Financial Times a modificat un articol online in care critica publicatia franceza Charlie Hebdo

08-01-2015 14:30

Financial Times

Un editorial al Financial Times (FT), care denunta politica editoriala "iresponsabila" si "stupida" a Charlie Hebdo, la putin timp dupa atacul terorist produs miercuri la sediul publicatiei din Paris, a fost republicat, intr-o versiune mai putin critica.

Potrivit Mediafax, care citeaza AFP, intr-un editorial publicat online miercuri dupa-amiaza, Tony Barber, redactorul-sef pentru Europa al Financial Times, a scris initial: "Franta este tara lui Voltaire, dar prea des iresponsabilitatea editoriala a predominat la Charlie Hebdo".

Tony Barber preciza ca acest lucru nu reprezinta catusi de putin o scuza pentru cei care au comis crimele, care trebuie prinsi si pedepsiti, si nici nu sugereaza faptul ca libertatea de expresie nu ar trebui sa fie extinsa si asupra reprezentarilor satirice ale religiei. In editorialul sau initial, Tony Barber a folosit termenul "stupid", referindu-se la faptul ca publicatii precum saptamanalul francez Charlie Hebdo si cotidianul danez Jyllands-Posten pretind ca obtin o victorie pentru libertatea de exprimare, prin provocarea musulmanilor. Din editorialul modificat, care apare in prezent pe site-ul FT, a disparut si termenul "stupid".

Potrivit Mediafax care citeaza AFP, ziarul danez Jyllands-Posten a publicat, in 2005, mai multe caricaturi cu profetul Mahomed. Acele caricaturi au determinat proteste la nivel international, in timp ce publicatia daneza si caricaturistii sai au primit amenintari cu moartea. Aceste caricaturi au fost reproduse de saptamanalul francez Charlie Hebdo cateva luni mai tarziu. AFP mai relateaza ca editorialul lui Tony Barber a atras rapid comentarii acide si pline de indignare, in special pe Twitter, unde mai multi internauti au cerut demisia jurnalistului Financial Times. Ulterior, o versiune actualizata si modificata a editorialului lui Tony Barber a fost publicata pe site-ul Financial Times.

Tony Barber nu a putut fi contactat de AFP, insa la sfarsitul comentariului sau de pe site-ul Financial Times este facuta precizarea: "Acest articol este o versiune extinsa si actualizata a versiunii postate pe blogul (publicatiei, n.r.) mai devreme, in ziua de 7 ianuarie".

Pe de alta parte, si alte importante institutii de presa din lume, intre care ziarele The Telegraph si The New York Times, agentia de stiri Associated Press si televiziunea CNN, s-au confruntat cu acuzatii de cenzura in contextul atacului produs miercuri la sediul Charlie Hebdo din Paris si care s-a soldat cu 12 morti, dupa cum a relatat BuzzFeed, unul dintre cele mai cunoscute site-uri de stiri cu tematica sociala la nivel international. Ziare majore, retele de televiziune si site-uri importante au ales sa nu difuzeze sau sa difuzeze blurat caricaturile cu profetul Mahomed din saptamanalul satiric Charlie Hebdo.

12 persoane (11 barbati si o femeie) au murit, iar alte 11 au fost ranite, miercuri, intr-un atac comis de indivizi inarmati cu arme automate si lansatoare de rachete la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre decedati se numara directorul publicatiei, Stéphane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski). Atentatul nu a fost revendicat, dar autorii sai au urmat, se pare, ordine ale organizatiei extremiste Stat Islamic, impotriva careia Franta este angajata militar in Irak. Pe de alta parte, martorii citati de presa franceza au declarat ca redactia publicatiei Charlie Hebdo a fost atacata de simpatizanti ai retelei teroriste Al-Qaida.

Presedintele francez, Francois Hollande, a calificat acest atac armat comis la sediul Charlie Hebdo drept "un atentat terorist" de o "exceptionala barbarie".

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO