANM a creat confuzie, haos şi chiar panică – înainte să înceapă. Asta după ce Primarul Capitalei i-a rugat dimineaţă pe oameni să stea în case după ora 20, iar şcolile şi grădiniţele au fost închise la ora 17.
Bucureşti: 12 copaci (6 maşini afectate), un bărbat (42 ani) decedat că urmare a traumatismelor suferite prin căderea unui copac.
Ilfov: 8 inundaţii,1 copac, 1 acoperiş.
Un bărbat a fost ucis de un copac căzut
Un bărbat a rămas prins sub un copac care a căzut peste el pe Şoseaua Viilor. Un echipaj de descarcerare a intervenit pentru a îl scoate, dar omul decedase deja din cauza loviturii extrem de puternice.
Din pricina rafalelor puternice de vânt, crengile unui copac s-au rupt și l-au lovit pe I.B -in vârstă de 42 de ani- cauzându-i răni mortale. Potrivit declaratiei familiei sale, bărbatul venise sa-i aducă un pachet surorii lui. În momentul în care a coborât din mașina, I.B a fost lovit cu putere de copacul rupt.
Chiar dacă în zonă se aflau afișe prinse de o bandă de delimitare în care se arăta că arborele reprezintă un pericol, bărbatul a ignorat avertizarea. La o prima verificare a Direcției Control din cadrul Primăriei a reieșit faptul ca imobilul în curtea căruia se afla arborele rupt de vânt aparține societății Kandia Dulce SA.
FOTO: ISU Bucureşti - Ilfov
Copac căzut peste un trecător, pe şoseaua Viilor
SURSA: ISU
Copac căzut peste un trecător, pe şoseaua Viilor
SURSA: ISU
Probleme la Centrul de Fotbal de la Mogoşoaia
Federaţia Română de Fotbal (FRF) a anunţat, miercuri seară, că în urma intemperiilor din preajma Bucureştiului s-au înregistrat avarii la Centrul Naţional de Fotbal de la Mogoşoaia.
Din cauza debitului mare de precipitaţii, conducta principală de scurgere a cedat. Apa s-a infiltrat în plafonul din zona recepţiei hotelului şi a provocat căderea unor plăci din tavanul de rigips. Ca măsură imediată s-a întrerupt voluntar alimentarea cu curent electric.
În hotel erau cazaţi jucători provenind de la echipa naţională de futsal a României şi de la loturile U16 ale României şi Irlandei. Siguranţa lor nu a fost niciun moment în pericol, menţionează FRF. În urma recomandărilor pompierilor chemaţi la faţa locului, toţi sportivii şi personalul bazei au fost evacuaţi. Jucătorii au fost cazaţi la un hotel din apropiere.
Pagubele vor fi evaluate începând de joi, după care se vor efectua reparaţiile necesare.
3 curse redirecţionate de pe Otopeni
Vântul a creat probleme pe aeroportul din Otopeni, unde cursele de la Heraclion şi Doha au fost rerutate pe aeroportul din Constanţa, iar o cursă de la Berlin a fost trimisă la Varna.
În restul Capitalei, furtuna a trecut fără prea mari efecte. După un scurt episod de vijelie cu vânt şi câţiva stropi de ploaie, în zona centrală lucrurile s-au calmat. Totuşi, bucureştenii stau în case, au ascultat de sfaturile autorităţilor, iar pe bulevardele centrale din Capitală se circulă lejer.
Avertismentele autorităţilor le-au stricat socotelile celor cu baruri din Centrul Vechi. Străzile erau pustii, la fel şi restaurantele. La ora 9 seară, centrul era pustiu. Totuşi, proprietarii de baruri speră că clienţii se vor întoarce aşa că au început să reamenajeze terasele şi câţiva curajoşi au venit până la urmă.
Situaţia la ora 21:00
Până la ora 21:00, ISU Bucuresti-Ilfov a acționat: în Bucureşti - pentru îndepărtarea a 8 copaci căzuţi pe carosabil, autoturisme sau linii electrice; în județul Ilfov - pentru extragerea apei din 4 subsoluri și pentru îndepărtarea unui copac cazut pe carosabil. Ca urmare a acestor evenimente, 5 autoturisme au fost avariate. Nu au fost înregistrate victime.
Copaci căzuţi peste maşini
Un copac a căzut peste o maşină pe Bulevardul Iuliu Maniu, în zona Pieţei Veteranilor. Alţi doi copaci au căzut în zona şoselei Kiseleff.
Copac căzut în zona Băneasa
SURSA: Imagini amator
Cu câteva minute înainte de ora 20:00 a început să plouă în Capitală. De asemenea, un copac a căzut pe Calea Giuleşti peste firele de electricitate. În nordul Capitalei şi în Corbeanca s-a semnalat grindină puternică.
Vremea extremă face victime, în special în rândul celor care sunt surprinşi de furtunile violente în zone deschise, dar nu numai.
Măsurile fără precedent i-au speriat pe mulţi, lăsaţi să plece de la serviciu, când încă era soare şi frumos. Stresaţi să îşi recupereze copiii în acelaşi timp, bucureştenii au blocat străzile, sau staţiile de metrou. Asta în pofida faptului că un cod galben, conform meteorologilor înseamnă - cităm - " urmează fenomene temporar periculoase, pentru anumite activităţi, dar altfel obişnuite, pentru perioada respectivă, sau zona specificată"
La ora 9, oamenii au fost alertaţi că Bucureştiul intră sub... un cod galben de furtună. Gabriela Firea a convocat un comandament de vreme rea şi a avut o recomandare, care i-a speriat pe mulţi. "Aş dori să adresez o rugăminte bucureştenilor: dacă în această seară nu au drumuri urgenţe, necesare, să rămână acasă, pentru că după ora 20 vor începe aceste fenomene extremă şi este bine să ne protejăm "
În acel moment, prognoza din Capitală anunţă un vânt de până la 65 de kilometri pe ora şi ploi de cel mult 35 de litri pe metru pătrat.
Gabriela Băncilă, meteorolog: "După ora 18.00, treptat vântul se va intensifica. Intervalul critic pentru Bucureşti îl apreciem în perioada ora 20.00 - 2, 3 noaptea, când norii de furtună îşi vor face apariţia şi aici."
Lăsaţi în calea urgiei de autorităţile incapabile să-i anunţe că sunt în pericol de moarte, cei şi aşa năpăstuiţi sunt puşi în faţa unei situaţii revoltătoare.
Program scurt în şcoli, dar şi la firmele private
Potrivit ANM, codul galben anunţat, prevede fenomene meteorologice temporar periculoase dar obişnuite. Cu toate acestea, primăria a anunţat că şcolile, grădiniţele şi creşele îşi vor termină programul până la ora 18.00. Gabriela Firea a plusat şi a solicitat că unităţile de învăţământ să se închidă la 17.00.
Zis şi făcut. Circulara transmisă de inspectoratul şcolar în toate unităţile de învăţământ a fost cu aplicare imediată. Evident că pentru părinţi nu a fost uşor să-şi scurteze programul de muncă pentru a-şi lua copiii acasă până în ora 17.00
În aceste condiţii, multe companii s-au văzut nevoite să-şi restrângă programul. Pornind de la anunţul că şcolile grădiniţele şi creşele se vor închide începând cu ora 17.00, mai multe companii din Bucureşti, printre care bănci, chiar şi farmacii, şi-au anunţat angajaţii că pot pleca mai repede să-şi ia copii de la unităţile de învăţământ.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea
SURSA: Inquam
Trafic Bucureşti
SURSA: Pro TV
Aglomeraţie în trafic
Aşa că începând cu ora 16.00, străzile din Bucureşti s-au aglomerat până la refuz de părinţi care se grăbeau cu maşinile să ajungă la copii.
A fost nebunie şi la metrou.
Între timp şi primăria sectorului 2 şi-a avertizat locuitorii. Mii de oameni au primit un mesaj pe telefon prin care li se spunea că după ora 18 se anunţă ploi şi vijelii.
Oamenii au reacţionat diferit. Unii s-au baricadat în case de la 5. Alţii spun că vor ignoră avertismentele.
Copii luaţi mai devreme de la şcoală
SURSA: Pro TV
Mesajul fals primit de bucureşteni
Între timp, pe reţelele de socializare s-a viralizat un mesaj prin care oamenii erau anunţaţi că furtună va fi chiar mai puternică decât a anunţat primăria. La ora 16, Firea a organizat o conferinţă de presă prin care a încercat să liniştească populaţia.
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „În ultimele ore s-a propagat pe reţelele de socializare un mesaj care transmite informaţii false, toxice, potrivit cărora eu sau alţi reprezentanţi ai Primăriei tăinuim informaţii care ar anunţă că situaţia ar fi mult mai gravă. Voi face plângere penală împotriva celor care au răspândit aceste informaţii false".
Harta cartierelor afectate
SURSA: Pro TV
Cartierele ameninţate de furtună
Dar avertizările oficiale au rămas în vigoare. Iar Gabriela Firea a enumerat care vor fi cele mai afectate cartiere din Bucureşti şi anume, cele din Nord Estul Capitalei, Băneasa şi Colentina. Dar şi cele din Sud Vest: Drumul Taberei Militari, Rahova, Sălaj, Ferentari.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Se apropie sărbătorile de iarnă și... sezonul crăciunițelor. Plantele cu frunze de un verde intens, amestecate cu nuanțe de roz sau roșu sunt pregătite să devină ornamente pentru masa de Crăciun sau cadouri de sezon.
Se apropie sărbătorile de iarnă și... sezonul crăciunițelor. Plantele cu frunze de un verde intens, amestecate cu nuanțe de roz sau roșu sunt pregătite să devină ornamente pentru masa de Crăciun sau cadouri de sezon.
Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.
Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.