FSANP: Cum și de ce s-a sinucis deținutul Marcel Lepa, ucigașul polițistului din Timiș
Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, a prezentat într-un comunicat de presă cum și de ce se sinucid unii deținuți.
Câteva considerații pe marginea întrebării zilei referitoare la cum și de ce s-a sinucis deținutul Marcel Lepa, ucigașul polițistului din Timiș:
1. În penitenciarele din România, rata sinuciderilor este în medie de 3,95 la 10.000 de deţinuţi. Sub cea din Norvegia (30), Franţa (12,4), Belgia (11) ori Portugalia (9,1).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
2. Rata sinuciderilor în penitenciarele românești este de 3 ori mai mică decât în rândul populației României.
3. De regulă, deținuții care se sinucid ascund această intenție și folosesc pentru sinucidere obiecte de inventar din cameră și dintre cele permise a fi păstrate asupra lor: cearceafuri, pături, fețe de perna, obiecte de îmbrăcăminte, lame de ras ori instrumente tăietoare improvizate.
4. Personalul penitenciarului supraveghează vizual camerele de deținere, însă anumite spații precum grupul sanitar nu pot fi supravegheate din rațiuni de protecție a intimității, deși sunt verificate de cel puțin 2 ori pe zi.
5. Supravegherea continuă nu este permisă fiind considerată abuzivă; chiar și în cazul deținuților clasificați ca fiind cu risc de sinucidere, aceasta fiind periodică, deși mult mai frecventă.
6. Sunt destule situații în care personalul penitenciarului și deținuții intervin cu succes pentru a opri tentative de sinucidere, detenția în comun fiind un avantaj în aceste cazuri.
7. Cu excepţia motivelor legate strict de pedeapsa în sine ce presupune lipsirea de libertate, tabloul sinuciderilor ce au loc în penitenciare seamănă cu cel al sinuciderilor ce au loc afară.
8. În literatura de specialitate se consideră că până la 90% dintre cei care se sinucid au o afecţiune psihică, chiar dacă uneori acest act poate fi prima manifestare a acelei afecţiuni.
9. Toate decesele care au loc într-un penitenciar, indiferent de motivul prezumtiv, sunt verificate de Parchetul de pe raza căruia se află penitenciarul în cauză.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!