Fenomenul care afectează comportamentul viperelor. Avertisment pentru turiști
Schimbările bruşte de temperatură afectează viperele, care ulterior pun în pericol viaţa oamenilor.
În ultima lună, numai în Bucovina, două persoane au ajuns la spital după ce au fost muşcate de vipere, iar una dintre victime a intrat în şoc anafilactic.
Alegeri 2024
23:05
Cine este Călin Georgescu, candidatul care a reușit să producă surpriza la alegerile prezidențiale din 2024
22:58
Kelemen Hunor: „Este important să ne susţineţi şi la alegerile parlamentare, fiindcă urmează decizii destul de dificile”
22:56
Nicuşor Dan: „Sper ca în urma numărării definitive Elena Lasconi să intre în turul al doilea”
22:42
Mircea Geoană, declarații după primele rezultate: Este surprinzător modul în care anumiți candidați apar de nicăieri
Specialiştii ne sfătuiesc ca atunci când plecăm pe munte să fim echipaţi corespunzător, iar în cazul în care pe traseu întâlnim aceste reptile să le ocolim fără să facem mişcări bruşte.
Doi bărbaţi au ajuns la spitalul din Suceava după ce au fost muşcaţi de vipere: un localnic, iar celălalt un turist din Iaşi.
Ultima victimă este un bărbat de 44 de ani din Pojorata care lucra pe un câmp din apropierea casei. A fost muşcat de gleznă, dar a avut prezență de spirit, a urcat imediat în maşină şi a plecat la Spitalul din Câmpulung Moldovenesec, unde a intrat în şoc anafilactic.
Medic Dan Teodorovici - UPU - SMURD Suceava: Pacientul a ajuns stabil hemodinamic şi respirator. I s-a administrat ser antiviperin. Din câte am înţeles, la spitalul din Câmpulung unde s-a prezentat iniţial după muşcătura de viperă, ar fi suferit şoc anafilactic care a fost tratat acolo şi în ambulanţă, în drum spre Suceava.
Un alt bărbat de 73 de ani din Iaşi, aflat la o plimbare prin parcul din Vatră Dornei, a fost muşcat la rândul său de o viperă. A fost transportat imediat la Suceava, iar mai apoi cu un elicopter SMURD la Iaşi.
Sergiu Bârsan, Salvamont Câmpulung Moldovenesc: Să evite locurile cu multă iarba, zonele stâncoase mai ferite. În perioadele astea cu schimbări bruşte de temperatură, în momentul în care ies la soare, intra într-un fel de amorţeală şi e posibil să le găsim pe cărări.
Turis: Păi cum să procedăm?! În primul rând, încercam să le evităm.
Reporter: Specialiştii spun că în primul rând ar trebui să purtăm pantaloni lungi.
Turistă: Credeţi că e o soluţia asta?! O viperă nu străpunge pantalonul?!
Turist: Călătoresc pe munte mai tot timpul. Stau încolăcite şi dacă o găseşti pe piatră, trebuie să o laşi în pace, că nu te ataca. Dar trebuie să fii şi echipat bine pentru munte.
Reporter: Aţi întâlnit pe trasee?
Turist: Da, dar nu aici. În Făgăraş.
Cele mai multe exemplare de vipere se găsesc la baza muntelui Rarău dar şi în zona Vatra Dornei şi Munţii Călimani. La noi în ţara găsim trei tipuri de vipere: vipera cu corn, de stepa şi de munte. Ultimile doua, mai puţin veninoase se regăsesc şi în Bucovina.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
aaCLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!