Filmul dezastrului de la Spitalul Gerota, unde cadrul MAI a infectat zeci de oameni
Zeci de cazuri confirmate de coronavirus în România provin doar din ''Spitalul Dimitrie Gerota'', unitate medicală în care a fost internat fostul şef adjunct al Poliţiei Capitalei.
Cadrul MAI a ascuns faptul că a călătorit în străinătate, însă testele ulterioare au demonstrat că este pozitiv la Covid-19.
Astfel, spitalul a intrat în carantină, personalul a rămas blocat în interior, iar virusul s-a răspândit. Numai marți seară zeci de angajaţi au fost mutaţi cu salvările la Spitalul Victor Babeş.
Pe 10 martie, spitalul Dimitrie Gerota a intrat în carantină după ce testul fostului angajat MAI a ieşit pozitiv. Iniţial, el NU le-a spus medicilor că a fost în străinătate, însă ulterior a revenit şi a povestit că a vizitat teritoriile palestiniene, zonă care nu era în carantină.
Când în sfârşit s-a aflat adevărul fostul poliţist era deja de cinci zile în Spitalul Dimitrie Gerota. Mult prea multe pentru cei din jur. În prima fază doar un medic şi managerul unităţii medicale au fost depistaţi cu coronavirus însă lucrurile nu au rămas aşa.
Angajat al spitalului Dimitrie Gerota: „Autorităţile care trebuiau să ne trimită teste nu au făcut nimic, eram ca guvizii, ţinuţi liniştiţi, nebăgaţi în seamă de direcţia medicală, care ne cere rapoarte peste rapoarte, dar nu a făcut niciun demers medical pentru a ne scoate de aici pentru a vedea care suntem pozitivi care nu ca să se izoleze focarul."
La noile testări, veştile rele au început să curgă. Pe rând, au fost confirmaţi cu coronavirus doctori, dar şi alţi angajaţi ai spitalului. Invitat marți seară în cadrul Ştirilor Pro Tv, profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii române de microbiologie şi reprezentatul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a admis că ceea ce s-a petrecut la Spitalul Gerota este incredibil.
Alexandru Rafila: „Noi avem vreo 30 de persoane infectate direct prin contactul cu acea persoană, astăzi ştiţi bine că au mai fost înregistrate foarte multe cazuri la Gerota în rândul personalului medical şi toate aceste persoane au fost practic infectate pornind de la o singură persoană iresponsabilă. Mie mi se pare absolut incredibil mai ales că în cazul de la Gerota era vorba despre un fost cadru militar.”
Pe măsură ce zilele treceau, personalul medical a intrat în alertă şi a cerut să fie evacuat pentru a limita numărul celor infectaţi.
Marți seară la ora 19:00, mai multe ambulanţe au ajuns la spitalul MAI.
Pacienţii infectaţi de la Spitalul Gerota au fost mutaţi în condiţii maxime de securitate, strada este blocată de la un sens la altul pe o distanţă de aproximativ 100 de metri. La intrarea în spital au fost filtre de jandarmi şi de poliţie, iar acest lucru se întâmpla înainte ca autoutilitarele să-i preia pe bolnavi.
Unul dintre angajaţi a reuşit să transmită din ambulanţă un mesaj audio rudelor care aşteptau îngrijorate veşti.
„Suntem în drum către Babeş, cele două maşini de SMURD care ne-au preluat, suntem în drum spre Babeș. Ruşine să le fie tuturor!”
Pe numele fostului poliţist, care generat întreaga situație a fost deschis un dosar penal, iar miercuri spitalul Dimitrie Gerota a fost dezinfectat.