2.000 de euro de om, pe o singura tura. Jaful de proportii de la statiile de taxare de pe podurile Giurgiu si Giurgeni
Frauda de proportii la statiile de taxare de pe podurile Giurgiu si Giurgeni. 13 angajati sunt suspectati ca au incasat bani de la soferi si au eliberat bonuri fictive.
Angajatii statiilor de taxare de la Giurgiu si Giurgeni ajungeau sa plece acasa dupa o singura tura, si cu 2 mii de euro. Iar banii furati, ar putea ajunge la 3 milioane de euro intr-un an. Curios este ca angajatii au reusit sa pacaleasc, si sistemul automat de monitorizare video, instalat recent.
In momentul in care o masina se apropie de bariera, camera sistemului de tarifare detecteaza numarul de inmatriculare si il transmite serverului, care va ridica bariera dupa ce se va face plata. Angajatii au descoperit insa ca sistemul poate fi fentat: camera de supraveghere trebuie sa nu vada numarul de inmatriculare. Operatorii preiau controlul barierei dar, cel mai important, al banilor.
Alegeri 2024
22:58
Kelemen Hunor: „Este important să ne susţineţi şi la alegerile parlamentare, fiindcă urmează decizii destul de dificile”
22:56
Nicuşor Dan: „Sper ca în urma numărării definitive Elena Lasconi să intre în turul al doilea”
22:42
Mircea Geoană, declarații după primele rezultate: Este surprinzător modul în care anumiți candidați apar de nicăieri
22:33
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifrele oficiale BEC în timp real. Cine conduce după primele ore
Angajatilor nu le-a pasat ca imaginile de pe aceste camere de supraveghere se stocheaza in arhiva si cineva ar putea fi curios sa le vada. Reporterii ProTV au intrat in posesia lor si au vazut cum fraudau sistemul operatorii barierei.
Metoda e simpla: un angajat se posteaza in fata camerelor din momentul in care un camion intra in statie pana cand acesta dispare. Sistemul nu inregistreaza numarul de inmatriculare al masinii, permitand astfel operatorilor sa ascunda incasarile.
O alta metoda la care apelau cei suspectati de frauda este dirijarea camioanelor astfel incat sa treaca pe la taxare la o distanta considerabila fata de camera de supraveghere. Numerele de inmatriculare nu mai sunt astfel vizibile pe imagini, iar banii colectati de la soferi ajung in buzunarele anajatilor CNADNR.
O a treia metoda – si cea mai simpla - era cea aplicata in timpul noptii, cand unii angajati pur si simplu opreau sistemul infrarosu al camerelor de supraveghere, iar numerele de inmatriculare dispareau in intuneric.
Reprezentantii CNADNR au confirmat situatia: "Neregulile constau in taxarea necorespunzatoare a autovehiculelor de marfa cu masa totala mai mare de 12 tone. La statia de taxare Giurgiu sunt cercetati 9 angajati. La statia de taxare Giurgeni sunt cercetati 4 angajati."
Giurgeni este chiar statia unde in toamna anului trecut ProTV va prezenta camionagii care si-au instalat sisteme automate de mascare a numerelor de inmatriculare, ca sa nu mai dea bani cand trec podul peste Dunare.
De altfel, angajatii au preferat camioanele, pentru care se plateste o taxa de 30 de euro. In comunicatul CNADNR, prejudiciul e estimat la 16 mii de euro pe tot anul trecut. Surse din cadrul companiei sustin insa ca acesta ar fi doar varful icebergului. Suma furata intr-o singura statie ar putea fi de 3 milioane de euro, cam cat costa constructia unui kilometru de autostrada. Momentan, ancheta este in desfasurare.