Filmul evenimentelor, de la RAPIREA celor trei jurnalisti romani in Irak si pana la eliberarea lor


Ultimul update: Luni 22 Iulie 2013 06:46
Data publicarii: Vineri 19 Iulie 2013 19:29
Categorie: Stiri actuale

Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci de la Prima TV si ziaristul de la Romania Libera, Ovidiu Ohanesian, au fost rapiti in Bagdad, locul in care se aflau de o saptamina impreuna cu ghidul lor, Mohammad Munaf.

CELULA DE CRIZA 29 martie 2005

La Bucuresti, autortiatile declanseaza alerta. Ministerul de Externe si serviciile de informatii au constituit imediat o celula de criza. Presedintele Basescu anunta ca se face totul pentru recuperarea in viata a jurnalistilor.

In acel moment intra in scena Omar Hayssam . El dezvaluie ca a sponsorizat plecarea in Irak a celor trei si ca a fost contactat de rapitori, care i-ar fi cerut cate un milion de dolari pentru fiecare, in schimbul eliberarii.

Este primul moment in care Omar Hayssam capteaza atentia opiniei publice. Asa se afla ca este cetatean sirian, ca face afaceri in Romania si ca este stabilit in Bucuresti de peste 13 ani. Implicarea lui in rapire este suspecta de la inceput.

PRIMUL MESAJ, 30 MARTIE 2005

Atentia tuturor se indreapta insa spre cei trei jurnalisti. La 48 de ore de la rapire, apare si prima inregistrare video cu Marie Jean Ion. Jurnalista recita un mesaj in limba engleza.

In acest timp, Omar Hayssam este arestat intr-un dosar economic in care este acuzat de evaziune fiscala. Afacerile pe care acesta le derulase in Romania erau deja de ceva timp in atentia procurorilor.

AMENINTARI CU MOARTEA

Pe 22 aprilie 2005, criza ostaticilor atinge punctul culminant. Postul de televiziune Al Jazeera transmite un mesaj de la rapitori, care se identifica drept "Brigazile lui Mu'adh Bin Jebel".

Urmeaza apoi mesaje ale ostaticilor:

Iar Romania reactioneaza. Sute de oameni ies pe strazi, cerand eliberarea ostaticilor. Romania insa nu putea sa isi retraga trupele, la cererea unor teroristi.

26 APRILIE 2005

Asa ca doua zile mai tarziu, Al Jazeera difuzeaza imagini care au taiat rasuflarea tuturor: Miscoci si Munaf sunt imbracati in haine portocalii - semn ca au fost alesi pentru a fi executati, iar Ohanesian este ras in cap.

Pe 5 mai, 198 de institutii media din Europa lanseaza un apel catre statele membre ale Uniunii Europene, sa insiste pentru eliberarea jurnalistilor.

6 MAI 2005

"Mentinerea contactului cu negociatorul rapitorilor devine extrem de dificil. Este sporadic, pentru perioade extrem de scurte de timp. Aveam dificultati extrem de mari in a mentine legatura cu negociatorul rapitorilor", spunea Traian Basescu atunci.

ELIBERAREA - 22 MAI 2005

Trec mai bine de doua saptamani de la acest interviu, pana cand toata lumea a rasuflat usurata: ostaticii au fost eliberati. Dupa 55 de zile de captivitate, cei trei jurnalisti si insotitorul lor au ajuns in Romania.

VIDEO PROTVPLUS.RO