Noi pedepse pentru cei care nu respectă izolarea și pun în pericol viața oamenilor

Ultima actualizare: 18-03-2020 22:20

Deşi ameninţarea este cât se poate de serioasă, sunt mulţi oameni iresponsabili care nu respectă recomandările sau chiar interdicţiile specialiştilor, iar în acest fel pun în pericol sănătatea tuturor.

După ce marți, un bolnav confirmat a venit din Spania cu avionul, miercuri un suspect aflat la testare, la Matei Balş, a pus în alertă Poliţia Capitalei, pentru că a fugit din spital. Sunt deja zeci de persoane, care au dosar penal.

O amplă operaţiune de capturare a unui suspect de coronavirus, de origine bulgară, a fost organizată miercuri după amaiza la ieşirea din Galaţi.

Bărbatul tocmai fugise din spitalul de boli infecţioase, unde medicii îl testaseră pentru COVID-19.

Cu gândul să plece din oraş, a urcat într-un microbuz şi a intrat în contact cu 5 adulţi şi un copil care acum vor fi plasaţi în autoizolare la domiciliu.

La Bucureşti, un alt individ a cărui identitate nu a fost dezvăluită este căutat încă de dimineaţă. Marţi, fusese internat la institutul de boli infecţioase Matei Balş cu simptome specifice infecţiei cu coronavirus iar miercuri a dispărut fără urmă.

Medicii de la spitalul Matei Balş au intrat în panică dimineaţa în jurul orei opt când au constatat dispariţia bărbatului, și au alertat însă poliţia abia o oră şi jumătate mai târziu.

Ulterior specialiştii au precizat că nu există motive de îngrijorare pentru că ar fi apucat să îi ia probele necesare, iar testarea a ieşit negativă.

După ce va fi găsit, pacientul care trebuie să rămână oricum izolat, ar putea fi acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor, aşa cum s-a întâmplat deja cu pasagerul care a urcat la bordul unui avion ce decolase din Madrid deşi avea deja confirmarea medicilor spanioli că este infectat.

Noi pedepse pentru cei care nu respectă izolarea

 

În aceste condiţii o asociaţie de procurori a cerut Parlamentului să înăsprească pedepsele în astfel de cazuri ce pun în pericol sănătatea semenilor, mai ales că a fost decretată şi starea de urgenţă.

Dacă acum pedeapsa maximă este de doi ani de închisoare, odată modificat codul penal, cei care ignoră îndemnurile autorităţilor şi ajung să îi îmbolnăvească şi pe alţii ar urma să stea la închisoare până la 10 sau chiar 15 ani.

În paralel 120 de persoane, în majoritate din Neamţ şi Hunedoara, care nu au respectat obligaţia autoizolării au fost amendate de inspectorii direcţiilor de sănătate publică.

Doar cu riscul unei îmbolnăviri rămân însă cei care ignoră îndemnul de a sta în case şi, împinşi de nevoi personale, îşi petrec minute bune la cozi fără a păstra distanţa de cel puţin un metru faţă de cei din jur.

Cum miercuri a fost o zi frumoasă şi străzile au fost pline de oameni care au ieşit la plimbare.

Din momentul în care autorităţile au cerut populaţiei să nu mai iasă din case pe cât posibil şi să evite plimbările care nu sunt absolut necesare, valorile de trafic din Capitală, spun cei din primăria general, s-au micșorat cu 25 până la 35 de procente.

A dispărut şi vestită aglomeraţie de la metrou. Dacă săptămâna trecută erau în medie 650 de mii de călători după declararea stării de urgenţă abia dacă s-au mai înregistrat 190 de mii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO