Ce șpăgi primeau liderii PSD Arad de la cei care voiau să se angajeze la CNAIR. Sumele sunt uriașe


Ultimul update: Marti 10 Decembrie 2019 20:24
Data publicarii: Marti 10 Decembrie 2019 18:48
Categorie: Stiri actuale

Ancheta procurorilor DNA de la Direcția de Drumuri și Poduri din Timișoara a scos la lumină o adevărată filieră de trafic de influență cu ramificații în mediul politic.

Cei care voiau să se angajeze controlori de trafic plăteau până la 10.000 de euro ca să ocupe postul, iar o parte din bani, spun anchetatorii, ajungea la PSD Arad. Iar acordul final pentru angajare îl dădea deputatul Partidului Social Democrat, Gheorghe Dorel Căprar, conform DNA.

În acest dosar, 8 persoane au fost deja reținute. Printre ele se află și Cristian Ispravnic, vicepreședintele PSD Arad și în același timp șeful Direcției de Drumuri şi Poduri Timișoara.

Director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara şi vicepreşedinte PSD Arad, Ilie Cristian Ispravnic, a fost reţinut pentru săvârşirea a 20 de infracţiuni. Procurorii DNA îl acuză de folosirea influenţei politice în scopul obţinerii de foloase necuvenite, luare de mită şi abuz în serviciu.

Sub tutela lui, în vara acestui an, în cadrul DRDP Timişoara au fost organizate cinci concursuri pentru ocuparea unor posturi de controlor de trafic. Examenele - susţin procurorii DNA, ar fi fost fraudate - iar posturile, ocupate de persoane care primeau înainte acceptul formaţiunii politice din care Ispravnic făcea partea.

Decizia finală pentru angajări i-ar fi aparţinut - potrivit DNA - deputatului PSD Gheorghe Dorel Căprar.

DNA: "Inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani care ar fi fost negociate între 5.000 şi 10.000 de euro de persoană. În ceea ce îl priveşte pe suspectul Căprar Dorel Gheorghe acesta ar fi pretins şi acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de către 5.000 de euro fiecare, pretinzând că banii să fie remişi în mod direct la casieria organizaţiei de partid."

Controlorii de trafic aveau în atribuţiile de serviciu cântărirea tirurilor care tranzitau Vama Nădlac. Şoferii care aveau încărcături mai mari decât cele trecute în acte, ofereau mită. Banii erau ulterior împărţiţi de controlori cu şefii care le ofereau protecţie.

În 2010 a existat suspiciunea ca o angajată din Vama Nădlac a cerut mita reprezentanţilor trupei AC/DC care voiau să iasă din ţară cu tirurile în care aveau decorurile pentru un concert. Femeia a fost concediată la aceea vreme dar a obţinut în instanţă dreptul de a fi reangajata. În ultimii 3 ani, spun procurorii DNA, ea ar fi obţinut de la un controlor de trafic aproape 20.000 de euro.

Cercetările DNA au mai stabilit că şefii din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara şi alte instituţii locale şi regionale - susţinuţi de PSD în acele funcţii - ar fi avut obligaţia să plătească la casieria organizaţiei judeţene de partid o taxă lunară. Valoarea aceteia era stabilită în funcţie de postul deţinut.

DNA: "Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcţii de conducere susţinute în acele funcţii de partid ar fi avut obligaţia de a plăti şi alte sume de bani, raportat la necesităţile de moment şi solicitările persoanelor cu funcţii de conducere din partid. (...) Suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins suma de 4.500 de lei de la inculpaţii Horgea Cristian, Lucaciu Mircea şi suspectul MUnteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegaţii din Japonia."

În acelaşi dosar sunt suspecţi şi senatorul PSD de Caraș-Severin, Ioan Narcis Chisăliță şi deputatul PSD de Arad, Florin Tripa.

Aceştia, alături de alte persoane, şi-ar fi folosit influenţă pentru numirea în posturi de conducere a cel puţin doi apropiaţi.

Tot anchetatorii mai spun că inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Arad - Anca Patricia Stoenescu - ar fi dispus, din considerente politice, concedierea unui inspector şcolar pentru că acesta ar fi criticat partidul.

Tags: psd arad, dna, mita,

Cazul mitei la DRDP. Cele opt persoane reţinute, lăsate în libertate de judecători
Dosarul şpăgilor de la vamă, în interesul PSD. Angajații ar fi cerut mită și trupei AC/DC
Doi deputați și un senator PSD, ridicați de DNA la Arad. Cum se primeau șpăgile
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ce trebuie sa faci pentru a o convinge pe Monica Cadogan, de la Imperiul Leilor, sa investeasca in afacerea ta?

03:33
Dragoș Petrescu – printre cei mai greu de convins. Concurenții trebuie să știe ce vor atunci când vor ajunge în fața lui și să îl convingă că o investiție poate fi returnată

04:47
Cătălin Zmărăndescu, de 4 ori tătic

C. Zmărăndescu: "I-am spus Matildei că urmează să aibă o surioară sau un frățior. Ne-am anulat vacanța din septembrie, atunci se naște copilul."


14:05
Ioana Ginghină, momentul adevărului

Ioana Ginghină: "Eu bănuiam că fostul soț este într-o relație.."


15:59
Bolile de inimă afectează tot mai mulți tineri

Fluctuațiile tensiunii și gheara în piept ar trebui să ne trimită imediat la medic. 

Dr. Adrian Linte: "Este indicat un control cardiac preventiv, după vârsta de 35 de ani."


10:23
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01