Fenomen bizar în România. Suntem pe primul loc în UE la producția unei cereale, dar o cumpărăm din străinătate
Importăm tot mai multă mâncare, deși am putea să o producem singuri.
Avem materie primă, însă ne lipsesc liniile de procesare, așa că am ajuns să aducem din alte țări cartofi congelați pentru prăjit, porumb pentru floricele, pastă de tomate, chibrituri, cărbune de foc ori mâncare pentru animale.
Premierul a cerut ca discuțiile între asociațiile de profil, fermieri și reprezentanții magazinelor să aibă loc la Guvern.
Cartofi congelați aducem în cantități mari.
Potrivit unui studiu recent, consumul a înregistrat o creștere uriață astfel încât am ajuns să aducem peste 86.000 de tone.
În tot acest timp, fermierii noștri nu se grăbesc să congeleze ei cartofii.
Romulus Oprea, Federația "Cartoful": "Presupune investiții foarte mari. Vorbim de zeci de milioane de euro, investiții pe care fermierii români nu le pot face, iar deocamdată piața românească nu a prezentat interes, ca să zic așa, pentru marii procesatori, marii din Europa de Vest sau din America. Deocamdată, piața românească importă 100% cartoful preprăjit și congelat".
Importăm și foarte multe conserve de porumb dulce, dar și porumb de floricele, cu toate că țara noastră este lider european la producția de porumb. Ce-i drept, este nevoie de soiuri speciale pe care însă le-am putea planta și noi. Porumb zaharat, de pildă, cultivăm doar pe 2.000 de hectare, spun asociațiile de profil.
Vasilică Hoarcă, reprezentantul unei companii agricole: "Toată producția se comercializează pe piața liberă, cât și la hipermarket-uri pentru consum în stare proaspătă, atât fiert, copt sau fiecare cum și-l face acasă. Referitor la procesarea porumbului dulce, în România, la această oră, nu există fabrici de procesar. Aici mă refer la procesare, la tot fluxul, de la recoltarea din câmp, adică combine de recoltat, până la fabricile de procesare".
Avem câini și pisici, dar nu producem suficientă mâncare pentru aceste animale
O alta categorie de produse la care suntem campioni în materie de importuri este mâncarea pentru animale de companie.
Cu toate că suntem printre țările europene cu cu o mulțime de pisici și câini, nu avem si producători locali pe cât de mare e cererea. Piața produselor pentru animalele de companie din România este evaluată la peste 3 miliarde de lei.
Iar lista produselor pe care nu le producem deloc sau în cantități foarte mici raportate la cerere este lungă. De la scobitori și cărbune pentru foc și până la scutece.
CEO-ul unui lanț de magazine: "Consumatorul nostru dorește să consume românește atâta timp cât este competitiv. Doar românește nu este suficient, românește și competitiv".
Cu ajutorul profesorilor de la Academia de Studii Economice din București, au fost identificate companii românești care fac lucruri asemănătoare și care și-ar putea extinde producția și cu alimentele care ne lipsesc. Romanii ar face si ei insa spun ca nu fac fata costurilor.
Sorin Anagnoste, prodecanul Facultății de Administrare a Afacerilor: "Prin acest proiect vrem să aducem la masă atât Guvernul, cât și instituțiile statului, inclusiv asociațiile de profil, Romalimenta și așa mai departe".
Întâlnirile urmează să aibă loc la Guvern.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, romania, cereale, porumb,
Dată publicare:
04-11-2022 20:10