Fostul lider PSD Dumitru Buzatu, plasat în arest la domiciliu. Tribunalul Vaslui a dispus o serie de interdicţii
Curtea de Apel Iaşi a menţinut, miercuri, decizia dată de Tribunalul Vaslui privind plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.
Hotărârea Curţii de Apel Iaşi este definitivă.
"În baza art. 222 alin. 12 C.proc.pen. stabileşte că măsura arestului la domiciliu, dispusă de judecătorul de cameră preliminară de la instanţa de fond faţă de inculpatul Buzatu Dumitru are o durată de 30 de zile, începând cu data eliberării inculpatului din locul de detenţie. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate care nu contravin prezentei încheieri", se arată în soluţia Curţii de Apel.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Tribunalul Vaslui a dispus o serie de interdicţii pentru Dumitru Buzatu, odată cu decizia plasării acestuia în arest la domiciliu.
Astfel, potrivit soluţiei date la Tribunalul Vaslui, fostul lider al PSD Vaslui nu va avea voie să ia legătura cu mai mulţi martori din dosar, printre care se află şi denunţătorul său, omul de afaceri Emil Savin. Totodată, în cazul în care măsura dispusă luni va rămâne definitivă, Dumitru Buzatu nu are voie să exercite profesia sau activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta, trebuie să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă şi are interdicţia de a participa la manifestări culturale sau la adunări publice în scop politic, direct sau indirect.
"Pe durata măsurii, inculpatul poate părăsi locuinţa pentru prezentarea în faţa organelor judiciare la chemarea acestora. În cazuri urgente, pentru motive întemeiate, inculpatul poate părăsi imobilul, fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, pe durata de timp strict necesară, informând imediat despre aceasta instituţia, organul sau autoritatea desemnată cu supravegherea sa şi organul judiciar care a luat măsura arestului la domiciliu ori în faţa căruia se află cauza. În baza art. 221 alin. (4) Cod procedură penală, atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive", se mai menţionează în decizia instanţei.
Tribunalul Vaslui a decis, luni, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD, Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui.
"În temeiul art. 242 raportat la art. 218, 220 Cod procedură penală, înlocuieşte măsura arestului preventiv dispus prin Încheierea 70/DLF din data de 23.09.2023 pronunţată în dosarul nr. 1886/89/2023 al Tribunalului Vaslui (...) cu măsura arestului la domiciliu. În baza art. 221 alin. (1) Cod procedură penală, impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul din sat Zăpodeni, com. Zăpodeni, jud.Vaslui, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza", se arată în decizia instanţei.
În cursul săptămânii trecute, avocatul Kristian Winzer, care îl reprezintă pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că acesta a fost prezent pe data de 9 aprilie la DNA Iaşi ca martor denunţător într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupţie.
Apărătorul lui Buzatu a subliniat că denunţul clientului său nu vizează pretinse infracţiuni de corupţie sau asimilate faptelor de corupţie din Consiliul Judeţean Vaslui, din anumite instituţii aflate în subordinea acestuia sau din cadrul organizaţiei judeţene sau centrale a PSD, aşa cum s-a prezentat în spaţiul public, ci doar o infracţiune împotriva intereselor financiare ale UE, săvârşită exclusiv de către o entitate privată şi de către reprezentanţii în drept şi în fapt ai acesteia.
Tribunalul Vaslui a emis, pe 23 septembrie, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Buzatu pentru luare de mită, însă acesta a contestat soluţia. Ulterior, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au respins contestaţia depusă de avocatul lui Dumitru Buzatu.
Buzatu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei drept mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii acestuia, după ce fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui i-ar fi primit într-un restaurant.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui Dumitru Buzatu. Dosarul a fost transmis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.