Expert, despre Transnistria: „Rușii își pregătesc terenul: cum că ar fi amenințată și că are nevoie să fie apărată”
În Transnistria situația rămâne tensionată. După ce regiunea separatistă a fost zguduită de mai multe explozii, oficialii de acolo au anunțat miercuri alte incidente.
Aceştia susţin că au fost trase mai multe focuri de armă dinspre Ucraina înspre cel mai mare depozit de muniții din Europa aflat pe teritoriul transnistrean.
Președintele Ucrainei spune că la mijloc sunt forțele ruse aflate oricum în stare de război, care vor să-și creeze un pretext pentru o eventuală invadare a Republicii Moldova.
Aşa-zisul minister de interne de la Tiraspol a anunțat că, noaptea trecută, deasupra localităţii Cobasna au fost observate câteva drone care ar fi fost lansate din Ucraina. Iar miercuri dimineaţă, în jurul orei 9 ar fi fost trase şi focuri de armă în direcţia localităţii unde se afla cel mai mare depozit de muniţii din Europa. Această informaţie, însă, a fost negată pentru agenţia de presă rusă TASS, chiar de reprezentantul regiunii transnistrene din cadrul Comisiei Unificate de Control, Oleg Beleakov. Şi reprezentantul Republicii Moldova în această Comisie a dezminţit şi a declarat că nu a fost înregistrată nicio încercare de atac asupra depozitului.
Ion Solonenco, corpreședintele Comisiei Unificate de Control: „La 8:45, la graniţa cu Ucraina, au fost trei împuşcături. Nu în regiunea Cobasna, nu în regiunea depozitului, dar la graniţă. A verificat şi partea transnistreană şi mi-a spus că sunt trei împuşcături. Nu e legat de depozitul din satul Cobasna.”
Focurile de armă vin însă după 24 de ore tensionate în care în Transnistria au avut loc explozii la sediul comitetului de securitate, la un centru de radio-televiziune, un aerodrom și o unitate militară.
Volodimir Zelenski: ”E clar că e o manevră a Federației Ruse. E mâna forțelor speciale acolo, nu e doar fake news. Iar motivul e clar! Scopul este destabilizarea situației în regiune... amenințarea Moldovei prin a-i arăta că dacă susține Ucraina, vor urma astfel de consecințe.”
Nicolae Ciucă: ”Împreună am considerat că este foarte important să existe o analiză cât se poate de echilibrată a acestor incidente, să existe de asemenea o abordare astfel încât să nu generăm escaladarea situației de securitate din zonă și așa destul de fragilă.”
Și analiștii consideră că prin aceste mişcări ruşii îşi pot pregăti o nouă invazie.
Kataryna Wolczuk, expertă în probleme de securitate și geopolitică: „Își pregătesc terenul acolo, pentru audiența rusească. Își pregătesc terenul: cum că Transnistria ar fi amenințată și că are nevoie să fie apărată. Este exact același scenariu ca în Donbas și presupusul genocid de acolo și instabilitatea și faptul că regiunea trebuia apărată. Astfel, Moldova poate fi următoarea!”
Oficialii de la Kremlin s-au declarat îngrijorați de evenimentele din regiunea separatistă unde Federația rusă are aproape 1.500 de militari. Liderii separatiști din Transnistria spun că vinovați de aceste explozii misterioase sunt ucraineni infiltrați, variantă contrazisă însă de experți.
General (r) Virgil Bălăcean: „Acțiunea ucrainenilor asupra Transnistriei ar crea o problemă destabilizatoare care nu este necesară la ora actuală. Cel puțin, dacă ar fi fost o acțiune asupra depozitului de muniție de la Cobasna unde sunt peste 20 de mii de tone de muniție, dar muniție care este în cele mai multe situații depășită din punct de vedere al perioadei de stocare, deci prezintă un risc destul de mare nu mai este o muniție absolut necesară și nu poate fi folosită în mod sigur la ora actuală de către armata rusă.”
Depozitul din Cobasna a fost construit în 1940. Cea mai mare parte a muniţiei a fost adusă acolo după retragerea trupelor sovietice din fosta Republică Democrata Germană, Cehoslovacia şi alte ţări europene.
Autorităţile nerecunoscute din stânga Nistrului au anunţat că instituie nivel roşu de ameninţare teroristă, după ce în regiune s-au produs mai multe explozii. Odată cu asta, libera circulaţie a fost restricţionată, fiind instalate blocuri de beton la intrarea în regiune. Biroul politici de reintegrare a catalogat aceste acţiuni ca fiind exagerate şi nemotivate, solicitând să fie asigurată libera circulaţie a tuturor cetăţenilor.
Locuitorii regiunii separatiste îşi continuă însă exodul spre republica Moldova în ciuda tuturor controalelor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, romania, explozie, Transnistria,
Dată publicare:
27-04-2022 18:14