Filmul exploziei de la combinatul chimic Azomureș. Oamenii au vrut să părăsească de urgență orașul

×
Codul embed a fost copiat

O explozie puternică s-a produs pe platforma combinatului chimic Azomureș, iar deflagraţia s-a auzit în tot oraşul Târgu Mureş şi localităţile limitrofe.

Cauza a fost fisură la o conductă de gaze. Un angajat al combintatului a fost rănit şi a ajuns la spital.

Este a treia explozie urmată de un incendiu, care are loc la noi în ţară, într-o zonă de producție industrială, în mai puțin de o săptămână, după Petromidia şi fabrica de BCA din Constanța. În urma acestui ultim incident Ministrul Mediului a anunţat controale la toate platformele industriale.

Imaginile cu combinatul Azomureș în flăcări au fost transmise pe reţelele sociale imediat după explozie.

Cel care le-a filmat s-a temut că locuitorii din Târgu Mureş ar putea fi afectaţi de gazele degajate şi a vrut să îi avertizeze.

Citește și
Lacul Techirghiol
Ce este pătura vegetală care a acoperit lacul Techirghiol. Este sau nu periculoasă pentru oameni
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Complexul chimic este la doar 6 kilometri de centrul oraşului, într-o zonă unde este şi un mare centru comercial.

Cu un minut mai devreme o cameră de supraveghere a surprins momentul deflagraţiei. O lumină puternică aprinde dintr-o dată cerul. Apoi, deasupra combinatului, se ridică un nor de fum şi gaze.

Suflul puternic a mişcat maşinile aflate în trafic.

În Târgu Mureş dezastrul de la combinatul chimic a fost observat din toate blocurile înalte. Oamenii au fost cuprinşi de panică şi unii s-au gândit să părăsească în grabă oraşul. Ştiau că pe platforma Azomureș se foloseşte amoniac - un compus chimic care în concentraţie de 0,5 la sută în aerul inspirat produce într-o oră moartea.

18 autospeciale de la ISU, dar şi ambulanţe au fost trimise spre locul exploziei. Pe platforma combinatului chimic ardea în zona unei instalaţii de sinteză a amoniacului - care luna trecută a fost în revizie tehnică şi era în procedura de pornire.

Ovidiu Crăciun, reprezentant Azomureș: "O conductă prin care trece gazul de sinteză, ea a cedat, s-a fisurat şi fiind presiune mare tot gazul a expandat în atmosferă. S-a autoparins."

În explozie - un angajat a fost rănit. Bărbatul opera instalaţia de gaz. Este internat în spital cu o mână fracturata şi mai multe plăgi.

La o jumătate de oră după producerea exploziei, localnicii au fost anunţaţi prin RO-ALERT că nu sunt puşi în pericol. Astăzi au venit cu precizări şi cei de la mediu.

Cristina Pui, reprezentant APM Mureș: "Nu au fost înregistrate depăşiri de amoniac în mediul înconjurător."

Calitatea aerului în zona este în continuare monitorizată. Pe plaftorma combinatului chimic au loc mai multe anchete.

O echipă de specialişti a împânzit întreaga zonă şi se fac verificări tehnice la staţia de amoniac unde s-a produs deflagraţia.

Explozia de la combinatul chimic Azomureș a fost catalogată de ministrul Mediului drept al treilea caz, în ultima săptămână, de poluare majoră pe o platformă industrială.

Primul a fost explozia de la Petromidia. Apoi a urmat incediul de la fabrica de BCA din Constanța. Vor urma controale în toată ţara.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: "Sunt foarte multe platforme industriale şi reiese clar că trebuie verficate să reducem riscul de evenimete. E nevoie de un control suplimentar, acestea au avut revizii făcute, cel poutin la prima vedere şi s-au întâmplat totuşi aceste lucruri."

Între timp, în Târgu Mureş, autorităţile locale cer mutarea combinatului cât mai departe de zona locuită.

Zoltán Soós, primarul orașului Târgu-Mureș: "O să pornim şi o petiţie la UE. Asemenea fabrici care pun în pericol sau pot să pună în pericol viaţa populaţiei ar trebui să fie construite mult mai departe de oraşe cu populaţie mare."

Azomureș este cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice din România. În fiecare an fabrica peste un milion de tone de astfel de compuşi, printre ei şi azotat de amoniu.

Azomureş:Investigaţiile au confirmat că evenimentul de miercuri a fost generat de cedarea unei porţiuni de sub sudura unei conducte

 

 

Evenimentul tehnic produs miercuri la Azomureş fost generat de cedarea unei porţiuni de sub sudura unei conducte, conductă care avea următoarea inspecţie tehnică programată pentru anul 2022, se menţionează într-un raport preliminar al Azomureş.

"Echipa de investigare a Azomureş, împreună cu autorităţile IGSU Bucureşti, ISU Mureş, Garda de Mediu Mureş, APM Mureş, IPJ Mureş şi ITM Mureş, confirmă că evenimentul de astăzi a fost generat de cedarea unei porţiunii de sub sudura unei conducte. Conducta la care a apărut avaria face parte dintr-un sistem de conducte autorizat ISCIR pentru funcţionare în data de 30.07.2013, având ultima verificare tehnică în utilizare în data de 16.01.2019, şi scadenţa următoarei inspecţii tehnice în utilizare fiind în data de 06.01.2022", potrivit unui comunicat al combinatului.

Motivul cedării conductei urmează să fie investigat, se arată în comunicatul Azomureş.

"Sudura a fost verificată cu raze X în anul 2020, iar rezultatul a fost conform. Motivul cedării conductei va fi următoarea etapă a investigaţiei şi necesită o analiză realizată de către experţi independenţi. Rezultatele finale sunt aşteptate în următoarele săptămâni. Ca şi până acum, vom continua să cooperăm complet transparent cu autorităţile care au atribuţii în acest domeniu. Rezultatele finale ale investigaţiilor vor fi prezentate public imediat ce vor fi finalizate", se precizează în document.

Azomureş subliniază că incidentul nu a avut impact asupra mediului.

"Evenimentul nu a avut impact asupra factorilor de mediu. Azomureş îşi reafirmă angajamentul ferm de a respecta toate standardele de siguranţă şi de mediu ale Uniunii Europene. Înţelegem pe deplin preocuparea comunităţii locale în legătură cu acest eveniment şi vrem să-i asigurăm pe toţi cei interesaţi că vom continua să implementăm măsuri care pot să limiteze oricând escaladarea unui incident la oricare dintre instalaţiile de pe platformă. Prioritatea companiei rămâne siguranţa angajaţilor şi a comunităţii locale, iar felul în care a fost gestionat acest incident tehnic demonstrează eficacitatea măsurilor de oprire în caz de urgenţă. Materialul informativ pentru situaţii de urgenţă, distribuit cetăţenilor din vecinătatea Azomureş, a avut rolul de a oferi informaţii asupra măsurilor care trebuie luate de către aceştia în timpul unei situaţii de urgenţă", conform comunicatului Azomureş.

Compania susţine că în timpul evenimentului de miercuri au fost aplicate toate procedurile pentru prevenirea accidentelor şi pentru oprirea de urgenţă a instalaţiilor.

"În activitatea noastră, unul dintre principiile de bază ale siguranţei proceselor ţine de reducerea probabilităţii şi consecinţelor unui accident. Astfel, Azomureş a realizat studii HAZOP (Hazard and Operability) pentru a identifica scenarii posibile de accidente şi implementează în mod continuu măsuri de siguranţă pentru prevenirea accidentelor. Instalaţiile sunt verificate frecvent utilizând proceduri specifice identificării posibilelor riscuri. Probele de presiune au loc în timpul reviziilor generale şi asigură depistarea posibilelor neconformităţi, înainte ca acestea să se producă. Toate procedurile, incluzându-le pe cele de oprire de urgenţă, au fost verificate şi revizuite în timpul anului 2019, iar personalul a fost instruit. Toate procedurile au fost efectiv aplicate în timpul producerii evenimentului de astăzi, astfel încât instalaţia a fost oprită în condiţii de siguranţă", se menţionează în raportul preliminar redactat de Azomureş.

De asemenea, sistemele de interblocare în siguranţă, acţionate independent de factorul uman, au funcţionat corespunzător în timpul evenimentului tehnic de miercuri, notează Azomureş.

"În perioada modernizării instalaţiilor Azomureş, au fost montate sisteme de interblocare în siguranţă, care acţionează independent de factorul uman. Acestea au funcţionat corespunzător în timpul evenimentului. În etapa următoare, toate componentele instalaţiei unde a avut loc evenimentul vor fi supuse unei inspecţii amănunţite şi unui program de testări, care va dura câteva săptămâni. Pagubele din instalaţie sunt mai mici decât cele estimate iniţial, iar costul exact al incidentului va fi stabilit ulterior", se precizează în comunicatul companiei.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
O explozie de proporții a avut loc la Combinatul Chimic Azomureș. Este a 3-a explozie în mai puțin de o săptămână, în țară
O explozie de proporții a avut loc la Combinatul Chimic Azomureș. Este a 3-a explozie în mai puțin de o săptămână, în țară

O explozie uriașă, care s-a auzit în tot municipiul Târgu Mureș, dar și în localitățile limitrofe, s-a produs în noaptea de marți spre miercuri la Combinatul Chimic Azomureș.

Ce este pătura vegetală care a acoperit lacul Techirghiol. Este sau nu periculoasă pentru oameni
Ce este pătura vegetală care a acoperit lacul Techirghiol. Este sau nu periculoasă pentru oameni

Specialiștii îi liniștesc pe turiștii care au ales Lacul Techirghiol pentru vacanță. Pătura verde rozalie care a acoperit mari suprafețe din luciul apei este doar o explozie de alge, chiar benefică refacerii stratului de nămol cu efect terapeutic.

Explozie spectaculoasă în Marea Caspică. Un vulcan a aruncat în aer o minge de foc
Explozie spectaculoasă în Marea Caspică. Un vulcan a aruncat în aer o minge de foc

O explozie spectaculoasă a avut loc în Marea Caspică, în apropiere de un zăcământ de petrol ce aparţine de Azerbaijan.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.