Firme fantoma pe numele unor copii orfani. Metoda prin care cinci evazionisti au prejudiciat statul cu 4 milioane de euro
Cinci persoane suspectate de evaziune fiscala si-au petrecut noaptea in spatele gratiilor dupa ce au primit ordonante de retinere. Potrivit anchetatorilor, acestea ar fi prejudiciat statul cu peste patru milioane de euro.
Doi soti, impreuna cu alte rude, aduceau in general carne din Franta, Olanda si Spania, dar pentru a evita sa plateasca taxe s-ar fi folosit de copii orfani. Au infiintat pe numele lor firme fantoma si astfel au plimbat marfa pana i s-a pierdut urma.
Suspectii au fost audiati mai multe ore de anchetatori, care, in cele din urma, au emis si ordonante de retinere. Acuzatiile aduse de oamenii legii sunt de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.
Miercuri, politistii au descins la mai multe adrese, unele dintre ele din Capitala. Intr-o vila de pe strada Zalelor locuia unul dintre barbatii care se ocupa cu racolarea adolescentilor orfani. Nici nu era prea greu pentru ca tot aici, pe aceeasi strada, cateva zeci de metri mai incolo, era si o asociatie care incerca sa-i protejeze pe tinerii care ieseau din centrele de plasament din Capitala.
Anchetatorii sustin ca in acest caz ar fi implicati mai multi membrii ai aceleasi familii din Bucuresti care se ocupa cu importuri de produse alimentare. Ei ar fi dat sume intre 200 si 700 de lei orfanilor ca sa isi puna numele pe firmele folosite ulterior pentru a pierde urma marfii.
Reporter: La cate firme esti administrator?
Suspect: La trei societati, in care eu nu am stiut ce semnez avand in vedere ca eu m-am bucurat ca vad banii in buzunar.
Suspect: "Pe mine el m-a adus la ei si tot asa imi dadea cand 100, cand 500 am facut o firma si am inteles ca a mai aparut una facuta de ei."
Pana sa ajunga la destinatarul real, carnea provenita din spatiul intracomunitar era trecuta, spun politistii, prin sase firme diferite. Doar in acte, insa, si asta pentru a incerca sa se sustraga de la plata tva-ului care atunci era 24 %.
Anchetatorii sustin ca au dovezi ca aceiasi indivizi ar fi pacalit parteneri europeni in momentul in care ar fi cumparat marfa. Le-ar fi prezentat documente si date false, iar la final nu ar fi platit.