Fermierii încearcă să aducă pe mesele noastre fripturi fragede și aromate din carne de vită românească. La concurență cu celebrul antricot din Argentina sau Scoția, crescătorii români vor să intre și pe segmentul premium.

Pentru asta, vin cu noi rase, încrucișate cu cele tradiționale de carne. Iar cifrele arată că, în ultimii ani, consumul de carne de vită a crescut. La fel și prețurile însă.

Asociația Crescătorilor de Vaci „Bălțată Românească Siemental” a demarat un proiect la nivel național în care sunt implicați peste 8.000 de fermieri. Carnea va fi introdusă în lanțul HoReCa și în toate supermarketurile din țară. Zeci de bucătari-chefi vor merge în marile centre comerciale și vor găti după 20 de rețete care pot fi ușor de reprodus și acasă.

„Carnea de Bălțată Românească nu a fost până în acest moment promovată”

Haller Zoltan, membru fondator asociație: „Carnea de Bălțată Românească nu a fost până în acest moment promovată. Carnea de mânzat pe care noi o punem pe piață de acum înainte, vine de la animale tinere, care se sacrifică la 14-15-16 luni și ca atare putem obține o carne fragedă, care se consumă ușor.”

Liviu Preda, chef: „Românul avea percepția că această carne este tare, se gătește greu, pentru că la noi se tăia vita la maturitate, adică la 10-12-15 ani, normal că acel animal devine mai tare.”

Preferințele românilor la fripturi se rezumă la porc

Totuși, deocamdată, preferințele românilor, atunci când vine vorba de fripturi, se rezumă tot la porc. Noi consumăm cu 77% mai multă carne de proc decât de vită.

Totusi, cifrele ne arată că în ultimii ani consumul de carne de vită a crescut, însă nu cu mult. De pildă, un român mănâncă aproximativ 350 de grame de carne de vită pe lună, față de peste 700 de grame, cât este media Uniunii Europene.

Csabi Crișan, chef: „Acesta este antricot de SUA, care este cel mai bun în acest moment. Aici avem de Argentina, tot antricot Am lucrat și cu carne românească, încep să ajungă destul de sus. Se prepară la fel.”

„Mai nou se caută Bălțata Românească”

La o fermă din Mureș sunt aproape 300 de vaci. Cele mai multe din rasa Bălțată Românească, dar și exemplare din Angus Aberdeen, rasă la care România deține cel mai mare șeptel din Europa.

Iacob Boca, fermier: „A fost îmbunătățită din punct de vedere genetic, e rădăcină de Siementhal, o rasă mixtă de lapte și carne. Mai nou, am auzit că au renunțat să mai aducă carne din Brazilia, din Argentina, la niște prețuri astronomice, se caută Bălțata Românească.”

Mai avem însă mult de lucru la partea de alimentație a animalelor, acolo unde stă tot secretul cărnii.

Ce carne trebuie să căutăm pentru o friptură de vită fragedă și suculentă

Marius Muntean, chef: „În România nu ne putem compara cu pășunile ce le găsim în Argentina, Franța sau Scoția, marmorarea cărnii se face în mod natural. Este important să mănânce iarbă într-o zonă curată, cu iarbă plină de nutrienți.”

Pentru o friptură de vită fragedă și suculentă trebui să căutăm o carne marmorată, cu multe inserturi de grăsime, iar culoarea nu trebuie să fie vișiniu închis, ci un roșu deschis. De asemenenea, este important sa căutăm carnea proaspătă și nu cea congelată.

Cei mai mari producători de carne de vită la nivel mondial sunt Statele Unite, Brazilia, Uniunea Eurpeană și China.