Omar Hayssam, rapit de Romania din Siria. SIE a actionat ca americanii in cazul lui Bin Laden

×
Codul embed a fost copiat

Omar Hayssam a fost rapit de pe teritoriul unui stat strain de catre fortele secrete romanesti si adus in tara. Anuntul a fost facut chiar de presedinte, vineri seara.

UPDATE: Autoritatile nu au dezvaluit pana la aceasta ora locul exact in care se afla Omar Hayssam. Cel mai probabil, spun specialistii, el se afla in interiorul unor proceduri de debriefing, proceduri standard, prin care serviciile secrete incearca sa obtina informatii pretioase de la persoane suspecte sau condamnate pentru terorism.

Odata adus in Romania, Omar Hayssam poate cere rejudecarea in absolut toate dosarele in care a fost condamnat, mai ales in cel al rapirii celor trei jurnalisti, in care a fost condamnat definitiv la 20 de ani de inchisoare.

Daca toata lumea se astepta ca teroristul numarul 1 al Romaniei sa fi fost extradat in baza tratatului cu Siria, iata ca presupunerile au fost infirmate de Traian Basescu. Asta insa numai dupa ce informatii partiale despre operatiune au fost dezvaluite de premier.

Condamnat definitiv in trei dosare, pentru rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak, in 2005, inselaciune si fraude, sirianul Omar Hayssam este acum in arestul politiei.

Citește și
Victor Ponta
Gafa facuta de Ponta dupa aducerea lui Hayssam: Imi cer iertare,un jurnalist m-a informat intre timp
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Omar Hayssam este in Romania a anuntat Presedintia, vineri dimineata. "Aducerea sub autoritatea institutiilor statului roman (...) este rezultatul unor activitati complexe desfasurate timp indelungat de institutiile de siguranta nationala ale statului roman."

Nu se vorbeste despre extradarea lui Omar Hayssam, ci despre aducerea lui. Primele amanunte le ofera premierul Victor Ponta, usor deranjat de faptul ca Basescu a dat anuntul: "In ultimele luni, am fost tot timpul informati de catre institutiile compentene despre aducerea in tara".

Ponta confirma ca Omar a fost adus din Siria cu un avion militar romanesc. Ministrul Apararii, Mircea Dusa: este rezervat: "N-am sa fac niciun comentariu, pentru  ca n-am detaliile necesare, insa este bine ca institutiile statului isi fac datoria".

Apoi, lovitura de teatru:

Traian Basescu: "Nu confirm ca a fost adus din Siria, nu confirm ca a fost adus cu o aeronava a Armatei Romaniei, nu confirm ca s-a facut in baza unui tratat de extradare cu Siria".

In afara faptului ca il contrazice flagrant pe Victor Ponta, declaratia lui Traian Basescu a socat opinia publica. Omar Hayssam a fost extras dintr-o zona din lume si adus la Bucuresti: "A fost o operatiune neautorizata, pe teritoriul altui stat.

Adica SIE a actionat precum fortele americane in cazul lui Bin Laden. Au descins ilegal si au rapit, practic, un cetatean.

Dupa acest moment, Omar Hayssam a ajuns in custodia Politiei Romane.

Din acest moment, Omar este un detinut condamnat in trei dosare penale, printre care si cel in care se face vinovat de rapirea jurnalistilor din irak. Procurorii DIICOT vor cere mandat de arestare pe numele lui, chiar daca are trai mandate de executare a pedepsei

Insa subiectul Omar Hayssam abia din acest moment ia amploare.

Dan Dungaciu: "Oricare ar fi consecinetele, vor fi amplificate, pentru ca nu se stie despre ce va vorbi, despre ce va dezvalui si asta sa creeeze mai multe decat creaza venirea propriu-zis".

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

La intrebarea "De unde a fost preluat Omar Hayssam, daca nu din Siria?", Basescu a replicat: "Aici e cheia. Cum sa va spun, cand Romania a efectuat o operatiune neautorizata, pe teritoriul altui stat. Deci nu confirm si nu infirm nimic".

Traian Basescu: "Comunicatul privind predarea lui Omar Hayssam a venit de la Presedintie, pentru ca era vorba de readucerea in tara a unui condamnat pentru terorism, iar terorismul este un atribut primordial al CSAT, iar presesintele CSAT este presedintele Romaniei".

"Cand a fost vorba de acccidentul din Muntenegru, a fost o problema a Guvernului, n-a existat niciun fel de punct de vedere exprimat de Presedintie"

"Nu confirm ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria. Nu confirm ca a fost repatriat cu un avion al Armatei Romane. Nu confirm ca a fost repatriat in baza unui acord de extradare".

"Cand a plecat din Romania, Haysam nu avea mandat de a nu parasi tara. Nu discut de ce. Nu se ceruse vreun sistem de supraveghere al unei institutii. In 2008, dupa condamnarea de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a devenit un obiectiv major pentru indeplinirea justitiei".

"Felicit institutiile implicate in efort, in acesti 5 ani, sunt singurele care nu vorbesc si nu fac declaratii publice"

"Din acest moment, in problema Omar Hayssam, am constiinta impacata ca s-a facut tot ce trebuie pentru ca justitia sa fie indeplinita"

"Omar Hayssam e o problema poltica, economica si penala, mai ales. Este, din acest moment, sarcina justitei sa afle tot ce este de aflat. Din punct de vedere al Presedintelui, consider misiunea incheiata".

"Ii dau dreptate consilierului meu, ca probabil, sunt unii care sunt nelinistiti de aducerea in tara a lui Omar Hayssam".

"Avand in vedere varsta lui Omar Hayssam si faptul ca are trei condamnari, una de 20 de ani, una de 16 ani si alta de 2 ani - nu cred ca la cumularea pedepselor va ramane doar cu 20 de ani, daca ma uit ce s-a intamplat la Gigi Becali - e mai bine sa coopereze cu institutiile si justia romana. 25 de ani sunt mult. Cand ai varsta inaintata, e mult prea mult".

"Nu este vorba de secretomanie, ci sunt motive de securitate, pentru care nu se pot da mai multe detalii. Este un mod de actiona al institutiilor statului roman despre care nu se stie cand mai e nevoie. Cei care si-au indeplinit misiunea trebuie protejati".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Miracolul insanatosirii lui Omar Hayssam de cancer. Ce spune medicul roman care l-a operat
Miracolul insanatosirii lui Omar Hayssam de cancer. Ce spune medicul roman care l-a operat

Aducerea in tara a lui Omar Hayssam este un lucru foarte bun pentru medicina, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, profesorul Mircea Beuran, seful Clinicii de chirurgie 2 de la Spitalul de Urgenta Floreasca.

Gafa facuta de Ponta dupa aducerea lui Hayssam: Imi cer iertare,un jurnalist m-a informat intre timp
Gafa facuta de Ponta dupa aducerea lui Hayssam: Imi cer iertare,un jurnalist m-a informat intre timp

Romania nu are cu Siria un Tratat de extradare, aducerea in tara a lui Omar Hayssam fiind insa o operatiune legala, cu punerea in aplicare a unei decizii judecatoresti definitive si irevocabile, a declarat Victor Ponta.

Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane. Radu Stroe: E in arestul Politiei Capitalei
Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane. Radu Stroe: E in arestul Politiei Capitalei

Administratia prezidentiala din Romania anunta printr-un comunicat de presa ca Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru acte de terorism in cazul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, a fost predat Politiei Romane

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Adolescent francez de 16 ani, arestat pentru pregătirea unui atac terorist la Jocurile Olimpice. Voia să moară ”ca un martir”
Adolescent francez de 16 ani, arestat pentru pregătirea unui atac terorist la Jocurile Olimpice. Voia să moară ”ca un martir”

Un adolescent în vârstă de 16 ani a fost arestat la Marignier, în Haute-Savoie, suspectat de pregătirea unei acţiuni jihadiste în timpul Jocurilor Olimpice (JO) la La Défense, în Hauts-de-Seine, potrivit Parchetului Naţional Antiterorist (PNAT).

 

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.