Firmele de IT din România vor angajați la distanță. ”Căutăm și în Ucraina și Kazahstan”

15-07-2020 18:19


După ce foarte mulți români au experimentat lucrul de acasă, tot mai mulți șefi de companii și-au dat seama că pot recruta fără probleme personal și din alte județe, fără ca angajații să fie nevoiți să se mute.

Deja vorbim despre un fenomen care a luat amploare în mai multe domenii, dar mai ales în IT, unde criza de personal ar putea fi astfel atenuată.

Director unei firme IT: "Avem candidați din Piatra Neamț, din multe locuri, nu contează unde se află."

O treime din angajați, mai productivi de acasă

 

Un studiu realizat în plină criză sanitară a arătat că o treime dintre angajații care lucrează de acasă sunt mult mai productivi decât dacă merg la birou.

Acest lucru a fost studiat și de cei din IT, care au înțeles că prezența fizică la serviciu nu mai este obligatorie, iar, dacă locul nu mai reprezintă un criteriu, aria de căutare a angajaților s-a extins pe toată harta țării și nu numai.

Lucian Corduneanu, director executiv companie IT: "Locul, adică reședința developerului nu e importantă pentru noi. Căutam software developers din mai multe județe din România, cu precădere, dar și din afară, din Ucraina, din Kazahstan. Cei care sunt foarte pasionați mixează timpul liber cu hobby-ul și lucrul și atunci compania poate beneficiază de mai multe ore din partea acelui developer."

Alexandru lucrează la o firmă din Timișoara de la 60 de km distanță.

Alexandru Croitoru, angajat: ”Lucrez când sunt inspirat sau termin în funcție de termenele limită pe care le am."

90% din angajații din IT lucrează de acasă

 

În prezent, 90% dintre angajații din IT muncesc de acasă.

Val Mureșan, general manager companie IT: "Este acum noua normalitate. Odată ce și-au stabilit locul de unde să lucreze, lucrăm fară probleme, fiind și din alte județe."

Astfel, specialiști din întreaga țară se pot angaja, de exemplu, în Capitală, pe salarii mai bune ca în provincie. Pe piața muncii, înainte de pandemie a fost o criză reală de specialiști în domeniul IT.

Lucrurile nu par să se fi schimbat, dar sunt pe drumul cel bun, acum că locul nu mai reprezintă o piedică. La fel se întâmplă și în alte domenii tehnice.

Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnică Timișoara: "Pe partea de proiectare, cum e arhitectura, de exemplu, sau proiectare de produse, pe partea de construcții, pe partea de mecanică. Pe partea de producție nu se poate lucra de la distanță, dar în inginerie, cam tot ce înseamnă partea de proiectare, se poate lucra de la distanță."

Majoritatea companiilor pun la dispozite angajaților toată aparatura necesară pentru a lucra de la distanță.

VIDEO PROTVPLUS.RO