Omar Hayssam a fost adus la DIICOT pentru a fi audiat in dosarul de inselaciune si delapidare

Omar Hayssam

Omar Hayssam a fost adus marti la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). El a fost audiat in dosarul in care este judecat pentru inselaciune si delapidare.

Sirianul Omar Hayssam a fost adus de trupele speciale cu duba, de la penitenciar, iar la intrarea in sediul DIICOT nu a facut nicio declaratie.

Omar Hayssam a fost si in 2 august la DIICOT, avocatul acestuia declarand atunci ca procurorii i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile intr-un nou dosar, desprins din cel in care este judecat pentru inselaciune si delapidare.

Avocatul preciza ca sirianul i-a spus anchetatorului ca va colabora si ca au timp 20 de ani sa discute. Anchetatorii i-au adus atunci la cunostinta lui Omar Hayssam ca este urmarit penal pentru spalare de bani, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Avocatul Maria Slavuica mai arata ca Omar Hayssam nu a dat nicio declaratie scrisa, a semnat documentul de luare la cunostinta a acuzatiilor si s-a aratat deschis in colaborarea sa cu organele de ancheta, precizand ca procurorii au stabilit ca acesta sa fie adus din nou la DIICOT in 20 august.

Citește și
Omar Hayssam
Omar Hayssam nu a contestat decizia de arestare din dosarul de inselaciune si delapidare
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Omar Hayssam a fost dus in 2 august la DIICOT de la Tribunalul Bucuresti, dupa ce instanta a dispus arestarea lui in dosarul in care este judecat pentru inselaciune si delapidare.

In acelasi dosar, instanta a dispus emiterea unui mandat de arestare in lipsa pentru fratele lui Omar Hayssam, Mohamad Omar.

Omar Hayssam a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, in acest dosar, in octombrie 2012, alaturi de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul sau, Mihai Nasture, si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi, fiind acuzati de inselaciune si delapidare.

Mai multe imobile, terenuri si instalatii industriale, precum si peste un milion de euro sunt puse sub sechestru de catre procurorii DIICOT, in acest dosar. Omar Hayssam este incarcerat din 15 august la Penitenciarul Margineni, fiind atunci transferat de la Penitenciarul Rahova. Acesta este incarcerat in regim de maxima siguranta, declara pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Monica Pana.

Sirianul Omar Hayssam a fost adus in tara dupa sapte ani de la fuga acestuia din Romania. Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane in 19 iulie, potrivit anuntului facut atunci de purtator de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea.

Dupa ce a fost adus in tara, Omar Hayssam a fost dus intr-un centru de retinere si arest preventiv al Politiei Romane, pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu inchisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancruta frauduloasa si inselaciune. In 23 iulie, Omar Hayssam a fost dus in Penitenciarul Rahova, unde a stat pana in 15 august.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, in lipsa, in trei dosare, la 20 de ani, 16 ani si, respectiv, trei ani, pentru rapirea celor trei jurnalisti, inselaciune in cazul "Volvo" si fraude in cauza "Foresta Nehoiu". Omar Hayssam a fost trimis in judecata in 14 octombrie 2005 si condamnat definitiv, in lipsa, in 20 februarie 2008, la 20 de ani de inchisoare pentru implicarea in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, in martie 2005, la Bagdad.

In noiembrie 2012, instanta suprema l-a condamnat definitiv pe Omar Hayssam la 16 ani de inchisoare in dosarul "Volvo", in care a fost acuzat ca a inselat patru firme cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat in leasing mai multe utilaje, trimise in Siria si Egipt la firmele controlate de el. In dosarul "Foresta Nehoiu", Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de catre instanta suprema, in iunie 2010, la trei ani de inchisoare, dupa ce instantele inferioare dispusesera achitarea lui si a celorlalti inculpati.

Omar Hayssam a depus, in 1 august, la instanta suprema, doua contestatii in anulare, in dosarul de terorism si in dosarul "Volvo", prima avand termen in 24 ianuarie 2014, iar cea de-a doua in 15 ianuarie 2014. Admiterea unei contestatii in anulare duce la rejudecarea dosarului.

Hayssam este judecat si pentru trecerea frauduloasa a frontierei de stat, alaturi de fratii acestuia, Mukhles si Mahmoud, si de omul de afaceri Mustafa Tartoussi. In acest dosar, in 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de inchisoare cu executare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, in timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar, acuzati ca i-ar fi inlesnit fuga din tara, au fost achitati. Sentinta nu este definitiva, fiind atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta a stabilit urmatorul termen in dosar la 12 septembrie.

El mai are doua dosare deschise de DIICOT, cel pentru inselaciune si delapidare in care a fost arestat preventiv pe 2 august, iar al doilea, pentru spalare de bani, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Hayssam este vizat si intr-un dosar de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), privind privatizarea IPRS Baneasa, cauza vizand depunerea mai multor inscrisuri false referitoare la experienta si capacitatea financiara a firmei reprezentate de sirian, pentru a putea participa la procedura. In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad. In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova. In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave.

Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006. Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Omar Hayssam a fost transferat de la Penitenciarul Rahova la Penitenciarul Margineni
Omar Hayssam a fost transferat de la Penitenciarul Rahova la Penitenciarul Margineni

Omar Hayssam a fost transferat, joi, de la Penitenciarul Rahova la Penitenciarul Margineni, fiindu-i stabilit un regim de maxima siguranta.

Omar Hayssam nu a contestat decizia de arestare din dosarul de inselaciune si delapidare
Omar Hayssam nu a contestat decizia de arestare din dosarul de inselaciune si delapidare

Omar Hayssam nu a contestat decizia de arestare preventiva din dosarul in care procurorii DIICOT il acuza de inselaciune si delapidare.

Omar Hayssam vrea rejudecarea dosarului de terorism si a dosarului
Omar Hayssam vrea rejudecarea dosarului de terorism si a dosarului "Volvo"

Omar Hayssam a depus la instanta suprema o contestatie in anulare in dosarul de terorism, care, daca va fi admisa, va duce la rejudecarea dosarului, actiunea avand primul termen de judecata in 24 ianuarie 2014.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.