Omar Hayssam a fost adus la DIICOT pentru a fi audiat in dosarul de inselaciune si delapidare
Omar Hayssam a fost adus marti la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). El a fost audiat in dosarul in care este judecat pentru inselaciune si delapidare.
Sirianul Omar Hayssam a fost adus de trupele speciale cu duba, de la penitenciar, iar la intrarea in sediul DIICOT nu a facut nicio declaratie.
Omar Hayssam a fost si in 2 august la DIICOT, avocatul acestuia declarand atunci ca procurorii i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile intr-un nou dosar, desprins din cel in care este judecat pentru inselaciune si delapidare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Avocatul preciza ca sirianul i-a spus anchetatorului ca va colabora si ca au timp 20 de ani sa discute. Anchetatorii i-au adus atunci la cunostinta lui Omar Hayssam ca este urmarit penal pentru spalare de bani, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Avocatul Maria Slavuica mai arata ca Omar Hayssam nu a dat nicio declaratie scrisa, a semnat documentul de luare la cunostinta a acuzatiilor si s-a aratat deschis in colaborarea sa cu organele de ancheta, precizand ca procurorii au stabilit ca acesta sa fie adus din nou la DIICOT in 20 august.
Omar Hayssam a fost dus in 2 august la DIICOT de la Tribunalul Bucuresti, dupa ce instanta a dispus arestarea lui in dosarul in care este judecat pentru inselaciune si delapidare.
In acelasi dosar, instanta a dispus emiterea unui mandat de arestare in lipsa pentru fratele lui Omar Hayssam, Mohamad Omar.
Omar Hayssam a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, in acest dosar, in octombrie 2012, alaturi de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul sau, Mihai Nasture, si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi, fiind acuzati de inselaciune si delapidare.
Mai multe imobile, terenuri si instalatii industriale, precum si peste un milion de euro sunt puse sub sechestru de catre procurorii DIICOT, in acest dosar. Omar Hayssam este incarcerat din 15 august la Penitenciarul Margineni, fiind atunci transferat de la Penitenciarul Rahova. Acesta este incarcerat in regim de maxima siguranta, declara pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Monica Pana.
Sirianul Omar Hayssam a fost adus in tara dupa sapte ani de la fuga acestuia din Romania. Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane in 19 iulie, potrivit anuntului facut atunci de purtator de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea.
Dupa ce a fost adus in tara, Omar Hayssam a fost dus intr-un centru de retinere si arest preventiv al Politiei Romane, pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu inchisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancruta frauduloasa si inselaciune. In 23 iulie, Omar Hayssam a fost dus in Penitenciarul Rahova, unde a stat pana in 15 august.
Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, in lipsa, in trei dosare, la 20 de ani, 16 ani si, respectiv, trei ani, pentru rapirea celor trei jurnalisti, inselaciune in cazul "Volvo" si fraude in cauza "Foresta Nehoiu". Omar Hayssam a fost trimis in judecata in 14 octombrie 2005 si condamnat definitiv, in lipsa, in 20 februarie 2008, la 20 de ani de inchisoare pentru implicarea in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, in martie 2005, la Bagdad.
In noiembrie 2012, instanta suprema l-a condamnat definitiv pe Omar Hayssam la 16 ani de inchisoare in dosarul "Volvo", in care a fost acuzat ca a inselat patru firme cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat in leasing mai multe utilaje, trimise in Siria si Egipt la firmele controlate de el. In dosarul "Foresta Nehoiu", Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de catre instanta suprema, in iunie 2010, la trei ani de inchisoare, dupa ce instantele inferioare dispusesera achitarea lui si a celorlalti inculpati.
Omar Hayssam a depus, in 1 august, la instanta suprema, doua contestatii in anulare, in dosarul de terorism si in dosarul "Volvo", prima avand termen in 24 ianuarie 2014, iar cea de-a doua in 15 ianuarie 2014. Admiterea unei contestatii in anulare duce la rejudecarea dosarului.
Hayssam este judecat si pentru trecerea frauduloasa a frontierei de stat, alaturi de fratii acestuia, Mukhles si Mahmoud, si de omul de afaceri Mustafa Tartoussi. In acest dosar, in 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de inchisoare cu executare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, in timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar, acuzati ca i-ar fi inlesnit fuga din tara, au fost achitati. Sentinta nu este definitiva, fiind atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta a stabilit urmatorul termen in dosar la 12 septembrie.
El mai are doua dosare deschise de DIICOT, cel pentru inselaciune si delapidare in care a fost arestat preventiv pe 2 august, iar al doilea, pentru spalare de bani, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Hayssam este vizat si intr-un dosar de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), privind privatizarea IPRS Baneasa, cauza vizand depunerea mai multor inscrisuri false referitoare la experienta si capacitatea financiara a firmei reprezentate de sirian, pentru a putea participa la procedura. In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad. In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.
La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova. In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave.
Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006. Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006.