Fermierii români care au dat sapa şi coasa pe tractoare ghidate prin GPS şi drone
Tehnologia și-a făcut loc și în agricultură, înlocuind munca manuală, sapa și coasa. Pe unele câmpuri lucrează tractoare care au pilot automat ori sunt ghidate prin GPS. Iar deasupra culturilor zboară drone care monitorizează plantele.
Acestea sunt investiții mari, care își merită banii, chiar dacă nu se amortizează rapid, spun fermierii.
Un fermier din Timiş are deja două drone, pe care le foloseşte să verifice culturile întinse, unde nu ar putea ajunge pe jos.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alexander Degianski: „Putem să facem o estimare a productivităţii culturilor, a ceea ce se află pe teren şi atunci sunt nişte hărţi de producţie relativ precise şi asta ne permite să ne creăm un buget cât mai real pentru perioada recoltatului.”
Astfel, pierderile vor fi limitate, pentru că fermierul ştie cât trebuie să cheltuiască. Iar dronele nu sunt singurele investiţii:
Alexander Degianski: „Cel mai scump tractor pe care îl avem costă 400 de mii de euro, tractoarele costă, cele mici costa 100 de mii de euro. Vorbim de sume foarte mari de bani, tehnologii care până acum câţiva ani erau SF.”
Şi cele 400 de hectare de porumb, orz sau grâu de la Universitatea de Agronomie se lucrează cu un tractor dotat cu pilot automat. Tractorul semnalează erorile şi, după ce scanează perimetrul, merge singur pe rânduri.
În felul acesta, nu se face risipă de seminţe. Se însămânţează cât trebuie, iar tractorul ştie să nu treacă de două ori pe aceeaşi bucată de pământ.
Ion Dumitrescu, directorul staţiunii didactice Timişoara: „Ajută mecanizatorul să nu facă erori tehnologice adică între cele două benzi să nu existe benzi netratate. Are o productivitate de 8-10 ore, undeva la 40 de hectare, în 24 de ore face 80 de hectare, deci poate lucra zi şi noapte.”
Fermierii mari îşi permit să cumpere aceste "bijuterii tehnice" din bugete proprii. Sunt şi fonduri europene pentru modernizarea fermelor. Banii se acorda prin PNDR doar agricultorilor care se încadrează în condiţiile cerute de autorităţi. Pentru perioada 2021-2022 sunt disponibili peste 750 de milioane de euro pentru modernizări.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, drone, tractor, tehnologie, semințe,
Dată publicare:
09-05-2021 19:00