Forțele Navale ale țării noastre monitorizează cu atenție perimetrul de unde se extrag primele gaze românești, din sectorul litoral al Mării Negre.  

Cel puțin două nave patrulează zilnic, în zona în care au fost amplasate cele două platforme. Militarii sunt cu ochii în patru, pentru ca nicio mină marină să nu ajungă aproape de instalațiile de extracție.

Pericolul de a lovi o mină care plutește în derivă este unul foarte mare, așa că Forțele Navale supraveghează zona neîncetat. Militarii sunt cu ochii în patru pentru ca nicio mină marină să nu ajungă aproape de platformele de foraj.

Codrin Misăraş, comandant secund Regele Ferdinand: În ultima vreme au fost detectate mai multe mine în Marea Neagră, una a fost detectată chiar în largul coastelor românești. În zona noastră avem curenți generali de la Nord la Sud în Marea Neagră și de aceea orice mina care se rupe dintr-un baraj de la Nord va ajunge în zona noastră”.

Echipajele se pregătesc constant, iar navele de luptă aflate în patrulă sunt gata să intervină. Zona în care se află platformele petroliere este mare și trebuie supravegheată în amănunțime.

120 de km depărtare de țărmul românesc în largul Mării Negre. În spatele meu, vedeți platforma Ana de unde se extrage gaz românesc, De aici cu ajutorul unei conducte submarine gazul românesc ajunge în sistemul national de transport. Navele militare supraveghează acest teritoriu pentru a se asigura că în zonă nu există nicio mină.

Cornel Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române:Secvența la care asistați azi vizează misiune de cercetare la platformele maritime din Marea Neagră, la cele două câmpuri petroliere. Este foarte important pentru că platformele fac parte din infrastructura critică a României și trebuie să asigurăm securitatea acestei infrastructuri”.

După ce tot perimetrul este declarat sigur, navele se întorc în Portul Constanța. Prin rotație, toate ambarcațiunile de luptă ies în larg și fac verificări.