Vita românească rivalizează cu celebrul antricot din Argentina sau Scoția. „Românul avea percepția că este o carne tare”

×
Codul embed a fost copiat

Fermierii încearcă să aducă pe mesele noastre fripturi fragede și aromate din carne de vită românească. La concurență cu celebrul antricot din Argentina sau Scoția, crescătorii români vor să intre și pe segmentul premium.

Pentru asta, vin cu noi rase, încrucișate cu cele tradiționale de carne. Iar cifrele arată că, în ultimii ani, consumul de carne de vită a crescut. La fel și prețurile însă.

Asociația Crescătorilor de Vaci „Bălțată Românească Siemental” a demarat un proiect la nivel național în care sunt implicați peste 8.000 de fermieri. Carnea va fi introdusă în lanțul HoReCa și în toate supermarketurile din țară. Zeci de bucătari-chefi vor merge în marile centre comerciale și vor găti după 20 de rețete care pot fi ușor de reprodus și acasă.

„Carnea de Bălțată Românească nu a fost până în acest moment promovată”

Haller Zoltan, membru fondator asociație: „Carnea de Bălțată Românească nu a fost până în acest moment promovată. Carnea de mânzat pe care noi o punem pe piață de acum înainte, vine de la animale tinere, care se sacrifică la 14-15-16 luni și ca atare putem obține o carne fragedă, care se consumă ușor.”

Liviu Preda, chef: „Românul avea percepția că această carne este tare, se gătește greu, pentru că la noi se tăia vita la maturitate, adică la 10-12-15 ani, normal că acel animal devine mai tare.”

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Preferințele românilor la fripturi se rezumă la porc

Totuși, deocamdată, preferințele românilor, atunci când vine vorba de fripturi, se rezumă tot la porc. Noi consumăm cu 77% mai multă carne de proc decât de vită.

Totusi, cifrele ne arată că în ultimii ani consumul de carne de vită a crescut, însă nu cu mult. De pildă, un român mănâncă aproximativ 350 de grame de carne de vită pe lună, față de peste 700 de grame, cât este media Uniunii Europene.

Csabi Crișan, chef: „Acesta este antricot de SUA, care este cel mai bun în acest moment. Aici avem de Argentina, tot antricot Am lucrat și cu carne românească, încep să ajungă destul de sus. Se prepară la fel.”

„Mai nou se caută Bălțata Românească”

La o fermă din Mureș sunt aproape 300 de vaci. Cele mai multe din rasa Bălțată Românească, dar și exemplare din Angus Aberdeen, rasă la care România deține cel mai mare șeptel din Europa.

Iacob Boca, fermier: „A fost îmbunătățită din punct de vedere genetic, e rădăcină de Siementhal, o rasă mixtă de lapte și carne. Mai nou, am auzit că au renunțat să mai aducă carne din Brazilia, din Argentina, la niște prețuri astronomice, se caută Bălțata Românească.”

Mai avem însă mult de lucru la partea de alimentație a animalelor, acolo unde stă tot secretul cărnii.

Ce carne trebuie să căutăm pentru o friptură de vită fragedă și suculentă

Marius Muntean, chef: „În România nu ne putem compara cu pășunile ce le găsim în Argentina, Franța sau Scoția, marmorarea cărnii se face în mod natural. Este important să mănânce iarbă într-o zonă curată, cu iarbă plină de nutrienți.”

Pentru o friptură de vită fragedă și suculentă trebui să căutăm o carne marmorată, cu multe inserturi de grăsime, iar culoarea nu trebuie să fie vișiniu închis, ci un roșu deschis. De asemenenea, este important sa căutăm carnea proaspătă și nu cea congelată.

Cei mai mari producători de carne de vită la nivel mondial sunt Statele Unite, Brazilia, Uniunea Eurpeană și China.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Au apărut primele cireșe în piețe. Prețul ajunge la 150 de lei pe kilogram
Au apărut primele cireșe în piețe. Prețul ajunge la 150 de lei pe kilogram

Primele cireșe au apărut în piețele noastre. Aduse din alte țări, costă 150 de lei kilogramul.

O femeie a câștigat un milion de dolari după ce a găsit un bilet de loterie ascuns într-o caserolă. „Habar nu aveam”
O femeie a câștigat un milion de dolari după ce a găsit un bilet de loterie ascuns într-o caserolă. „Habar nu aveam”

O femeie din Portland a câștigat 1 milion de dolari după ce a găsit un bilet de loterie ascuns într-o caserolă. Femeia avea obiceiul de a cumpără mai multe bilete, pe care le depozita acolo, însă uita să verifice dacă a câștigat sau nu.

O tânără de 21 de ani a fost la un pas de moarte după ce a băut o cafea de la un automat din aeroport. Ce se afla în pahar
O tânără de 21 de ani a fost la un pas de moarte după ce a băut o cafea de la un automat din aeroport. Ce se afla în pahar

O tânără de 21 de ani a făcut șoc anafilactic, după ce a băut o cafea de la un automat dintr-un aeroport din Mallorca, scrie Daily Mail.  

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.