Focar de pestă porcină între blocuri, într-un mare oraş din România. "A fost o înscenare"

Ultimul update: Marti 21 August 2018 20:03
Data publicarii: Marti 21 August 2018 17:14
Categorie: Actualitate

Pesta porcină africană a ajuns în oraşul Brăila, un localnic semnalând că porcii pe care îi creştea lângă bloc, dau semne de îmbolnăvire

Un bărbat care locuieşte la periferia oraşului a anunţat autorităţile sanitar-veterinare că i-a murit un porc, iar ceilalţi patru pe care îi are în gospodărie dau semne de boală. Marţi animalele au fost sacrificate, iar zonă, dezinfectată.

Bărbatul a anunţat medicul veterinar abia după ce a murit unul dintre cei cinci porci pe care îi creştea într-o curte improvizată, lângă blocul în care locuieşte. Vecinii spun că i s-au îmbolnăvit porcii şi autorităţile imediat au venit şi i-au sacrificat.

Vecinilor nu le vine să creadă că virusul pestei porcine africane a ajuns şi în Brăila, mai ales că, în vecinătate, spun ei, nu mai sunt alţi crescători de porci. "N-avea cum să fie bolnavi aicea, domnule. Aicea nu mai sunt porci, el avea porci, atâta.Asta a fost o înscenare. Aşa e şi la Bucureşti, aşa e peste tot."

Dr Lucica Geru, Direcţia Sanitar-Veterinara Brăila: "Medicul veterinar de liberă practică a constatat că erau cinci porcine din care trei erau afectate, în sensul că două prezentau semne clinice de boala şi unul era decedat. S-a confirmat suspiciunea."

Inspectorii de la Direcţia Sanitar-Veterinara Brăila au sacrificat porcii şi au dezinfectat zona. O anchetă epidemiologica este în desfăşurare, pentru a vedea dacă trebuie ucişi şi alţi porci crescuţi pe raza oraşului. Deşi, în marile municipii din ţară au fost adoptate hotărâri de consiliu local prin care este interzisă creşterea animalelor mari, la Brăila acest lucru este permis.

În evidenţă autorităţilor din municipiul Brăila sunt, în prezent, aproximativ 250 de porci crescuţi la curte. În tot judeţul au fost depistate, până acum, 30 de focare şi au fost sacrificate 27 de mii de animale.

PPrimele focare de pesta porcină africană au fost semnalate de autorităţile sanitar-veterinare la începutul lunii iunie, în Delta Dunării. S-a vorbit atunci despre principalii vectori, care ar fi porcii mistreţi, animale greu de controlat şi care migrează foarte rapid. La fel de rapid s-a răspândit, de acesta dată, şi virusul: au fost confirmate aproximativ 650 de focare de pesta porcină africană în judeţele Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Constantă, Galaţi şi, de săptămâna trecută, în Călăraşi, potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare. Acesta boala nu se transmite la om, însă are efecte economice importante pentru că, odată ajunsă într-o gospodărie, trebuie sacrificaţi toţi porcii. Iar până acum, conform autorităţilor, au fost ucişi peste 70.000 de porci, iar uciderile preventive în zonele de focar continuă. Reprezentanţii statului au anunţat că proprietarii vor fi despăgubiţi cu 8, până la 12 lei pe kilogram, pentru fiecare exemplar sacrificat.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Virusul Pestei Porcine Africane confirmat în judeţul Ilfov. Măsurile luate de ANSVSA
Virusul Pestei Porcine Africane confirmat în judeţul Ilfov. Măsurile luate de ANSVSA
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
myanmar
„Ploaie de foc” la un festival. Mai mulți răniți în urma bizarului fenomen. VIDEO
Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso. "Bă, da frumoşi tablourile alea"
Jaful secolului, comis de amatori. Hoţii români au ales tablouri care să intre în sacoşe şi au vrut să i le vândă lui Becali
România, ameninţată de noi epidemii. Cele 3 boli care putea lovi în următoarele săptămâni
JAFUL SECOLULUI. Tabloul de Picasso "ars în sobă" a fost găsit într-un sat din Tulcea, la rădăcina unui copac
Cartea "România, te iubesc!", lansată duminică la Târgul Gaudeamus
mihnea constantinescu
A murit fostul ambasador Mihnea Constantinescu, membru al Consiliului Regal
Accident cu 7 victime în Covasna. Cauza impactului de pe DN10
Incendiu uriaş la marginea Capitalei. Localnicii, alarmaţi prin sistemul RO-ALERT
Taximetrist din Neamţ, rămas prizonier în propria maşină. Ce greşeală a făcut
Un bărbat a fost mușcat chiar de ursul pe care îl rănise cu o zi înainte
O conductă de gaz din Braşov a luat foc în plină zi, sub ochii trecătorilor