Virusul Pestei Porcine Africane confirmat în judeţul Ilfov. Măsurile luate de ANSVSA
Prezenţa virusului Pestei Porcine Africane a fost confirmată, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti, la porcii de la o stână situată la 4 kilometri de localitatea Tunari, din judeţul Ilfov.
"Prezenţa virusului Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmată, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă, la porcii dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, situată în câmp, la o distanţă de aproximativ 4 km de localitatea Tunari, în direcţia localităţii Ştefăneşti, din judeţul Ilfov. Serviciile veterinare au intervenit imediat, anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport şi a fost dispusă uciderea porcinelor din anexa gosodărească şi ecarisarea carcaselor", anunțat ANSVSA.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Ilfov s-a reunit duminică pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea bolii, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte şi cele sacrificate (15 capete). Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.
De asemenea, a fost demarată şi o anchetă a Poliţiei, investigaţiile preliminare indicând posibilitatea ca porcii bolnavi să fi fost aduşi dintr-o zonă unde esxistă focare de pestă.
ANSVSA precizează că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Instituţia menţionează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!