Asiaticii sunt cei mai căutați angajați de către companiile mari și familiile înstărite din România

Ultima actualizare: 09-07-2020 20:30

În timp ce românii par să se trezească, filipinezii, vietnamezii sau nepalezii sunt deja aici.

Aceștia sunt căutați de companiile mari, dar și de familiile înstărite care își doresc pe cineva de încredere care să se ocupe de grădină ori să-i ducă pe cei mici la școală.

De la începutul anului și până acum au fost emise 15.000 de permise pentru astfel de angajați, jumătate din totalul aprobat de Executiv pentru acest an.

Mateo Vilar Jr., din Filipine, s-a angajat în România acum aproape un an și jumătate. Lucrează în locuința unei familii de lângă București, ca șofer și asistent domestic. Dar.... face și multe alte treburi în grădina și pe lângă casă. Cu alte cuvinte, este omul bun la toate.

”Ca asistent domestic și șofer, fac mici treburi ce țin de electricitate, lucrez la grădin[, tai iarba și duc fetele familiei la școală. Și locuiesc aici, de asemenea. Sunt fericit să lucrez în România. După ce se încheie contractul, poate voi găsi altă slujbă aici și poate voi prelungi contractul. Am ales România pentru că știu că este o țară cu istorie, cu locuri frumoase și cu oameni generoși și amabili.”

Nu îi este ușor să muncească departe de casă. Acasă îl așteaptă soția și cele două fete, cărora le trimite bani lunar.

Ca el sunt mii de muncitori care lucrează pentru familii înstărite de la noi și încă mai sunt doritori.

Asiaticii, în special, sunt căutați și în construcții, agricultură sau confecții. De la începutul anului, până la sfârșitul lui iunie au fost emise peste 15.000 de avize de muncă pentru angajați din afară Uniunii Europene, din totalul de 30.000 aprobat de Guvern pentru anul 2020. Cele mai multe cereri au fost depuse la începutul anului, iar din primăvară numărul lor este în scădere. Luna trecută, au fost doar 1.400 de cereri depuse de angajatori.

Cum zborurile dinspre Asia sunt oprite, procesul de recrutare poate dura câteva luni.

Clienții sună, ne întreabă zilnic când vin, ce se întâmplă, care e situația și doresc farte mult și abia așteaptă. Există cerere pentru acești muncitori, au un mare avantaj, sunt stabili, muncitori, ascultători, își dau mai mult silința față de angajații români” - spune reprezentatul unei firme de recrutare.

Cei mai mulți dintre muncitorii străini angajați la noi sunt din Nepal, India, Sri Lanka, Turcia și Vietnam.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO