Femeile din România sunt mai bolnave decât bărbații. Cu cât a scăzut speranța la o viață sănătoasă a acestora
În Romania, speranța la o viață sănătoasă a femeilor a scăzut, în medie, cu mai mult de un an.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în jur de 20% dintre persoanele care au peste 16 ani suferă de o boală cronică sau de invaliditate, iar majoritare sunt femeile.
Din păcate, pentru că nu suntem obișnuiți cu programele de prevenție și cu controalele medicale periodice, credem greșit că starea noastră de sănătate este bună sau chiar excelentă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În anul 2009, speranța de viață sănătoasă a femeilor din România era de 61,9 ani. Adică anii de care se puteau bucura fără a avea limitări cauzate de boală sau invaliditate.
Zece ani mai târziu, potrivit raportului Institutului Național de Statistică, a ajuns la 60,6 ani.
De altfel, analiza arată că peste 60% dintre persoanele care au peste 16 ani și suferă de o boală cronică ori au o invaliditate sunt femei.
Dr. Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență:
''S-a schimbat stilul de viață al femeilor. S-a apropiat de cel al bărbaților''.
Consumul de medicamente prescrise diferă în funcție de categoria de vârstă. Cei între 15-24 de ani au luat în special pastile pentru dureri de cap sau migrene. Apoi, până în 34 de ani s-au adăugat și cele pentru probleme ale coloanei vertebrale și hipertensiune. Însă, după 45 de ani, oamenii au luat în special tratament pentru reglarea tensiunii arteriale.
Totodată, diabetul își face tot mai mult simțită prezența printre cei de peste 35 de ani.
Din păcate, mulți dintre români continuă să ia pastile fără indicație medicală. De pildă, o treime din populație a apelat la vitamine și minerale pentru întărirea imunității.
Atunci când merg la medic, românii sunt în principal focusați pe anumite analize. Peste 44% (44,4%) au cerut să le fie măsurată tensiunea arterială.
Aproape 38 de procente au vrut să stie valoarea colesterolului, iar 36,7% care le este glicemia - adică ce valoare are zahărul din sânge. De ce sunt interesați oamenii să cunoască aceste valori? Explicația poate fi dată de faptul că atunci când nu sunt în limitele normale, acestea pot determina afecțiuni grave precum diabetul ori bolile cardiovasculare.
Deși statisticile internationale arată de fiecare dată că suntem în fruntea clasamentelor când vine vorba de afecțiuni grave ori decese din cauza bolilor, în 2020, 73 % din populația de peste 16 ani considera că are o stare de sănătate bună sau foarte bună.