Ovidiu Ripanu, fost sef Serviciu Achizitii LOTO: "Loteria sta pe un munte de bani si trebuie cheltuiti"
Ovidiu Ripanu, fost sef al Serviciului Achizitii din cadrul Companiei Nationale Loteria Romana (CNLR), le-a spus unor colegi, intr-o discutie din vara anului 2009, ca institutia in care lucreaza dispune de foarte multi bani, care pot fi cheltuiti.
Numele ''Loteriei Romane'' este tarat intr-un nou scandal. Doi dintre fostii sefi ai companiei au fost retinuti de procurorii anticoruptie pentru ca ar fi trucat o licitatie de aproape 3 milioane de euro. Banii ar fi ajuns la unul dintre cei mai importanti dealeri de autoturisme din Romania, Radacini Auto pentru innoirea parcului de vehicule. Drept comision, angajatii Loteriei ar fi primit bani, dar si limuzine. Gheorghe Benea si seful de achizitii, Ripanu Ovidiu, vor fi dusi in fata magistratilor cu propunere de arestare preventiva. Cei doi nu sunt la prima intalnire cu justitia. Tot impreuna sunt trimisi in judecata intr-un alt dosar de coruptie.
Informatia apare in referatul prin care procurorii DNA au cerut vineri arestarea preventiva a lui Ovidiu Ripanu si a lui Gheorghe Benea, fost director general al CNLR. "Suspectul Ripanu Ovidiu a initiat o discutie in care a facut referire la faptul ca CNLR are foarte multi bani prevazuti in buget si ca trebuie cheltuiti, folosind urmatoarea exprimare: “Loteria sta pe un munte de bani si trebuie cheltuiti”. In acest context, suspectul Ripanu Ovidiu i-a precizat suspectului Gheorghiu Dan ca inlocuirea parcului auto este o modalitate in care ar putea fi cheltuiti banii CNLR", se arata in referat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Procurorii mai sustin ca, pentru a-i castiga increderea interlocutorului, Ripanu i-a vorbit despre practicile folosite de el in materie de achizitii in perioada in care a lucrat in alte societati cu capital de stat si a reusit sa beneficieze ilegal de bani publici.
"In continuare, suspectul Ripanu Ovidiu i-a sugerat suspectului Gheorghiu Dan sa intocmeasca o situatie cu toate cheltuielile pe care le-a avut CNLR cu parcul auto in anii 2008-2009, precizandu-i sa tina cont atat de reviziile care s-au efectuat, cat si de cheltuielile cu reparatiile. (...) De asemenea, suspectul Ripanu Ovidiu i-a explicat ca procedeaza in aceasta modalitate pentru a crea aparenta ca eforturile financiare pentru intretinerea si reparatiile autovehiculelor din parcul auto, pe care Loteria il avea in exploatare la momentul respectiv, erau foarte mari si astfel sa se induca ideea necesitatii schimbarii acestuia prin achizitionarea unor autovehicule noi", se mai mentioneaza in referatul DNA.
Gheorghe Benea, fost director general al CNLR, a fost retinut de procurorii DNA intr-un dosar in care este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, in acelasi dosar care vizeaza fapte de coruptie in legatura cu o licitatie trucata pentru innoirea parcului auto al CNLR a mai fost retinut Ovidiu Ripanu, la data faptelor sef Serviciu Achizitii, pentru luare de mita in forma continuata, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani in forma continuata.
De asemenea, s-a pus in miscare actiunea penala si s-a dispus masura controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand cu data de 15 septembrie, fata de Cornelia Olaru, referent in cadrul CNLR - Serviciul Achizitii si membru al comisiei de evaluare a ofertelor, acuzata de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si luare de mita, si fata de Iulian Catalin Niculae, asociat si administrator de drept al unei firme, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la spalare de bani in forma continuata.
In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane care au calitate de suspecti: Remus Leonard Lazareanu - director executiv al CNLR, la data faptei, Dan Gheorghiu - sef Birou Transport in cadrul CNLR -, ambii cercetati pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, Nicolae Virgil Sorescu - administrator al unei societati comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, acuzat de complicitate de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani in forma continuata, Constantin-Bradut Raducanu - administrator de firma, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, Laura Alexandra Benea, fiica lui Gheorghe Benea, acuzata de complicitate la luare de mita si spalare de bani, si Marius Bran, asociat si administrator de drept al unei firme, cercetat pentru complicitate la spalare de bani.
"La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Nationale Loteria Romana a atribuit unei societati comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrata de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule in sistem buy-back, in valoare de 13.386.378,73 lei pentru inlocuirea parcului auto al Loteriei Romane. Contractul a fost initiat, fundamentat si atribuit cu incalcarea prevederilor legale, prin licitatie trucata anume pentru a favoriza respectiva societate comerciala, care a vandut astfel Loteriei Romane autovehicule la un pret substantial mai mare decat pretul pietei", spun procurorii anticoruptie.
Procedura de achizitie a fost initiata de inculpatii Gheorghe Benea, Ovidiu Ripanu si Remus Lazareanu fara ca acestia sa estimeze valoarea contractului de achizitie pe baza unor calcule care sa aiba in vedere toate sumele platibile.
De asemenea, nu a fost intocmit un studiu de piata pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor noi achizitionate, nu a fost determinata nici valoarea estimata a parcului auto vechi al CNLR care urma a fi predat in sistem buy-back si nu au fost luate in calcul pentru determinarea valorii estimate a achizitiei cheltuielile suplimentare cu RCA, Casco, mentenanta.
Anchetatorii mai arata ca de la reprezentantul dealerului auto au fost preluate specificatiile tehnice ale autoturismelor comercializate de acea societate comerciala, datele fiind ulterior introduse in caietul de sarcini, iar in fisa de date a achizitiei s-a impus introducerea unor conditii restrictive de participare, in scopul eliminarii concurentei.
Prin initierea, atribuirea si derularea acestui contract a fost creat un prejudiciu in dauna Loteriei Romane estimat la 2.314.707 lei. Potrivit DNA, in schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto, persoane din conducerea CNLR au primit sume de bani si bunuri.
Astfel, Ripanu a pretins, la sfarsitul anului 2009 si inceputul anului 2010, pentru sine si pentru altii, suma de 1,5 milioane lei, patru autovehicule noi, respectiv un autovehicul marca Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel si un autovehicul marca BMW, dar si 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de inlocuire a parcului auto in sistem buy-back.
Procurorii spun ca, din toate acestea, Ripanu a primit aproape 1,1 milioane lei in perioada iulie - septembrie 2010, cele patru autovehicule noi, dar si autovehicule second hand in valoare de 1.179.029,68 lei.
Din cele patru masini noi, Gheorghe Benea a primit, prin intermediul fiicei sale, suspecta Laura Benea, si pentru aceasta, autovehiculul marca BMW in valoare de 139.230 lei, iar suspecta Cornelia Olaru, referent in cadrul CNLR si membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit un autovehicul marca Opel in valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a inmatriculat pe numele unei persoane din familie.
"Pentru a ascunde adevarata provenienta a bunurilor/ banilor ce fac obiectul infractiunii de luare de mita, inculpatul Ripanu Ovidiu, folosindu-se de doua firme pe care le controla prin intermediul suspectilor Niculae Iulian Catalin si Bran Marius, a preconstituit relatii comerciale nereale, vizand prestarii de servicii fictive. In acest sens, Ripanu Ovidiu, in intelegere cu Sorescu Nicolae Virgil, a creat in sarcina societatii administrate de ultimul mentionat, beneficiara a contractului cu loteria, o "datorie" fictiva, prin intocmirea unor contracte care atestau operatiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparenta ca banii nu ar fi fost primiti drept mita, ci in contul unor servicii IT, neprestate in realitate. (...) Asadar, conform intelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Ripanu Ovidiu, la o suma simbolica, si autovehiculele second hand preluate in baza contractului buy-back. Apoi, a fost inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Ripanu Ovidiu figura in evidentele contabile ale dealerului auto", explica procurorii.
Gheorghe Benea si Ovidiu Ripanu vor fi prezentati, vineri, Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Cei doi au mai fost trimisi in judecata de DNA intr-o alta cauza, la data de 30 decembrie 2015, in calitate de persoane cu functii de conducere in cadrul Loteriei Romane.