Filmul tragediei din Crevedia. România s-a trezit într-un coșmar colectiv după exploziile soldate cu 58 de victime
După o serie de explozii violente, produse la stația GPL din Crevedia, Dâmbovița, care funcționa ilegal, România s-a trezit într-un coșmar colectiv.
Zeci de oameni au fost răniți, mulți dintre ei salvatori care interveneau deja la fața locului. Numărul victimelor este copleșitor: 57 de persoane au ajuns la spital. Câteva au fost deja trimise pentru îngriri în străinătate. Îngrozit că-și vede soția cu arsuri, un bărbat a suferit un infarct și i-a fost fatal. Duminică a murit și femeia.
Dezastrul ar fi pornit se pare de la o țigară. Atenție, urmează imagini și detalii cu un puternic impact emoțional”
Un zgomot asurzitor a dezlănțuit infernul. Imaginile cu cea de-a doua explozie sunt cutremurătoare. Totul se înroșește în jur, sub puterea flăcărilor imense care aruncă asupra tuturor o spaimă teribilă. Oamenii sunt izbiți de suflul puternic al deflagrației și fug disperați.
Zeci de salvatori interveneau chiar în acele momente și au fost surprinși de explozie. Prin clipe de teroare a trecut și echipa PRO TV.
Geanina Panait, corespondent Știrile PRO TV: „Ne aflăm la aproximativ un kilometru față de locul unde a avut loc cea de-a doua explozie. Din cauza suflului exploziei, toți am fost aruncați la o distanță de câțiva metri".
O întrebare a tot răsunat apoi, dramatic, în rândul salvatorilor - Cine mai are tărgi?
Unii dintre cei răniți au ajuns la ambulanțe fără haine. Focul a topit ce aveau pe ei.
Coșmarul de la ora 21:00 a venit când toată lumea era deja încordată, după prima explozie, care a avut loc la ora 18:50.
Momentul în care prima deflagrație zguduie Crevedia. Scenele sunt tulburătoare
Erau deja anunțați primii răniți - șapte la număr. O ambulanță care se apropia de stația GPL a fost nevoită să întoarcă.
La locul dezastrului a fost o desfășurare impresionantă de forțe. Tensiunea s-a menținut la cote ridicate ore în șir.
Pagube majore
Una dintre explozii a fost surprinsă de o cameră de supreveghere din curtea unui localnic.
În timp ce pompierii sunt și acum la fața locului, oamenii evaluează pagubele suferite de casele lor.
Martor: „Ne-a anunțat un vecin care stă lângă noi, ne-a spus ce s-a întâmplat , noi nu eram acasă , am încercat să ajungem, nu ni s-a permis”.
Martor: „Nu ne-a dat nimeni nicio informație în ce stadiu este casa, dacă a luat foc, nu a luat foc”.
Martor: „Suntem șocați”.
Martor: „Mai aveam un vecin, un bătrân de 90 și ceva de ani, care nu știu ce s-a întâmplat cu el, avea un băiat care este paralizat , era paralizat în casă, nu ne-a informat nimeni cu nimic”.
Martor: „Non stop erau TIR-uri, cisterne. Suntem mutați de doi ani ani. Nu ne-am gândit că ar putea să fie ceva”.
Martor: „Am geamurile căzute, dar nu sunt sparte”.
Ancheta a fost preluată de Parchetul General
Marcel Ciolacu, premierul României: „Important este că, din punctul nostru de vedere, s-a acționat exemplar și în spitale. Trebuie să mulțumesc pompierilor, jandarmilor, care au asigurat perimetrul”.
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: „Faptul că s-a intervenit atât de rapid, s-a creat un perimetru și s-au evitat pericolele, a fost posibil să fie evitate pierderi de vieți omenești într-un număr mult mai mare”.