Firmele de IT din România vor angajați la distanță. ”Căutăm și în Ucraina și Kazahstan”

Ultima actualizare: 15-07-2020 20:06

După ce foarte mulți români au experimentat lucrul de acasă, tot mai mulți șefi de companii și-au dat seama că pot recruta fără probleme personal și din alte județe, fără ca angajații să fie nevoiți să se mute.

Deja vorbim despre un fenomen care a luat amploare în mai multe domenii, dar mai ales în IT, unde criza de personal ar putea fi astfel atenuată.

Director unei firme IT: "Avem candidați din Piatra Neamț, din multe locuri, nu contează unde se află."

O treime din angajați, mai productivi de acasă

 

Un studiu realizat în plină criză sanitară a arătat că o treime dintre angajații care lucrează de acasă sunt mult mai productivi decât dacă merg la birou.

Acest lucru a fost studiat și de cei din IT, care au înțeles că prezența fizică la serviciu nu mai este obligatorie, iar, dacă locul nu mai reprezintă un criteriu, aria de căutare a angajaților s-a extins pe toată harta țării și nu numai.

Lucian Corduneanu, director executiv companie IT: "Locul, adică reședința developerului nu e importantă pentru noi. Căutam software developers din mai multe județe din România, cu precădere, dar și din afară, din Ucraina, din Kazahstan. Cei care sunt foarte pasionați mixează timpul liber cu hobby-ul și lucrul și atunci compania poate beneficiază de mai multe ore din partea acelui developer."

Alexandru lucrează la o firmă din Timișoara de la 60 de km distanță.

Alexandru Croitoru, angajat: ”Lucrez când sunt inspirat sau termin în funcție de termenele limită pe care le am."

90% din angajații din IT lucrează de acasă

 

În prezent, 90% dintre angajații din IT muncesc de acasă.

Val Mureșan, general manager companie IT: "Este acum noua normalitate. Odată ce și-au stabilit locul de unde să lucreze, lucrăm fară probleme, fiind și din alte județe."

Astfel, specialiști din întreaga țară se pot angaja, de exemplu, în Capitală, pe salarii mai bune ca în provincie. Pe piața muncii, înainte de pandemie a fost o criză reală de specialiști în domeniul IT.

Lucrurile nu par să se fi schimbat, dar sunt pe drumul cel bun, acum că locul nu mai reprezintă o piedică. La fel se întâmplă și în alte domenii tehnice.

Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnică Timișoara: "Pe partea de proiectare, cum e arhitectura, de exemplu, sau proiectare de produse, pe partea de construcții, pe partea de mecanică. Pe partea de producție nu se poate lucra de la distanță, dar în inginerie, cam tot ce înseamnă partea de proiectare, se poate lucra de la distanță."

Majoritatea companiilor pun la dispozite angajaților toată aparatura necesară pentru a lucra de la distanță.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!