FOTO. Sistemul prin care contrabandiștii din Suceava își schimbau în mers plăcuţele de înmatriculare
Membrii unei grupări din nordul Moldovei foloseau pentru transportul ţigărilor de contrabandă maşini ce aveau montate dispozitive speciale de înlocuire a plăcuţelor de înmatriculare, în mers, cu unele false, pentru a nu fi depistați de polițiști.
Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamţ, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bacău, au efectuat luni 39 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Neamţ, Iaşi, Suceava şi Vaslui, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări care se ocupa cu contrabanda de ţigări.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat care avea ca scop principal preluarea de importante cantităţi de ţigarete de provenienţă extracomunitară în vederea valorificării.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Vedeți mai multe imagini în galeria foto de la finalul articolului.
Colectarea ţigaretelor s-a realizat, în principal, în localitatea Vicovu de Sus, judeţul Suceava, de unde au fost transportate, cu autovehicule, până în municipiul Roman, judeţul Neamţ, de unde au fost preluate şi depozitate în mai multe imobile. Ulterior, ţigaretele au fost distribuite în judeţele Neamţ, Vaslui, Suceava şi Iaşi către administratori ai unor societăţi comerciale.
Conform DIICOT, pentru transportul ţigaretelor, membrii grupării foloseau autovehicule ce aveau montate dispozitive speciale de înlocuire a plăcuţelor de înmatriculare, în mers, cu unele false, pentru a evita depistarea de către organele de anchetă.
În perioada mai - noiembrie 2021, membrii grupării au colectat, preluat, deţinut, transportat şi distribuit aproximativ 300.000 de pachete cu ţigarete de contrabandă, de diferite mărci, prejudiciul produs bugetului general consolidat al statului fiind de aproximativ 4.000.000 de lei.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate 1.288 de pachete cu ţigarete de diferite mărci, sumele de 118.850 de lei, 9.485 de euro şi 140 de lire, un dispozitiv de înlocuire a plăcuţelor de înmatriculare în mers, plăcuţe de înmatriculare false, precum şi un pistol neletal şi cartuşe.
La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Neamţ, vor fi conduse, în vederea audierii, 22 de persoane.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Suceava şi SCCO Neamţ, al poliţiştilor din cadrul IPJ Bacău şi al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău şi IJJ Suceava.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.