Vita românească rivalizează cu celebrul antricot din Argentina sau Scoția. „Românul avea percepția că este o carne tare”

×
Codul embed a fost copiat

Fermierii încearcă să aducă pe mesele noastre fripturi fragede și aromate din carne de vită românească. La concurență cu celebrul antricot din Argentina sau Scoția, crescătorii români vor să intre și pe segmentul premium.

Pentru asta, vin cu noi rase, încrucișate cu cele tradiționale de carne. Iar cifrele arată că, în ultimii ani, consumul de carne de vită a crescut. La fel și prețurile însă.

Asociația Crescătorilor de Vaci „Bălțată Românească Siemental” a demarat un proiect la nivel național în care sunt implicați peste 8.000 de fermieri. Carnea va fi introdusă în lanțul HoReCa și în toate supermarketurile din țară. Zeci de bucătari-chefi vor merge în marile centre comerciale și vor găti după 20 de rețete care pot fi ușor de reprodus și acasă.

„Carnea de Bălțată Românească nu a fost până în acest moment promovată”

Haller Zoltan, membru fondator asociație: „Carnea de Bălțată Românească nu a fost până în acest moment promovată. Carnea de mânzat pe care noi o punem pe piață de acum înainte, vine de la animale tinere, care se sacrifică la 14-15-16 luni și ca atare putem obține o carne fragedă, care se consumă ușor.”

Liviu Preda, chef: „Românul avea percepția că această carne este tare, se gătește greu, pentru că la noi se tăia vita la maturitate, adică la 10-12-15 ani, normal că acel animal devine mai tare.”

Citește și
Portocalele, simbol al sărbătorilor. Cum s-a schimbat consumul de citrice în România
Portocalele, simbol al sărbătorilor. Cum s-a schimbat consumul de citrice în România

Preferințele românilor la fripturi se rezumă la porc

Totuși, deocamdată, preferințele românilor, atunci când vine vorba de fripturi, se rezumă tot la porc. Noi consumăm cu 77% mai multă carne de proc decât de vită.

Totusi, cifrele ne arată că în ultimii ani consumul de carne de vită a crescut, însă nu cu mult. De pildă, un român mănâncă aproximativ 350 de grame de carne de vită pe lună, față de peste 700 de grame, cât este media Uniunii Europene.

Csabi Crișan, chef: „Acesta este antricot de SUA, care este cel mai bun în acest moment. Aici avem de Argentina, tot antricot Am lucrat și cu carne românească, încep să ajungă destul de sus. Se prepară la fel.”

„Mai nou se caută Bălțata Românească”

La o fermă din Mureș sunt aproape 300 de vaci. Cele mai multe din rasa Bălțată Românească, dar și exemplare din Angus Aberdeen, rasă la care România deține cel mai mare șeptel din Europa.

Iacob Boca, fermier: „A fost îmbunătățită din punct de vedere genetic, e rădăcină de Siementhal, o rasă mixtă de lapte și carne. Mai nou, am auzit că au renunțat să mai aducă carne din Brazilia, din Argentina, la niște prețuri astronomice, se caută Bălțata Românească.”

Mai avem însă mult de lucru la partea de alimentație a animalelor, acolo unde stă tot secretul cărnii.

Ce carne trebuie să căutăm pentru o friptură de vită fragedă și suculentă

Marius Muntean, chef: „În România nu ne putem compara cu pășunile ce le găsim în Argentina, Franța sau Scoția, marmorarea cărnii se face în mod natural. Este important să mănânce iarbă într-o zonă curată, cu iarbă plină de nutrienți.”

Pentru o friptură de vită fragedă și suculentă trebui să căutăm o carne marmorată, cu multe inserturi de grăsime, iar culoarea nu trebuie să fie vișiniu închis, ci un roșu deschis. De asemenenea, este important sa căutăm carnea proaspătă și nu cea congelată.

Cei mai mari producători de carne de vită la nivel mondial sunt Statele Unite, Brazilia, Uniunea Eurpeană și China.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Portocalele, simbol al sărbătorilor. Cum s-a schimbat consumul de citrice în România
Portocalele, simbol al sărbătorilor. Cum s-a schimbat consumul de citrice în România

Pentru mulți români, sărbătorile de iarnă înseamnă și miros de portocale. În urmă cu mulți ani, portocalele erau mâncate doar de Crăciun, după ce se stătea la cozi uriașe.  

Alternative vegane pentru mesele festive. Ce produse pot fi găsite la târguri. „Sunt extraordinare”
Alternative vegane pentru mesele festive. Ce produse pot fi găsite la târguri. „Sunt extraordinare”

Pentru cei care evită să mănânce carne, brânză, ouă și lapte, sărbătorile pot părea o provocare. Dar piața produselor vegane este în plină dezvoltare.  

Târgurile de Crăciun din România, o atracție pentru străini. Care sunt cele mai vizitate
Târgurile de Crăciun din România, o atracție pentru străini. Care sunt cele mai vizitate

Încântați de prețuri și de atmosferă, mai aproape de tradițional decât de comercial, străinii vin să vadă târgurile noastre de Crăciun.  

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.