Focar de pestă porcină între blocuri, într-un mare oraş din România. "A fost o înscenare"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 21 August 2018 17:14
Categorie: Actualitate

Pesta porcină africană a ajuns în oraşul Brăila, un localnic semnalând că porcii pe care îi creştea lângă bloc, dau semne de îmbolnăvire

Un bărbat care locuieşte la periferia oraşului a anunţat autorităţile sanitar-veterinare că i-a murit un porc, iar ceilalţi patru pe care îi are în gospodărie dau semne de boală. Marţi animalele au fost sacrificate, iar zonă, dezinfectată.

Bărbatul a anunţat medicul veterinar abia după ce a murit unul dintre cei cinci porci pe care îi creştea într-o curte improvizată, lângă blocul în care locuieşte. Vecinii spun că i s-au îmbolnăvit porcii şi autorităţile imediat au venit şi i-au sacrificat.

Vecinilor nu le vine să creadă că virusul pestei porcine africane a ajuns şi în Brăila, mai ales că, în vecinătate, spun ei, nu mai sunt alţi crescători de porci. "N-avea cum să fie bolnavi aicea, domnule. Aicea nu mai sunt porci, el avea porci, atâta.Asta a fost o înscenare. Aşa e şi la Bucureşti, aşa e peste tot."

Dr Lucica Geru, Direcţia Sanitar-Veterinara Brăila: "Medicul veterinar de liberă practică a constatat că erau cinci porcine din care trei erau afectate, în sensul că două prezentau semne clinice de boala şi unul era decedat. S-a confirmat suspiciunea."

Inspectorii de la Direcţia Sanitar-Veterinara Brăila au sacrificat porcii şi au dezinfectat zona. O anchetă epidemiologica este în desfăşurare, pentru a vedea dacă trebuie ucişi şi alţi porci crescuţi pe raza oraşului. Deşi, în marile municipii din ţară au fost adoptate hotărâri de consiliu local prin care este interzisă creşterea animalelor mari, la Brăila acest lucru este permis.

În evidenţă autorităţilor din municipiul Brăila sunt, în prezent, aproximativ 250 de porci crescuţi la curte. În tot judeţul au fost depistate, până acum, 30 de focare şi au fost sacrificate 27 de mii de animale.

PPrimele focare de pesta porcină africană au fost semnalate de autorităţile sanitar-veterinare la începutul lunii iunie, în Delta Dunării. S-a vorbit atunci despre principalii vectori, care ar fi porcii mistreţi, animale greu de controlat şi care migrează foarte rapid. La fel de rapid s-a răspândit, de acesta dată, şi virusul: au fost confirmate aproximativ 650 de focare de pesta porcină africană în judeţele Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Constantă, Galaţi şi, de săptămâna trecută, în Călăraşi, potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare. Acesta boala nu se transmite la om, însă are efecte economice importante pentru că, odată ajunsă într-o gospodărie, trebuie sacrificaţi toţi porcii. Iar până acum, conform autorităţilor, au fost ucişi peste 70.000 de porci, iar uciderile preventive în zonele de focar continuă. Reprezentanţii statului au anunţat că proprietarii vor fi despăgubiţi cu 8, până la 12 lei pe kilogram, pentru fiecare exemplar sacrificat.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Virusul Pestei Porcine Africane confirmat în judeţul Ilfov. Măsurile luate de ANSVSA
Virusul Pestei Porcine Africane confirmat în judeţul Ilfov. Măsurile luate de ANSVSA
VIDEO PROTVPLUS.RO
vanatoare, balc, stefano ricci
Ar putea fi cel mai bun an pentru Vânătoarea de la Balc. Reacția designerului Stefano Ricci
Scandal între traficanți de țigări și poliție într-o piață din Drobeta Turnu Severin
Isprava unui tânăr din Bacău care a vrut să-şi impresioneze iubita
Reacția recidivistului care a bătut un bătrân în Galaţi şi i-a furat 500 de euro şi telefonul
Fata ucisă, din Constanța, s-ar fi certat cu tatăl ei din cauza internetului. Mărturia mamei
Cum a murit de fapt fata de 14 ani, din Constanța, ucisă de tatăl ei
droguri
Trei reţinuți pentru trafic de droguri de mare risc. Ajungeau și în cluburile din Capitală
Accident cu 3 răniți lângă Timișoara. Ambii șoferi erau băuți
A intrat cu țigara aprinsă în garsonieră și a provocat o explozie devastatoare
Cutremur cu magnitudine peste 6 în Pacific
O adolescentă din Oradea amenința că se aruncă de la etaj: ”Sunt sechestrată”
Doi adolescenţi de 15 şi 16 ani din Vrancea au spart şcoala. Ce au furat