Filmul "Fuga lui Hayssam" continua. Fratii acestuia au fugit din tara chiar inainte sa fie condamnati

fratii lui omar hayssam

Dupa ce a fost nevoie de 7 ani pentru prinderea lui Omar Hayssam, in urma condamnarii din cazul rapirii jurnalistilor, scenariul se repeta. Fratii sirianului, condamnati, au fugit inaintea verdictului si nu se stie daca si cand vor ajunge dupa gratii.

Filmul "Fuga lui Hayssam", suficient de lung si de ofertant pentru a inspira o productie cinematografica veritabila, a ajuns, teoretic, la final. Practic, insa, povestea continua, cu sirianul in inchisoare si cu fratii lui dati in urmarire, pentru a fi dusi tot acolo.

Condamnarea vinovatilor pentru fuga lui Hayssam din tara ar fi trebuit sa incheie o serie de evenimente inceputa in urma cu opt ani, atunci cand sirianul se urca la bordul unei nave, in incercarea de a scapa de o judecata pentru terorism. in schimb, dupa un proces lung, finalizat cu pedepse grele, apar intrebari in legatura cu modul in care sunt luate masuri astfel incat cei condamnati sa isi ispaseasca pedepsele.

Fratii lui Omar Hayssam, Mukhles si Mahmoud, s-au asigurat ca nu mai sunt in tara inainte de decizia instantei supreme, chiar daca judecatorii Curtii de Apel Oradea i-au gasit nevinovati pentru fuga din tara a sirianului si existau premisele ca si decizia definitiva sa fie similara. Magistratii de la inalta Curte de Casatie si Justitie i-au gasit insa vinovati pe fratii lui Omar Hayssam, dar si pe Mustafa Tartoussi - armatorul vasului cu care a fugit sirianul - si i-au condamnat, pe 7 octombrie, la pedepse de cinci, respectiv sapte ani de inchisoare.

Avand o decizie definitiva a instantei, autoritatile au mers sa ii caute pentra a-i incarcera, insa nu l-au gasit decat pe Tartoussi. Modelul "fuga din tara" a fost preluat si de fratii lui Omar Hayssam, care, de data asta, au avut rolurile principale. Mukhles ar fi plecat, fara oprelisti, in Israel, in timp ce Mahmoud ar fi iesit din tara la 3 octombrie, cu patru zile inainte sa fie condamnat, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Rutier.

Citește și
Omar Hayssam
Omar Hayssam a fost adus la DIICOT pentru a fi audiat in dosarul de inselaciune si delapidare
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Conform unei anchete publicate vineri de Rise Project, fratii lui Omar Hayssam au fost implicati in 27 de companii, in prezent ei detinand si o felie importanta din piata autohtona a apelor minerale. De altfel, producatorul de ape minerale Bucovina a fost unul dintre cele mai importante active din averea familiei Omar pana la momentul rapirii celor trei jurnalisti romani din 2005. Afacerea cu ape minerale a fost revitalizata in 2006, prin noua companie Rio Bucovina SRL, care a reintrat discret anul trecut sub controlul familiei lui Omar Hayssam, scriu jurnalistii de la Rise Project. Procurorii care i-au investigat pe cei doi frati Omar sustin ca ei au fost doar simpli interpusi pentru Hayssam, care conducea cu autoritate afacerile familiei.

Tartoussi: "Hayssam a dat 800 de euro pentru un loc pe nava"

Povestea fugii lui Omar Hayssam din Romania este strans legata de un alt eveniment, care a avut loc in anul 2005. Atunci, mai exact in 28 martie 2005, trei jurnalisti romani, Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian au fost dati disparuti in Bagdad, alaturi de ei aflandu-se si Mohammad Munaf, un american de origine irakiana, care ii insotea ca ghid.

La 24 de ore distanta, aparea anuntul facut de omul de afaceri sirian Omar Hayssam, care spunea ca a fost contactat de rapitorii celor patru, care i-au transmis o cerere de rascumparare. Era vorba despre un milion de dolari pentru eliberarea fiecaruia dintre cei patru.

Dupa 55 de zile in care au avut loc ample manifestari stradale, apeluri la eliberare, dar si demersuri din partea mai multe institutii, cei patru au fost eliberati. Presedintele Traian Basescu anunta atunci ca statul roman nu a platit in niciun fel rascumpararea jurnalistilor.

Imediat dupa incheierea acestui eveniment, au inceput sa apara semnele de intrebare cu privire la adevarata miza a rapirii, persoanele care au stat in spatele ei si cine a avut de castigat de pe urma lipsirii de libertate a jurnalistilor.

La aceste intrebari au raspuns procurorii, cateva luni mai tarziu, mai exact in octombrie 2005, cand este dispusa trimiterea in judecata a lui Omar Hayssam si a lui Mohammad Munaf. Ambii erau acuzati de initiere, constituire si sprijinire a unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism si de complicitate la savarsirea infractiunii de act de terrorism. Anchetatorii povestesc, in actul de sesizare a instantei, ca sirianul Omar Hayssam a fost cel care a planuit rapirea celor trei jurnalisti, in ideea ca ar fi fost trimis in Irak pentru rascumpararea lor si a lui Mohammad Munaf si ar fi obtinut astfel suma de 4 milioane de dolari, cu titlu de recompensa pentru rapitori.

Astfel, potrivit anchetatorilor, planul lui Hayssam a fost sa fuga pentru a scapa de dosarele pentru infractiuni economice pentru care era judecat in Romania, dar si sa scoata din tara o suma foarte mare de bani.

Planul a fost insa sortit esecului, iar Omar Hayssam a ramas pe teritoriul Romaniei, fiind arestat in dosare in care era suspectat ca a fraudat bugetul statului. El va fi arestat si in dosarul privind rapirea jurnalistilor romani.

La sfarsitul lunii aprilie 2006, la cererea procurorului Ciprian Nastasiu, care l-a trimis in judecata pe Omar Hayssam, instanta Curtii de Apel Bucuresti dispune revocarea, din motive medicale, a ultimului mandat de arestare preventiva si inlocuirea lui cu interdictia de a parasi tara. Comisia de expertiza medico-legala a consemnat, in raportul sau, ca tratamentul pentru pacientul Omar Hayssam nu poate fi realizat in reteaua penitenciarelor, ci doar in unitati oncologice apartinand Ministerului Sanatatii. insa la termenele de judecata care au urmat, Hayssam nu s-a prezentat in fata instantei, avocatii sai invocand faptul ca acesta era programat la sedinte de chimioterapie.

In 28 iunie 2006, Hayssam apare ultima data in fata judecatorului, neputand fi audiat, intrucat se afla sub sedative.

Acesta este momentul in care in schema apar fratii lui Omar Hayssam - Mukhles si Mahmoud - si omul de afaceri Mustafa Tartoussi. Asa cum aveau sa stabileasca procurorii, Hayssam a fugit din tara, in 30 iunie 2006, la bordul navei lui Tartoussi, Iman T, cu destinatia Siria.

Autoritatile libaneze au confirmat ulterior, intr-un raspuns la comisia rogatorie solicitata de autoritatile romane in dosarul lui Mustafa Tartoussi, ca Hayssam a parasit Romania, la bordul vasului Iman T, care l-a avut drept capitan pe Youssef Abd Al-Razzaq Tartoussi si era incarcat cu ceapa si componente de macarale. Capitanul navei Iman T a sustinut ca a fost platit cu 800 de euro de Omar Hayssam, inregistrat sub numele fratelui sau, Omar Samir, pentru a fi lasat intr-o cabina a vasului.

Anterior, anchetatorii au suspectat ca Hayssam a fugit la bordul navei siriane Al Mahmoud 4, care plecase in 13 iulie 2006 din Portul Midia, cu cateva mii de animale in Siria.

Sefii SRI, SIE si DGIPI, si procurorul general platesc cu functia

Pe de alta parte, Omar Hayssam i-a declarat procurorului DIICOT Ciprian Nastasiu ca a plecat din Romania "ca un domn, cu capul sus, la costum, aranjat, parfumat", cu ajutorul unui pasaport cu identitate falsa si alt "look", de pe Otopeni, intr-una din convorbirile telefonice intre cei doi, inregistrate de SRI in perioada 14 august - 18 septembrie 2006.

Totodata, Hayssam sugera, in cadrul discutiilor cu Nastasiu, ca plecarea sa a fost aranjata la varf, totul fiind legat de un personaj misterios, numit "Profesorul", despre care s-a speculat ulterior ca ar fi fost Traian Basescu.

In martie 2008, presedintele Traian Basescu atrage atentia ca a fost foarte mediatizat faptul ca "un terorist", respectiv Omar Hayssam, a plecat din tara "ca un boier", cand de fapt el a plecat "tarandu-se printre oi". seful statului mai spunea ca exista documente tehnice, inclusiv probe ADN, ca Omar Hayssam a plecat din Romania "printre oi" si ca, dupa ce a parasit tara, sirianul a mentinut "contacte" cu politicieni.

Urmare a fugii lui Hayssam, sefii SRI, SIE si DGIPI, respectiv Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, precum si procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, au demisionat. Procurorul Ciprian Nastasiu - cel care a anchetat dosarul rapirii - este eliberat din functia de sef adjunct al DIICOT. si medicul Constantin Tanasescu, de la Penitenciarul Rahova, care a eliberat adeverinta medicala care, in parte, a stat la baza deciziei instantei de a-l elibera pe Hayssam, a fost eliberat din functie si acuzat de Administratia Penitenciarelor de abuz in serviciu si fals intelectual. Ulterior, procurorii dispun neinceperea urmaririi penale fata de Tanasescu, stabilind ca fapta nu a fost savarsita cu intentie.

Dupa aproximativ un an de la fuga lui Hayssam, la sfarsitul lunii noiembrie 2007, procurorii DIICOT ii trimit in judecata pe Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar. Ei sunt acuzati l-au ajutat sa iasa din tara pe Omar Hayssam, desi stiau ca este cercetat pentru fapte de terorism.

Asa cum aveau sa arate in rechizitoriu, procurorii au ajuns la concluzia ca in perioada 23 - 30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat si inlesnit, impreuna cu Omar Mahmoud si Omar Mukhles, iesirea frauduloasa din Romania a lui Omar Hayssam, desi cunostea faptul ca acesta a fost trimis in judecata pentru acte de terorism prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire a trei jurnalisti romani in Irak.

Procesul debuteaza la Curtea de Apel Bucuresti, in 29 noiembrie 2007, iar dupa nu mai putin de 15 termene, derulate pe parcursul unui an si jumatate, instanta suprema decide ca dosarul sa se judece la Curtea de Apel Oradea, admitand cererea de mutare a cauzei formulata de fratii lui Hayssam. Primul termen la noua instanta are loc in 17 iunie 2009, iar dupa 16 termene de judecata si cinci ani de la sesizarea instantei, Omar Hayssam este condamnat la 2 de ani de inchisoare pentru fuga sa din tara, in timp ce fratii sai si omul de afaceri sunt achitati de instanta.

Hayssam, prins dupa "o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat"

Unul dintre cei care au vorbit in fata magistratilor, la unul dintre cele 16 termene, audiat cu numele de "Radu Vasile" a spus ca l-a vazut pe cetateanul sirian in Bucuresti la circa 10 - 12 zile dupa data de 30 iunie 2006, cand se presupune ca acesta ar fi parasit Romania.

"Era in luna iulie. Nu stiu exact. 10-12 iulie. El era intr-un Hummer negru care a oprit in trafic langa un Mercedes ce venea din sens opus si a oprit. Masinile au stationat, iar portiera din spate a Hummer-ului s-a deschis. L-am vazut clar pe Omar Hayssam, pe bancheta din spate, unde era incadrat de doua persoane, doi barbati", declara martorul.

Potrivit lui "Radu Vasile", desi se sustinea in acea perioada ca cetateanul sirian era bolnav, acesta nu parea sa aiba probleme. "Nu parea bolnav, asa cum se sustinea ca este. L-am vazut bine. Sunt 100% sigur ca era el", a mai spus martorul.

Pe de alta parte, un alt barbat care a dat declaratii la Curtea de Apel Oradea, audiat sub numele de "Adrian" a spus ca plecarea afaceristului din tara a costat cateva "zeci de mii de euro", suma care a fost stransa de fratii afaceristului sirian de la comerciantii arabi cu legume si flori din Bucuresti.

"Nu imi mai aduc foarte bine aminte data, doar ca era vara. Am fost de fata cand Tarek i-a promis acelui barbat ca poate rezolva plecarea lui Hayssam Omar. Discutia s-a purtat in limba araba, la modul general, iar pretul avansat a fost de cateva zeci de mii de euro, care urmau sa fie colectati de la arabii care se ocupa de comertul cu legume si flori in Bucuresti", a declarat martorul.

Acesta a adaugat ca il cunoaste de cativa ani pe Tartoussi, proprietarul vasului Iman T, cu care Omar Hayssam a fugit din tara, si stie ca acesta a mai scos si alte persoane din Romania.

"Il cunosc personal pe Tartoussi, stiu ca are de multi ani afaceri in portul Constanta. il cunosc si autoritatile din Portul Constanta foarte bine. I se adreseaza familiar, cu «Sa traiti dom' patron». stiu insa si ca a scos persoane ilegal din tara, am cunostinta de astfel de lucruri", aratata martorul, la termenul din 5 martie 2012 al procesului.

Totusi, declaratiile martorilor si rechizitoriul procurorilor nu reusesc sa convinga judecatorii de la Curtea de Apel Oradea ca Omar Mahmoud, Omar Mukhles si Mustafa Tartoussi l-au ajutat pe Hayssam sa fuga din Romania.

Faptul ca cei trei au fost achitati de instanta de judecata a dus la formularea unei contestatii, care s-a judecat la instanta suprema, iar primul termen de judecata are loc in 24 ianuarie 2013.

Cei trei, prin avocatii lor, au inaintat mai multe cereri in fata instantei. intre acestea se numara audierea lui Omar Hayssam, desecretizarea a 111 file privind convorbirile telefonice aflate la in volumul cu documente clasificate sau reaudierea unor martori. Fie ca au fost admise, fie ca au fost respinse, dosarul a fost solutionat dupa aproape doi ani de la inregistrarea apelului facut in cauza.

In plin proces legat de fuga sa din tara, Omar Hayssam este predat, la 19 iulie 2013, Politiei Romane si dus intr-un centru de retinere si arest, pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu inchisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancruta frauduloasa si inselaciune.

Nici pana in prezent, autoritatile nu au precizat unde a fost prins sirianul, existand doar speculatii ca el ar fi fost adus din Siria.

Presedintele Traian Basescu declara, raspunzand unei intrebari privind locul de unde a fost adus Hayssam, ca el nici nu confirma, nici nu infirma nimic, adaugand: "Cum sa va spun, cand Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat".

Fratii lui Hayssam, condamnati dupa sapte ani, dati acum in urmarire internationala

Dupa 32 de termene de judecata, instanta suprema emite o decizie defintiva, in 7 octombrie, in cazul fugii lui Omar Hayssam din Romania si ii gaseste vinovati pe fratii sai, motiv pentru care ii condamna la cinci ani de inchisoare, dar si pe omul de afaceri Mustafa Tartoussi, care primeste pedeapsa cea mai grea, de sapte de ani de inchisoare.

"Absolut tot ceea ce am scris in acel rechizitoriu cred ca a stat la baza sentintei. Este o decizie corecta. Inseamna ca probatoriul a fost confirmat de o instanta judecatoreasca. (....) Nu stiu de ce au fost achitati in prima instanta. A fost opinia unui judecator", a declarat, pentru MEDIAFAX, procurorul DIICOT Catalin Borcoman, cel care a anchetat fuga lui Hayssam din tara.

In timp ce Tartoussi s-a predat imediat dupa condamnare, fratii lui Hayssam nu mai sunt de gasit si au fost dati in urmarire internationala.

Astfel, Omar Mahmoud si Omar Mukhles par sa fi aplicat aceeasi "reteta" pe care a folosit-o in fata magistratilor si Omar Hayssam, cat a fost liber. Mai exact, s-au prezentat la putine termene de judecata, iar autoritatile romane nu au reusit sa prevada, din timp, ca o eventuala condamnare a fratilor Omar ar putea sa-i surprinda pe acestia in afara granitelor tarii.

Politistii spun acum ca exista date conform carora Mukhles se afla in Israel, in timp ce Mahmoud a iesit din tara la 3 octombrie, cu patru zile inainte sa fie condamnat, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Rutier.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Atitudine dificila a lui Omar Hayssam. Sirianul trage de timp si nu vorbeste cu anchetatorii
Atitudine dificila a lui Omar Hayssam. Sirianul trage de timp si nu vorbeste cu anchetatorii

Omar Hayssam a fost scos din nou din spatele gratiilor si dus de trupele antitero ale jandarmeriei la sediul DIICOT.

Omar Hayssam a fost adus la DIICOT pentru a fi audiat in dosarul de inselaciune si delapidare
Omar Hayssam a fost adus la DIICOT pentru a fi audiat in dosarul de inselaciune si delapidare

Omar Hayssam a fost adus marti la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). El a fost audiat in dosarul in care este judecat pentru inselaciune si delapidare.

Omar Hayssam a fost transferat de la Penitenciarul Rahova la Penitenciarul Margineni
Omar Hayssam a fost transferat de la Penitenciarul Rahova la Penitenciarul Margineni

Omar Hayssam a fost transferat, joi, de la Penitenciarul Rahova la Penitenciarul Margineni, fiindu-i stabilit un regim de maxima siguranta.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.