După pesta porcină, o nouă boală amenință animalele. ”Pentru noi ar fi falimentul”
După dezastrul provocat de pesta porcină africană, o altă boală mortală ameninţă de data aceasta oile şi caprele.
Este vorba despre pesta micilor rumegătoare, care a apărut la vecinii bulgari însă e doar o chestiune de timp până când va ajunge şi în ţara noastră dacă autorităţile nu iau măsuri drastice. Deocamdată a fost interzis comerţul cu oi şi capre din două zone aflate la sud de Dunăre.
Tocmai în anul în care Ministrul Agriculturii a promovat intens campania "Alege oaia", pesta micilor rumegătoare face ravagii în Bulgaria. Vecinii de la sud au sacrificat până acum 4000 de animale pentru a opri răspândirea bolii. Se tem că Uniunea Europeană le-ar putea interzice exportul de carne şi de produse lactate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În jurul a trei sate a fost creată o zonă de carantină, iar autorităţile au luat probe de la oile şi caprele care trăiesc pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului.
Autoritatea Sanitar Veterinară din România nu le mai permite comercianţilor noştri să vândă şi mai ales să cumpere capre şi oi din comunele aflate în două regiuni din ţară vecină: Yambol şi Burgas, unde au fost găsite focarele. Ambele se află la graniţa cu Turcia, de unde a şi ajuns pesta micilor rumegătoare.
Crescător: ”Am avut o şedinţă săptămâna trecută la Ministerul Agriculturii. Am înţeles că ANSVSA ar fi luat nişte măsuri de prevenire. Spre deosebire de pesta porcină, la pesta micilor rumegătoare există vaccin.”
Pesta micilor rumegătoare nu afectează omul. Boala se transmite însă rapid la animale, iar mortalitatea în cazul celor infectate este de 70%.
Crescător: ”Ar fi dezastruoasă.Vă daţi seama, s-ar închide exportul, s-ar bloca totul. Pentru noi, crescătorii de bovine cred că asta ar fi falimentul. Ţinând cont că suntem al 4-lea exportator din UE vă daţi seama ce s-ar întâmpla pentru noi?”
Deşi românii mănâncă puţin peste două kilograme de carne de oaie pe an suntem crescători prin tradiţie. Anul trecut am vândut în afara ţării 8200 de tone de carne în special în Iordania, Italia, Grecia şi Suedia.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!