Furtună în Bucureşti. Un om a murit după ce un copac a căzut peste el

În Bucureşti codul de vreme rea anunţat de ANM a creat confuzie, haos şi chiar panică – înainte să înceapă. Asta după ce Primarul Capitalei i-a rugat dimineaţă pe oameni să stea în case după ora 20, iar şcolile şi grădiniţele au fost închise la ora 17.

ISU a anunţat bilanţul la ora 22:00.

Bucureşti: 12 copaci (6 maşini afectate), un bărbat (42 ani) decedat că urmare a traumatismelor suferite prin căderea unui copac.

Ilfov: 8 inundaţii,1 copac, 1 acoperiş.

Un bărbat a rămas prins sub un copac care a căzut peste el pe Şoseaua Viilor. Un echipaj de descarcerare a intervenit pentru a îl scoate, dar omul decedase deja din cauza loviturii extrem de puternice. 

Din pricina rafalelor puternice de vânt, crengile unui copac s-au rupt și l-au lovit pe I.B -in vârstă de 42 de ani- cauzându-i răni mortale. Potrivit declaratiei familiei sale, bărbatul venise sa-i aducă un pachet surorii lui. În momentul în care a coborât din mașina, I.B a fost lovit cu putere de copacul rupt.

Chiar dacă în zonă se aflau afișe prinse de o bandă de delimitare în care se arăta că arborele reprezintă un pericol, bărbatul a ignorat avertizarea. La o prima verificare a Direcției Control din cadrul Primăriei a reieșit faptul ca imobilul în curtea căruia se afla arborele rupt de vânt aparține societății Kandia Dulce SA.

FOTO: ISU Bucureşti - Ilfov

Copac căzut peste un trecător, pe şoseaua Viilor

Copac căzut peste un trecător, pe şoseaua Viilor

Federaţia Română de Fotbal (FRF) a anunţat, miercuri seară, că în urma intemperiilor din preajma Bucureştiului s-au înregistrat avarii la Centrul Naţional de Fotbal de la Mogoşoaia.

Din cauza debitului mare de precipitaţii, conducta principală de scurgere a cedat. Apa s-a infiltrat în plafonul din zona recepţiei hotelului şi a provocat căderea unor plăci din tavanul de rigips. Ca măsură imediată s-a întrerupt voluntar alimentarea cu curent electric.

În hotel erau cazaţi jucători provenind de la echipa naţională de futsal a României şi de la loturile U16 ale României şi Irlandei. Siguranţa lor nu a fost niciun moment în pericol, menţionează FRF. În urma recomandărilor pompierilor chemaţi la faţa locului, toţi sportivii şi personalul bazei au fost evacuaţi. Jucătorii au fost cazaţi la un hotel din apropiere.

Pagubele vor fi evaluate începând de joi, după care se vor efectua reparaţiile necesare.

Vântul a creat probleme pe aeroportul din Otopeni, unde cursele de la Heraclion şi Doha au fost rerutate pe aeroportul din Constanţa, iar o cursă de la Berlin a fost trimisă la Varna.

În restul Capitalei, furtuna a trecut fără prea mari efecte. După un scurt episod de vijelie cu vânt şi câţiva stropi de ploaie, în zona centrală lucrurile s-au calmat. Totuşi, bucureştenii stau în case, au ascultat de sfaturile autorităţilor, iar pe bulevardele centrale din Capitală se circulă lejer.

Avertismentele autorităţilor le-au stricat socotelile celor cu baruri din Centrul Vechi. Străzile erau pustii, la fel şi restaurantele. La ora 9 seară, centrul era pustiu. Totuşi, proprietarii de baruri speră că clienţii se vor întoarce aşa că au început să reamenajeze terasele şi câţiva curajoşi au venit până la urmă.

Până la ora 21:00, ISU Bucuresti-Ilfov a acționat: în Bucureşti - pentru îndepărtarea a 8 copaci căzuţi pe carosabil, autoturisme sau linii electrice; în județul Ilfov - pentru extragerea apei din 4 subsoluri și pentru îndepărtarea unui copac cazut pe carosabil. Ca urmare a acestor evenimente, 5 autoturisme au fost avariate. Nu au fost înregistrate victime.

Un copac a căzut peste o maşină pe Bulevardul Iuliu Maniu, în zona Pieţei Veteranilor. Alţi doi copaci au căzut în zona şoselei Kiseleff.

Copac căzut în zona Băneasa

Cu câteva minute înainte de ora 20:00 a început să plouă în Capitală. De asemenea, un copac a căzut pe Calea Giuleşti peste firele de electricitate. În nordul Capitalei şi în Corbeanca s-a semnalat grindină puternică.

Măsurile fără precedent i-au speriat pe mulţi, lăsaţi să plece de la serviciu, când încă era soare şi frumos. Stresaţi să îşi recupereze copiii în acelaşi timp, bucureştenii au blocat străzile, sau staţiile de metrou. Asta în pofida faptului că un cod galben, conform meteorologilor înseamnă - cităm - " urmează fenomene temporar periculoase, pentru anumite activităţi, dar altfel obişnuite, pentru perioada respectivă, sau zona specificată"

La ora 9, oamenii au fost alertaţi că Bucureştiul intră sub... un cod galben de furtună. Gabriela Firea a convocat un comandament de vreme rea şi a avut o recomandare, care i-a speriat pe mulţi. "Aş dori să adresez o rugăminte bucureştenilor: dacă în această seară nu au drumuri urgenţe, necesare, să rămână acasă, pentru că după ora 20 vor începe aceste fenomene extremă şi este bine să ne protejăm "

În acel moment, prognoza din Capitală anunţă un vânt de până la 65 de kilometri pe ora şi ploi de cel mult 35 de litri pe metru pătrat. 

Alertă în Capitală, după avertizarea meteorologilor

Gabriela Băncilă, meteorolog: "După ora 18.00, treptat vântul se va intensifica. Intervalul critic pentru Bucureşti îl apreciem în perioada ora 20.00 - 2, 3 noaptea, când norii de furtună îşi vor face apariţia şi aici."

Centrul Vechi, gol după avertismentele Primăriei Capitalei

Potrivit ANM, codul galben anunţat, prevede fenomene meteorologice temporar periculoase dar obişnuite. Cu toate acestea, primăria a anunţat că şcolile, grădiniţele şi creşele îşi vor termină programul până la ora 18.00. Gabriela Firea a plusat şi a solicitat că unităţile de învăţământ să se închidă la 17.00.

Zis şi făcut. Circulara transmisă de inspectoratul şcolar în toate unităţile de învăţământ a fost cu aplicare imediată. Evident că pentru părinţi nu a fost uşor să-şi scurteze programul de muncă pentru a-şi lua copiii acasă până în ora 17.00

În aceste condiţii, multe companii s-au văzut nevoite să-şi restrângă programul. Pornind de la anunţul că şcolile grădiniţele şi creşele se vor închide începând cu ora 17.00, mai multe companii din Bucureşti, printre care bănci, chiar şi farmacii, şi-au anunţat angajaţii că pot pleca mai repede să-şi ia copii de la unităţile de învăţământ.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea

Trafic Bucureşti

Aşa că începând cu ora 16.00, străzile din Bucureşti s-au aglomerat până la refuz de părinţi care se grăbeau cu maşinile să ajungă la copii.

A fost nebunie şi la metrou.

Între timp şi primăria sectorului 2 şi-a avertizat locuitorii. Mii de oameni au primit un mesaj pe telefon prin care li se spunea că după ora 18 se anunţă ploi şi vijelii.

Oamenii au reacţionat diferit. Unii s-au baricadat în case de la 5. Alţii spun că vor ignoră avertismentele.

Copii luaţi mai devreme de la şcoală

Între timp, pe reţelele de socializare s-a viralizat un mesaj prin care oamenii erau anunţaţi că furtună va fi chiar mai puternică decât a anunţat primăria. La ora 16, Firea a organizat o conferinţă de presă prin care a încercat să liniştească populaţia.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „În ultimele ore s-a propagat pe reţelele de socializare un mesaj care transmite informaţii false, toxice, potrivit cărora eu sau alţi reprezentanţi ai Primăriei tăinuim informaţii care ar anunţă că situaţia ar fi mult mai gravă. Voi face plângere penală împotriva celor care au răspândit aceste informaţii false".

Harta cartierelor afectate

Dar avertizările oficiale au rămas în vigoare. Iar Gabriela Firea a enumerat care vor fi cele mai afectate cartiere din Bucureşti şi anume, cele din Nord Estul Capitalei, Băneasa şi Colentina. Dar şi cele din Sud Vest: Drumul Taberei Militari, Rahova, Sălaj, Ferentari.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Concurentul care a întors toți antrenorii în 5 secunde. Bogdan Ioan a făcut show pe scena Vocea României

02:58
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Doar Vocea a contat! Antrenorii și-au întors doar scaunele ca să-i asculte vocea până la final
Oare Celine Dion și-a fi întors scaunul? Vocea care a întors doar scaunele antrenorilor

02:12
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Concurentul care îl uimește pe Smiley. Artistul are impresia că sunt doi cântăreți pe scenă
Izabela Barbu canta Summertime

02:03
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Vocea care îi ține în picioare pe antrenori 
Daria Tănasă interpretează Ain't no other man 

01:47
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
O melodie rock este mereu pe placul lui Tudor. Vocea care l-a făcut să se întoarcă în două secunde
Dombi Sandor interpretează piesă "I feel good" a lui Tom Jones

02:11
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Vocea care o face pe Irina să plângă 

02:28
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Acel moment când Tudor Chirilă fluieră din tot sufletul la o melodie cântată de tine
Alma Boiangiu interpretează melodia "Wonderwall" a trupei Oasis

02:04
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
17 ani și o voce care nu are vârstă. Dora a întors toate scaunele la Vocea României
Dora Gaitanovici interpretează celebra piesă "One more try" a lui George Michael

01:58
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
"Nu sunt perfectă" cântată perfect de Romanița Fricosu

01:53
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
I'm sexy and I know it cântată mult prea sexy de Andrei Voicu

01:50
piatra neamt
Trupul tânărului mort după explozia din Piatra Neamț, adus în țară din Belgia
Mamă și fiică, la spital intoxicate cu fum. Au pornit un incendiu de la câteva lumânări
Scandal la Spitalul din Târgoviște. Câțiva copii au fost expuși la gaze lacrimogene date de paznici
Clima României devine din ce în ce mai periculoasă. Alimentele care vor dispărea
Un preot a lovit cu mașina două persoane, după care a fugit de la locul accidentului
Scandal la Spitalul Judeţean din Târgovişte. Un paznic a fost rănit, iar mai multe geamuri au fost sparte
pirotehnisti bomba
Ameninţare cu bombă la un centru comercial şi spitalul judeţean din Ploiești. 150 de persoane evacuate
Cum a devenit România un "stat-problemă" al UE. Dragnea nu acceptă criticile de la Bruxelles
Marinarii români blocaţi la bordul unei nave cu emigranți, în pericol: "Pot exploda epidemii"
Ai cui erau cei 95.000 euro găsiţi într-un dulap second-hand. "A făcut infarct"
Autorii triplei crime din Călărași riscau închisoare pe viață dacă erau majori. Ce pedeapsă pot primi
Hoții care au aruncat în aer un bancomat, căutați. Au vopsit cu spray negru camerele de supraveghere