Vânzătorii au rămas cu miei nevânduți în piețe, pentru că nu au scăzut prețurile
Cei care au căutat carne de miel au găsit cele mai bune prețuri direct la ciobani, mai ales dacă și-au făcut și rezervare, cu câteva luni înainte. Pentru comercianții din piețe, afacerea nu a mers atât de bine.
Cumpărătorii au venit în repetate rânduri, doar să vadă prețurile, sperând că vor mai scădea. Așa că unii au rămas cu marfa nevândută.
La o fermă aflată la 10 kilometri de Craiova, rezervările pentru mielul de Paște au început să se facă încă de la începutul anului. Clienții vin direct la producător.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alin Constantin Simion, fermier: „Ne sună înainte cu o lună, două, își rezervă mielul, îl sacrificăm și îl ia acasă. Avem clienții noștri mai vechi și mieii sunt rezervați"
Spre deosebire de fermă, în piață, comercianții speră să vândă și pe ultima sută de metri.
Fermier: „Ăștia sunt niște miei de o medie de 25 de kilograme, 30 de kilograme. La 25 de kilograme, rămâne undeva la 16-17 kilograme."
Un kilogram de miel în viu ajunge și la 25 de lei, iar pentru sacrificare se mai dau 35 de lei. Cumpărătorii încearcă să negocieze prețul.
Reporter: Cum alegeți mielul?
Cumpărător: „După coadă, doamnă, dacă are coada grasă, e gras și el!"
Mieii nevânduți sunt crescuți până la maturitate. Unii vor ajunge, prin intermediari, în țările arabe.
Marian Baloi, comerciant: „Unii vor mai mici, alţii mai mari”
Reporter: Încearcă lumea să negocieze?
Marian Baloi: „Da, da, mulți încearcă, dar și noi avem cheltuieli foarte mari faţă de anul trecut, cerealele s-au scumpit cu cel puțin 30-40% față de 2022.”
Reporter: Îi duceţi acasă?
Marian Baloi: „Dada. Și îi creștem până în toamnă."
Constantin Capră, comerciant: „Nu îi mai dăm sau îi ducem acasă, îi ducem iar la stână."
Pe de altă parte, mulți au crezut că prețurile vor scădea pe măsură ce se apropie Paștele.
Cumpărător: „Față de alaltăieri, am venit, erau 18 lei-20 de lei, mai puțini cereau 20, și acum dintr-un foc cer 22-23!"
George Cătălina, comerciant: „Adică anul trecut kilogramul era 22-21 și acum 23-24. Mai încearcă să negocieze, dar nu se cam poate întotdeauna."
Un crescător de animale din Mureș a avut de vânzare aproape 170 de miei numai buni pentru masa de Paște. Însă abia dacă a dat jumătate din ei, cu toate că a lăsat prețul la fel ca anul trecut: 20 de lei kilogramul în viu.
Comis Gheorghe, cioban: „Față de anii anteriori, e jumătate vânzarea". Comercianții din piețe spun că vor fi la tarabe până se termină programul.