Alin Trasculescu a fost eliberat din arest, dupa decizia definitiva a Curtii de Apel Bucuresti

Alin Trasculescu

Alin Trasculescu a iesit vineri seara din arestul Politiei Capitalei, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul fostului deputat fata de inlocuirea interdictiei de a parasi tara cu masura arestarii preventive, in dosarul de coruptie al acestuia.

Trasculescu nu a facut declaratii la iesirea din arest.

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a judecat, vineri, recursul fostului deputat PDL Alin Trasculescu impotriva deciziei Tribunalului Capitalei prin care a fost inlocuita masura interdictiei cu cea a arestarii preventive si a fost emis un mandat de incarcerare pe numele lui, potrivit Mediafax.

Instanta a admis recursul fostului deputat, astfel ca acesta, care se afla in arest preventiv din 29 noiembrie, a fost pus in libertate. Trasculescu are insa interdictie de a parasi tara, in contextul in care CAB a desfiintat hotararea Tribunalului Bucuresti prin care aceasta masura fusese inlocuita cu arestarea preventiva. In fata judecatorilor de la CAB, Trasculescu a spus ca Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) a fost initiat de partidul de guvernamant, respectiv PDL, si ca el, in calitatea sa de politican, trebuia sa-si asume acest program.

Trasculescu a aratat este unul dintre initiatorii legii privind sanctiunile pentru violenta de pe stadioanele din Romania si ca intelege foarte bine notiunile de ordine publica si pericol public. In acest context, fostul deputat a spus ca nu va reprezenta o problema pentru organele de ancheta, daca va fi lasat in libertate pe perioada cercetarilor.

Citește și
Alin Trasculescu
Fostul deputat Alin Trasculescu s-a predat si a ajuns in arestul Politiei Capitalei
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Trasculescu a amintit ca el si-a dat demisia din functia pe care a detinut-o, desi stia ca nu exista cvorum, tocmai pentru a nu incurca demersurile procurorilor anticoruptie. In final, fostul deputat a spus ca, in perioada cat a fost politician, a initiat peste 30 de legi, intre care si cea privind sanctionarea violentelor de pe stadioane.

Unul dintre avocatii lui Trasculescu, Marian Nazat, a sustinut ca instanta inferioara, respectiv Tribunalul Bucuresti, a luat in considerare in mod gresit declaratiile denuntatorului Mircea Vintilescu, precum si pe cele ale lui Marian Calota, despre care procurorii Directiei Nationale Anticoruptie afirma ca este complicele fostului deputat.

Despre Mircea Vintilescu, avocatul Marian Nazat a aratat ca acesta este un om de casa al procurorilor DNA si ca a facut denunturi pe banda rulanta ori de cate ori el a avut probleme cu legea. Referitor la schimbarea radicala a declaratiilor complicelui Marian Calota, in sensul incriminarii clientului sau, avocatul a precizat ca trebuie clar avut in vedere momentul cand complicele a inteles sa-si modifice declaratiile, respectiv dupa ce instanta suprema a dispus definitiv arestarea sa preventiva pentru 29 de zile.

Avocatul a sugerat ca probele ce reprezinta declaratiile celor doua persoane sunt viciate si ca nu trebuie avute in vedere de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti. Alin Trasculescu, acuzat ca ar fi pretins 200.000 de euro pentru a interveni pe langa autoritatile vrancene sa atribuie contracte de investitii unor societati, a fost incarcerat in 29 noiembrie, cand Tribunalul Bucuresti a decis inlocuirea masurii interdictiei de a parasi tara cu arestarea preventiva, admitand astfel propunerea DNA.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti. Instanta Tribunalului Bucuresti a aratat, in motivarea deciziei de arestare preventiva, ca Alin Trasculescu a dat dovada de un cinism ce reiese din continutul tuturor interceptarilor, in contextul in care a inteles sa-si foloseasca influenta conferita de calitatea sa de demnitar pentru a obtine bani. Trasculescu s-a folosit de influenta pe care o avea, fie pe linie de afiliere politica, fie pe simple relatii de prietenie si cunostinte, pentru atribuirea unor lucrari catre un anumit ofertant si pentru aceasta se astepta sa primeasca bani, a notat judecatorul in motivarea deciziei sale de arestare.

Complicele lui Alin Trasculescu, Marian Calota, a recunoscut, dupa arestarea sa in dosarul fostului deputat, faptele de care este acuzat si a oferit anchetatorilor DNA amanunte si clarificari in privinta implicarii lui Trasculescu, potrivit documentului citat Fostul deputat Alin Trasculescu este cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influenta, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la spalare a banilor, cunoscand ca acestia provin din trafic de influenta.

Ulterior, procurorii au extins cercetarile in cazul lui Trasculescu si pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni. In 13 noiembrie, DNA a solicitat Camerei Deputatilor, prin Ministerul Justitiei, sa avizeze cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Alin Trasculescu. In 16 noiembrie, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a avizat cererea anchetatorilor, iar in 20 noiembrie Alin Trasculescu a anuntat ca demisioneaza.

Potrivit documentului trimis de anchetatori la Parlament, in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Silviu Trasculescu, in calitate de deputat si presedinte al Organizatiei Judetene a PDL Vrancea, ar fi pretins de la martorul (denuntator) Mircea Alexandru Vintilescu, cu complicitatea lui Marian Valeriu Calota, initial suma de 50.000 de euro, care ulterior ar fi fost majorata la 150.000 de euro, din care ar fi primit, cu ajutorul lui Calota, suma totala de 364.000 de lei, in patru transe - de 30.000 de lei, 124.000 de lei, 10.0000 de lei si 200.000 de lei.

Ulterior, Trasculescu ar fi pretins inca 1,1 milioane de lei, bani pe care ar fi impus sa ii primeasca in doua transe, de 50.000 de lei si, respectiv, 1.050.000 de lei. "Pentru obtinerea acestor foloase, Trasculescu Alin Silviu ar fi lasat sa se creada ca ar avea influenta asupra reprezentantilor autoritatilor locale din judetul Vrancea, pentru a-i determina sa solicite realizarea unor obiective de investitii din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii si asupra functionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, cu atributii de verificare, avizare si aprobare in derularea procedurii specifice aceluiasi program, precum si asupra reprezentantilor SC Vega 93 SRL, pentru a-i determina sa deruleze o relatie contractuala cu SC Aquaform SRL, administrata de martorul denuntator Vintilescu Mircea Alexandru", scriu anchetatorii in documentul citat.

De asemenea, in 6 noiembrie, Trasculescu l-ar fi determinat pe Calota sa falsifice un contract intre SC Aquaform SRL si firma lui Calota SC Maryna Exclusiv SRL, acesta fiind antedatat pentru a putea fi folosit in scopul efectuarii platii si a justificarii in evidentele contabile ale celor doua societati. De asemenea, anchetatorii au mai stabilit ca, in perioada august - noiembrie, Marian Valeriu Calota, l-ar fi constrans prin amenintare pe Vintilescu sa dea sumele de bani cerute de Trasculescu in schimbul interventiilor promise.

Potrivit anchetatorilor, Trasculescu si Calota s-ar fi intalnit in 10 noiembrie, in municipiul Focsani, cu Vintilescu pentru a primi suma de 50.000 de lei, prima transa din cei 1,1 milioane de lei ceruti. Trasculescu i-ar fi spus lui Vintilescu sa ii dea lui Calota cei 50.000 de lei, care ulterior trebuiau sa ajunga la deputatul PDL. Calota a fost prins in flagrant delict, in 10 noiembrie, in jurul orei 20.40, dupa ce a primit banii de la Vintilescu. Dupa aproximativ 20 de minute, Trasculescu a fost oprit pe strada Independentei din Focsani, pentru perchezitie corporala, fiind de asemenea perchezitionat si autoturismul deputatului PDL.

Procurorii DNA sustin in referatul prin care cer arestarea lui Alin Trasculescu ca deputatul i-a cerut denuntatorului sau 200.000 de euro chiar in Parlament, intr-o sala a grupului PDL. De asemenea, Trasculescu ii spunea denuntatorului ca bate la usa campania electorala si ca are nevoie de 200.000 de euro, perceptia denuntatorului fiind aceea ca aceasta suma reprezenta o plata pe care deputatul o cerea in schimbul traficarii influentei sale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Scrisoarea lui Trasculescu din arest:
Scrisoarea lui Trasculescu din arest: "Sa merg mai departe cu politica sau sa ma retrag?"

Fostul deputat de Vrancea Alin Trasculescu a scris din arestul Politiei o scrisoare, postand-o pe un site al sau. El sustine ca este nevinovat si ii intreaba pe alegatorii vranceni daca sa mai continue drumul in politica sau sa se retraga. 

Fostul deputat Alin Trasculescu s-a predat si a ajuns in arestul Politiei Capitalei
Fostul deputat Alin Trasculescu s-a predat si a ajuns in arestul Politiei Capitalei

Alin Trasculescu, pentru care Tribunalul Bucuresti a emis mandat de arestare preventiva, a ajuns, joi seara, in jurul orei 19.30, in arestul Politiei Capitalei, unde, dupa intocmirea formelor necesare, a fost incarcerat.

DNA: Alin Trasculescu
DNA: Alin Trasculescu "a tocmit" oameni sa-i supravegheze intalnirile, fiind filati si anchetatorii

Procurorii DNA spun ca fostul deputat Alin Trasculescu ar fi "tocmit" oameni care sa pazeasca si sa supravegheze intalnirile sale cu Marian Calota si Alexandru Vintilescu, context in care ar fi fost filate si masinile anchetatorilor anticoruptie. 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.