Fostul șef al Loteriei Române, trimis în judecată pentru luare de mită


Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Miercuri 27 Septembrie 2017 12:47
Categorie: Stiri actuale
sediu DNA

Fostul director al Loteriei Române, Gheorghe Benea, a fost trimis în judecată sub control judiciar, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA, pentru luare de mită.

 În același dosar, au mai fost trimise în judecată alte cinci persoane: Ovidiu Rîpanu, la data faptelor șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.L.R., pentru luare de mită în formă continuată și participare improprie la spălare de bani în formă continuată, directorul executiv al Loteriei Române, Remus Lăzăreanu, un membru al comisiei de evaluare a ofertelor, Cornelia Olaru, precum şi doi administratori de firme.

Procurorii DNA precizează că, în 17 mai 2010, conducerea Loteriei Române ar fi atribuit unei firme care se ocupa cu vânzarea de mașini, administrate de Virgil Nicolae Sorescu, un contract de furnizare a 182 de mașini, în system buy-back, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române.

„În acest sens, au fost preluate de la Nicolae Sorescu specificațiile tehnice ale autoturismelor ce urmau a fi comercializate, date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței. Mai mult, din analiza documentației existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că nu se impunea schimbarea parcului auto în integralitatea lui, pentru anul 2010 fiind solicitate de către centrele din Maramureș și Bistrița Năsăud doar 5 autoutilitare și un autovehicul”, precizează procurorii DNA.

Astfel, DNA susține că, până la finalul lui 2010, Loteria Română ar fi virat dealerului auto aproape 10 milioane de lei.

„Pentru atribuirea contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea Loteriei române au primit sume de bani și bunuri”, mai precizează DNA.

Astfel, în cursul lunii februarie 2010, Ovidiu Rîpanu Ovidiu, în calitate de șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.L.R. și în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, împreună cu Remus Leonard Lăzăreanu, Cornelia Olaru și Gheorghe Benea ar fi pretins suma de 1,5 milioane de lei, patru mașini noi ( un Cadillac, un Hummer, un Opel și un BMW) și 182 de autovehicule second hand, rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back.

„Din aceste foloase Ovidiu Rîpanu Ovidiu a primit: suma totală de 831.062 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remiși din conturile societății administrate de Sorescu Nicolae Virgil în contul unei firme aparținând lui Rîpanu Ovidiu), două autovehicule noi respectiv un autovehicul marca Cadillac în sumă de 160.683 lei și un autovehicul marca Hummer în valoare de 139.365 lei, autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011”, acuză DNA.

Totodată, din cele patru mașini pretinse anterior, în cursul lunii iulie 2010, Gheorghe Benea, director general al C.N.L.R. ar fi primit, prin intermediul fiicei sale, Laura Benea, un autoturism BMW, în valoare de 139.230 lei.

„De asemenea, Camelia Olaru Cornelia, referent în cadrul C.N.L.R. și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, autovehiculul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentația legată de licitație. În același scop, Remus Leonard Lăzăreanu a primit de la inculpatul Sorescu Nicolae Virgil suma de 250.000 lei. Constantin Brăduț Răducanu, în calitate de administrator al unei societăți comerciale (care a vândut C.N.L.R., prin intermediul firmei lui Sorescu Nicolae Virgil, un număr de 51 autoturisme), a remis lui Ovidiu Rîpanu și Remus Leonard Lăzăreanu suma de 41.347 lei, din care 16.000 lei au ajuns la Remus Leonard Lăzăreanu, iar diferența de 25.347 lei au rămas în contul unei societăți controlate de inculpatul Ovidiu Rîpanu”, mai susține DNA.

Procurorii îl acuză pe Ovidiu Râpanu că s-ar fi folosit de firme pe care le controla, pentru a ascunde adevărata proveniență a bunurilor/banilor ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită.

„În înțelegere cu Sorescu Nicolae Virgil, a inventat în sarcina firmei care a obținut contractul cu loteria, o datorie fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operațiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparența că banii nu ar fi fost primiți drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate. În același mod s-a procedat și cu mascarea mitei constând în cele patru autovehicule. Inițial, o sumă echivalentă cu valoarea acestora a fost transferată în conturile dealerului auto, însă, după câteva zile, suma a fost restituită sub pretextul achitării unor servicii IT neefectuate”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Totodată, dealerul ar fi emis către una dintre firmele controlate de Rîpanu 182 de facturi, în valoare de 1,2 milioane de lei, deși firma respectivă ar fi achitat aproximativ 34.000 de lei.

Gheorghe Benea şi Ovidiu Rîpanu Ovidiu au mai fost trimişi în judecată într-o altă cauză, în calitate de persoane cu funcţii de conducere în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română.
Gheorghe Benea a fost director al Loteriei Române în perioada 2009 -2012.

 

Sursa: DNA

Ovidiu Ripanu, fost sef Serviciu Achizitii LOTO:
Ovidiu Ripanu, fost sef Serviciu Achizitii LOTO: "Loteria sta pe un munte de bani si trebuie cheltuiti"
Afacerea Loteriei Romane cu o firma de cazinouri, prin care statul ar fi pierdut 1 miliard de euro. Ce a descoperit DNA
Afacerea Loteriei Romane cu o firma de cazinouri, prin care statul ar fi pierdut 1 miliard de euro. Ce a descoperit DNA
Loteria Romana, in vizorul DNA. Procurorii au descins la Ministerul Finantelor pentru a ridica acte intr-un caz de coruptie
Loteria Romana, in vizorul DNA. Procurorii au descins la Ministerul Finantelor pentru a ridica acte intr-un caz de coruptie
Afacerea Loteriei Romane cu o firma de cazinouri, prin care statul ar fi pierdut 1 miliard de euro. Ce a descoperit DNA
Afacerea Loteriei Romane cu o firma de cazinouri, prin care statul ar fi pierdut 1 miliard de euro. Ce a descoperit DNA
Loteria Romana, in vizorul DNA. Procurorii au descins la Ministerul Finantelor pentru a ridica acte intr-un caz de coruptie
Loteria Romana, in vizorul DNA. Procurorii au descins la Ministerul Finantelor pentru a ridica acte intr-un caz de coruptie
VIDEO PROTVPLUS.RO
pescador
Şapte persoane au fost salvate de la bordul unui pescador în derivă, în Marea Neagră
Consilier USR, revoltat de distrugerea unui parc: ”Incredibil, ce poate să facă corupția”
Incendiu la sauna unui hotel din Braşov. 30 de persoane au fost evacuate
Anunțul Poliției Vaslui în cazul fetei violate de tatăl vitreg, care a fost trimisă acasă
Răzvan Cuc: Metroul din Drumul Taberei îl vom da în trafic la sfârşitul anului
35 de copii și un profesor, epuizați pe munte. Nu au putut parcurge Valea Jepilor
afine
Fructele românești, pe mesele străinilor. Cât primesc culegătorii pe kilogram, la export
O fată a căzut de la etajul 8 al unui bloc din București. Este în comă la spital
Unul dintre parcurile din Arad va purta numele lui Zsolt Torok. Gestul unui localnic
Mistreții fac ravagii în culturile unor săteni din Dâmbovița. „Am muncit degeaba”
BAC ROMÂNĂ, sesiunea toamnă 2019. Elevii au susținut azi proba scrisă la Limba Română
Aglomeraţie uriaşă pe Otopeni: oamenii vin cu 2 ore înainte, dar tot pierd avionul