CINCI mari intrebari in cazul Hayssam. Ce lipseste din puzzle-ul unui terorist prieten cu politica
Omar Hayssam a avut legaturi puternice cu scena politica romaneasca. A fost membru PSD si apropiat al unor importanti lideri social democrati.
Cele 5 MARI INTREBARI la care trebuie aflat un raspuns
1. Care a fost implicarea lui Omar in rapirea jurnalistilor?
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
2. Cu sprijinul cui a fugit Omar din Romania?
3. Unde a stat ascuns Omar in ultimii 7 ani?
4. Care sunt legaturile dintre Omar si lumea politica?
5. De ce niciunul dintre personajele implicate in fuga lui Omar nu a fost pedepsit penal?
Legaturile lui Hayssam cu scena politica din Romania
Hayssam avea in Romania numeroase afaceri si chiar s-a oferit sa faca donatii importante partidului. Insa, de la declansarea crizei ostaticilor, politicienii au evitat orice asociere cu numele sau.
Sirianul a devenit membru PSD in 1994 si a incercat sa se tina aproape de nume grele din partid pentru a beneficia de o puternica influenta. A ajuns chiar sa faca parte din delegatiile care il insoteau pe fostul presedinte Ion Iliescu in turneele din strainatate.
Afacerile prospere pe care le derula i-au permis sa faca donatii de peste 500 de milioane de lei vechi PSD-ului. Iar In 2004 a fost la un pas de a ajunge in Parlament, dupa ce fusese propus de un coleg pe listele interne din partid pentru candidaturile la parlamentare.
A fost eliminat insa de pe aceasta lista la solicitarea lui Adrian Nastase, dupa cum a sustinut atunci social-democratul Dan Ioan Popescu. Acesta preciza ca sirianului i s-au inapoiat si banii cu care a vrut sa sprijine partidul.
Odata cu suspiciunile care au inceput sa planeze asupra lui Haysam in criza ostaticilor, politicienii s-au grabit sa se descotoroseasca de el. Sirianul a fost exclus din PSD pe 6 aprilie 2005.
Si astazi, la vestea ca Hayssam a fost adus in tara, spiritele de pe scena politica au inceput sa fiarba,. Prima reactie a avut-o consilierul prezidential Iulian Chifu
"Un stat serios isi aduce acasa toti infractorii condamnati. Multi nu vor mai dormi bine vacanta asta si anii urmatori..."
"Eu as vrea sa se afle cum a plecat Hayssam, care a fost contributia lui la evenimente. S-ar putea sa fie neplacut mai ales pentru cei care vorbesc inca in somn, care au cazut din pat astazi dimineata. L-am auzit pe Blaga, care vorbea «ce bine ca aflam cum a plecat». Pai era ministru de Interne pe vremea aia, nu eram noi, el era", a declarat Victor Ponta.
"Ponta trebuie sa sustina justitia si celelalte institutii ale statului in vederea judecarii tuturor responsabililor in dosarele lui Omar Hayssam, indiferent ca ii sunt "prieteni sau parteneri politici", a mai spus Iulian Chifu, consilier prezidential.
Odata cu fuga din tara, Omar Hayssam a lasat in urma numeroase afaceri cu ajutorul carora reusise sa pagubeasca serios bugetul de stat.
Top 300 Capital din 2003 ii estima averea la 100 milioane de dolari din afaceri derulate in domeniile apelor minerale, bauturilor racoritoare, exploatarilor forestiere, comertului si exportului.
Tocmai pentru ca avea probleme cu justitia, Hayssam a vrut sa dispara din tara, iar o mare parte din averea sa a trecut in posesia lui Mohamad Munaf dar si a unui personaj misterios...Doctorul Muhamad Yassin, care a sprijinit autoritatile romane in negocierile pentru eliberarea celor 3 ziaristi
"El, de altfel, si-a predat toate firmele, toata averea, catre Munaf, pentru Munaf era extrem de important sa revina, de aceea a şi suportat statul la beci, pentru ca miza lui era infinit mai mare, aceea de a se intoarce credibil in tara, pentru că este cel pe numele caruia s-a transferat averea, cea mai mare parte a averii lui Omar Hayssam - el, sotia dansului si, de asemenea, doctorul Yassin, un alt beneficiar, dar un beneficiar cinstit al transferurilor de avere", spunea presedintele Traian Basescu in 2005.
In Romania a ramas insa familia sa numeroasa, implicata in afaceri de calibru, mai mult sau mai putin dubioase si suspectata ca ar avea legaturi cu serviciile de informatii arabe sau cu diverse grupari teroriste.
Omar Hayssam este casatorit cu Adela Omar si au impreuna 7 copii. Femeia si copiii au incercat in 2006 sa paraseasca tara, spre Istanbul, dar nu au fost lasati de autoritati, pe motiv ca actele lor nu erau complete. In 2007 sotia lui Haysam reuseste sa plece cu toti cei 7 copii spre Siria. In prezent Adela Omar solicita in instanta custodia exclusiva asupra fiilor sai. In Romania se afla inca doi dintre cei 3 frati ai sirianului, Mucles si Mahmud Omar.
Omar Hayssam a locuit impreuna cu familia in cartierul Baneasa din Capitala. Din cladire au iesit astazi 4 femei si doi barbati care au plecat in garaba, fara sa vrea sa dea vreo declaratie.
Vecinii spun ca de mult timp nimeni din familia sirianului n-a mai trecut pe strada lor.
Si tot vecinii sustin ca vila ar apartine in continuare familiei Omar.