Fostul deputat PDL Alin Trasculescu a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie
Fostul deputat PDL Alin Trasculescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la spalare a banilor, delapidare si uz de fals.
In acelasi dosar, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata si pe Marian Valeriu Calota, asociat si administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, pentru complicitate la trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata, santaj comis in legatura cu infractiunea de trafic de influenta, spalare a banilor, delapidare, uz de fals si asociere pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.
De asemenea, Marian Varvariche va fi judecat pentru complicitate si instigare la delapidare, complicitate la spalare a banilor, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si asociere pentru savarsirea de infractiuni, iar Adrian Cristian Ene si Dorian Geolfan, reprezentanti ai unei societati comerciale, au fost trimisi in judecata pentru delapidare, fals in inscrisuri sub semnatura privata, asociere pentru savarsirea de infractiuni, complicitate la delapidare si
complicitate la spalare a banilor.
Dosarul va fi judecat de magistratii Tribunalului Bucuresti.
Procurorii arata in rechizitoriul trimis instantei ca, in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Silviu Trasculescu si Marian Valeriu Calota au constituit o asociere pentru obtinerea de sume de bani prin traficarea influentei, la care au aderat si Marian Varvariche, Adrian Cristian Ene si Dorian Geolfan.
In cei doi ani, Trasculescu, in calitate de deputat si presedinte al Organizatiei PDLVrancea, a pretins de la Mircea Vintilescu, reprezentantul unei societati comerciale, denuntator in cauza, initial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorata la 150.000 euro. De asemenea, Trasculescu a pretins si 1,1 milioane de lei, din care a primit, prin intermediul lui Calota, in trei transe, 374.000 de lei, sustin procurorii.
"Banii au fost pretinsi cu ajutorul inculpatului Calota Marian-Valeriu, care l-a constrans prin amenintare pe denuntator sa remita lui Trasculescu Alin-Silviu sumele solicitate. Pentru obtinerea acestor foloase, Trasculescu Alin-Silviu a lasat sa se creada ca are influenta asupra reprezentantilor autoritatilor locale din judetul Vrancea, pentru a-i determina sa solicite realizarea unor obiective de investitii in cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) si asupra functionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului cu atributii de verificare, avizare si aprobare in derularea procedurii specifice aceluiasi program, precum si asupra reprezentantilor unei societati comerciale, pentru a-i determina sa deruleze o relatie contractuala cu firma administrata de denuntator", au precizat procurorii.
In perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, la solicitarea lui Trasculescu, Marian Calota a falsificat mai multe contracte comerciale incheiate intre firma sa, SC Maryna Exclusiv SRL, si societatea denuntatorului, "aceste inscrisuri fiind folosite pentru efectuarea platilor corespondente si justificarea acestora in evidentele contabile ale celor doua societati comerciale". Din banii obtinuti astfel, Calota si-a insusit din contul SC Maryna Exclusiv SRL, pe baza unor inscrisuri false, 198.400 de lei, pe care i-a folosit in interes personal si in interesul altor persoane, au precizat procurorii.
"Insusirea sumei de 198.400 lei de catre inculpatul Calota Marian-Valeriu a fost justificata contabil de catre inculpatii Varvariche Marian, Ene Adrian-Cristian si Geolfan Dorian sub aparenta unor operatiuni comerciale fictive si pe baza unor inscrisuri false", potrivit documentului citat.
Totodata, la 10 noiembrie 2012, Calota a primit de la denuntator 50.000 de lei, bani pe care urma sa ii dea lui Trasculescu. Calota a fost prins atunci in flagrant delict.
In 11 noiembrie 2012, procurorii anticoruptie au dispus retinerea lui Trasculescu si Calota. intrucat Trasculescu era atunci deputat, DNA l-a informat pe ministrul Justitiei despre perchezitia si retinerea acestuia. Camera Deputatilor a constatat, in 20 noiembrie 2012, incetarea calitatii de deputat a lui Alin Trasculescu, in urma demisiei sale.
In 29 noiembrie 2012, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea lui Alin Trasculescu pentru 29 de zile. Acesta a fost eliberat in 7 decembrie 2012, in urma unei decizii definitive a Curtii de Apel Bucuresti. Trasculescu are interdictie de a parasi tara.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in 12 noiembrie 2012, arestarea preventiva a lui Marian Calota pentru 29 de zile, masura fiind prelungita pana in 19 ianuarie 2013, data la care procurorii au luat masura obligarii de a nu parasi tara.
In cazul lui Marian Varvariche, procurorii au luat masura obligarii de a nu parasi localitatea.
De asemenea, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile ale lui Trasculescu, Calota, Ene si Geolfan, in vederea confiscarii.
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, dna, PDL, influenta, anticoruptie, coruptie, Alin Trasculescu,
Dată publicare:
05-04-2013 08:02