Fratii Cioaba, contestati de comunitatile de romi. "Nu mai vrem niciun rege, sa se duca la munca"
Desi au trecut cateva zile de la asa-zisa incoronare a celor doi regi ai tiganilor, Dorin si Daniel Cioaba, sunt tot mai contestati de diverse comunitati din tara.
La Iasi, in Gorj, in Banat sau in Arges, bulibasii sustin ca nu se simt reprezentati de ei, nu-i recunosc drept lideri si nu mai vor nici regi, nici imparati, nici faraoni.
Mai multi conducatori ai etniei romilor s-au strans la sfat si ameninta cu razmerita generala. In fata protestelor, feciorii familiei Cioaba au spus ca nu obliga pe nimeni sa li se supuna si ca este loc pentru toata lumea.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La Costesti, in Arges, zeci de tigani, cu pirandele si puradeii dupa ei, au iesit luni in strada.
"Nu mai vrem niciun rege, sa se duca la munca toti, nu mai recunoastem pe nimeni", spune o femeie.
"Daca vreau, ma duc sa-mi cumpar si eu o coroana de la magazin si ma fac rege si eu", a spus un barbat.
Simbolic, un tigan cu o coroana de plastic aurie, o arunca si o calca in picioare, spre bucuria multimii.
Dan Stanescu, regele international al romilor crestin-ortodocsi: "Noi nu avem treaba cu ei. De Daniel stiu ca e si hot, nu se poate asa ceva! Eu am un milion si jumatate peste care sunt eu rege si dintre ei 50.000 mi-au jurat credinta cu semnatura si CNP".
Si liderii tiganilor din cartierul Meteor, din Targu Jiu, contesta vehement dubla incoronare de la Sibiu.
Ninel Potarca, fost candidat la Presedintia Romaniei: "Poate apare vreun faraon aici, la Gorj, sau nu stiu unde, s-a terminat cu aceasta regie, nu mai vrem, s-a terminat".
Nu intamplator protestele sunt aprige in Gorj: asa-zisul imparat Iulian al tiganilor si autointitulatul rege Ion Cioaba, au crescut pe aceeasi strada, in Targu Carbunesti. S-au mutat apoi cu neamurile lor in Sibiu, iar dorinta de marire a crescut.
Ion Mihai Ministru, Lider Uniunea Romilor Crestini din Romania: "Odata cu moartea regelui Cioaba s-a incheiat cu monarhia".
Tiganii din Gorj sustin ca au aflat de dubla incoronare atunci cand au venit la priveghiul lui Florin Cioaba si, suparati de aceasta decizie, au parasit adunarea si nici nu au mai participat la funeralii.
Si tiganii din Moldova au reactionat duminica seara: bulibasa dintr-o comunitate tiganeasca din Ciurea, judetul Iasi, s-a intalnit cu reprezentanti ai etniei din Suceava, Vaslui si Galati. Au cazut de acord sa ramana fiecare neam cu bulibasa lui si sa nu fie reprezentati de regii din Sibiu.
La randul lor, cei din comunitatea tiganilor din Banat, bogata si influenta, nu vor nici in ruptul capului sa auda de regii Cioaba.
Rudolf Stancu, liderul tiganilor din Banat: "Ceea ce s-a intamplat aduce vis-a-vis de noi multa rusine. Aici a fost un boicot impotriva lui Dorinel, pentru ca si-a dorit si el o coroana".
In fata acestor miscari de protest, Dorin Cioaba face precizari.
Dorin Cioaba, rege international al romilor: "Acest titlu este unul onorific. Noi nu avem supusi. Noi nu reprezentam pe totii romii, dar ii reprezentam pe aceia care vin sa adere si sa ne simpatizeze".
Fratele cel mare considera ca mezinul, Daniel, a fost manipulat si ca i s-a cerut sa revendice coroana tatalui sau, doar ca sa starneasca protestele de acum.
Exista totusi un document din 1992 prin care regele Ion Cioaba era recunoscut de institutii precum Ministerul Culturii, Ministerul de Interne si Camera Deputatilor. Dar actul nu este luat in seama astazi de tiganii din tara.