Fifor şi Cuc, chemaţi la audieri în dosarul şpăgilor de la vamă în interesul PSD

Ultima actualizare: 13-12-2019 16:28

Continuă ancheta în cazul păgilor încasate la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, în interesul PSD Arad. Mihai Fifor și Răzvan Cuc, chemați la DNA.

UPDATE. Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat vineri, la ieşirea din audierile de la DNA Timişoara, că are calitatea de martor, că nu are nicio legătură cu subiectul şi că "lucrurile s-au lămurit".

"Cred că s-a lămurit situaţia vizavi de ceea ce a apărut în presă. Nu am nicio treabă cu subiectul menţionat. Nişte oameni probabil că s-au folosit de numele meu şi de funcţia pe care am avut-o în acel moment. Am venit, am dat declaraţii, dacă va trebui voi reveni. Pe mine, în timpul mandatului, m-a interesat să conduc ministerul, să merg pe şantiere şi să-mi fac treaba. Nu m-a interesat să fac niciun fel de numire. Numirile s-au făcut legal, din câte ştiu eu, în cadrul companiilor, de directori generali de companii, s-au făcut conform Ordonanţei 109, restul au avut autonomie să-şi facă angajările şi propria echipă, ca să livreze rezultatele care trebuiau făcute", a afirmat Cuc.

Acesta a subliniat că "lucrurile s-au lămurit".

"Am constatat că mai multe persoane au folosit numele meu, din ceea ce am văzut la dosar şi din presă, probabil că aşa au simţit la acel moment, să se laude cu faptul că m-ar cunoaşte sau că ar fi vorbit ei cu mine, lucru care nu s-a întâmplat. Eu, cu domnul Căprar (deputatul de Arad Dorel Căprar, lider al PSD Arad - n.r.) am avut şi am o relaţie de colegialitate în Camera Deputaţilor şi atât. Nici el nu mi-a cerut niciodată nimic în afara sferei Camerei Deputaţilor. Am calitatea de martor. Lucrurile sunt simple, s-au lămurit", a declarat Răzvan Cuc.

---

Şefa filialei PSD Caraş- Severin, deputatul Luminiţa Jivan, a sosit, vineri în jurul orei 9 dimineaţa, la sediul DNA Timişoara, pentru a fi audiată de procurori . La scurt timp după Jivan, la audieri a sosit şi fostul secretar general al PSD, Mihai Fifor. Fifor a confirmat, la intrarea în sediul instituţiei că a venit în legătură cu dosarul DNA vizând DRDP Timişoara şi PSD Arad.
De asemenea, este aşteptat să ajungă în faţa procurorilor tot vineri şi fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc.

 

Cum ajungeau banii din şpăgi la PSD Arad

 

Ancheta procurorilor DNA de la Direcția de Drumuri și Poduri din Timișoara a scos la lumină o adevărată filieră de trafic de influență cu ramificații în mediul politic. Cei care voiau să se angajeze controlori de trafic plăteau până la 10.000 de euro ca să ocupe postul, iar o parte din bani, spun anchetatorii, ajungea la PSD Arad. Iar acordul final pentru angajare îl dădea deputatul Partidului Social Democrat, Gheorghe Dorel Căprar, susţine DNA.

În dosar apar 15 nume, suspecţi şi inculpaţi - cei din urmă fiin,potrivit DNA: Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu Mirel, Lucaciu Mircea Andrei, Dima Cristian, Stoenescu Anca Patricia, Miuţescu Elisabeta, Băeţan Vasile Alin.

Printre cei reţinuţi deja în dosar se află și Cristian Ispravnic, vicepreședintele PSD Arad și în același timp șeful Direcției de Drumuri şi Poduri Timișoara. E este acuzat de săvârşirea a 20 de infracţiuni - printre care folosirea influenţei politice în scopul obţinerii de foloase necuvenite, luare de mită şi abuz în serviciu.

Sub tutela lui Ispravnic, în vara lui 2019, în cadrul DRDP Timişoara au fost organizate cinci concursuri pentru ocuparea unor posturi de controlor de trafic. Examenele - susţin procurorii DNA, ar fi fost fraudate - iar posturile, ocupate de persoane care primeau înainte acceptul formaţiunii politice din care Ispravnic făcea partea. Decizia finală pentru angajări i-ar fi aparţinut - potrivit DNA - deputatului PSD Gheorghe Dorel Căprar, care ar fi încasat în schimb între 5.000 şi 10.000 de euro de persoană. Banii, afirmă procurorii, erau "remişi în mod direct la casieria organizaţiei de partid.”
 

 

Vameşii au cerut mită trupei AC/DC

 

Controlorii de trafic aveau în atribuţiile de serviciu cântărirea TIR-urilor care tranzitau Vama Nădlac. Şoferii care aveau încărcături mai mari decât cele trecute în acte ofereau mită. Banii erau ulterior împărţiţi de controlori cu şefii care le ofereau protecţie. În 2010 a existat suspiciunea ca o angajată din Vama Nădlac a cerut mita reprezentanţilor trupei AC/DC care voiau să iasă din ţară cu TIR-urile în care aveau decorurile pentru un concert. Femeia a fost concediată la aceea vreme dar a obţinut în instanţă dreptul de a fi reangajata. În ultimii 3 ani, spun procurorii DNA, ea ar fi obţinut de la un controlor de trafic aproape 20.000 de euro.

Cercetările DNA au mai stabilit că şefii din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara şi alte instituţii locale şi regionale - susţinuţi de PSD în acele funcţii - ar fi avut obligaţia să plătească la casieria organizaţiei judeţene de partid o taxă lunară. Valoarea aceteia era stabilită în funcţie de postul deţinut.

În acelaşi dosar sunt suspecţi şi senatorul PSD de Caraș-Severin, Ioan Narcis Chisăliță şi deputatul PSD de Arad, Florin Tripa. Aceştia, alături de alte persoane, şi-ar fi folosit influenţapentru numirea în posturi de conducere a cel puţin doi apropiaţi. Tot anchetatorii mai spun că inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Arad - Anca Patricia Stoenescu - ar fi dispus, din considerente politice, concedierea unui inspector şcolar pentru că acesta ar fi criticat partidul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO