Fost premier al Republicii Moldova: "Unicul scenariu pentru protejarea țării este unirea cu România"
Situația tensionată din Transnistria l-a făcut pe Iurie Leancă, fostul premier al Republicii Moldova, să afirme că unirea cu România reprezintă soluția pentru protejarea țării conduse de Maia Sandu.
"În momentul în care rușii ar ajunge în Tiraspol vom avea parte de sfârșitul nostru, mă tem eu, sfârșitul Republicii Moldova. (Asta) în cazul în care Bucureștiul și Chișinău, cum vă spuneam, nu pun în acțiune anumite scenarii. După mine, unicul scenariu este unirea, fiindcă în momentul în care România face acest pas, împreună cu Chișinăul, imediat intrăm sub umbrela securității NATO și a Uniunii Europene", a afirmat Iurie Leancă, potrivit publicației Timpul.
Acesta a dezvăluit că în urmă cu opt ani a avut acest scenariu pe masă și reușise să ajungă la o înțelegere cu Traian Băsescu și cu Victor Ponta:
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Poate unii ar spune că e imposibil. Vreau să vă spun că am fost prim-ministru, am fost în situație similară, dar nu la fel de dramatică în 2014, atunci când Rusia a anexat Crimeea și a invadat Donbas-ul, am avut astfel de înțelegeri cu cei de la București, cu prim-ministrul, cu președintele".
"Deci, încă o dată, nu zic că e simplu, dar nu este imposibil și dacă nu ne punem puțin mințile în mișcare, atunci pr și simplu suntem sortiți pieirii", a adăugat Iurie Leancă.
"Avem o armată într-o stare precară"
În opinia lui Iurie Leancă, Republica Moldova nu are nicio șansă în fața Rusiei, în cazul izbucnirii unui conflict militar.
"Chișinăul nu poate face prea multe pentru a se proteja în cazul în care apare o situație de conflict armat. Resursele armatei trebuiau să fie investite până acum. Astăzi avem o armată într-o stare precară, nefinanțată, cu echipamente învechite și oricum numeric nu putem face față".
"Momentul critic pentru Republica Moldova ar interveni în momentul în care rușii ar începe un atac asupra Odesei, nu doar prin bombardamente, cum au făcut deja (prin alte regiuni), ucigând inclusiv populație civilă. Iar atunci pentru noi se va pune problema existențială iar Bucureștiul și Chișinăul, în mod special, ar trebui să analizeze diverse scenarii și ce se întâmplă în cazul în care rușii încep această luptă pe teritoriul Odesei și a regiunii și apare șansa ca ei să facă această enclavă separatistă", a mai spus fostul premier al Republicii Moldova.
"Bucureștiul ar trebui să spună de acum, să se gândească, dacă va proceda așa cum a procedat în 1940 când a primit ultimatulul din partea Uniunii Sovietice și a plecat din Basarabia. Pentru mine există anumite paralele… în cazul în care apare această amenințare directă, ce va face Bucureștiul? Care va fi soluția? Iată, asta ar trebui să fie problema numărul 1 pe agenda Chișinăului și a Bucureștiului", a încheiat Leancă.
Sursa: Timpul.md
Etichete: bucuresti, romania, Republica Moldova, Chisinau, iurie leancă,
Dată publicare:
28-04-2022 09:04