Fără manuale pentru elevii de clasa a VIII-a. Problemele se regăsesc și la alți ani

Ultima actualizare: 13-09-2020 20:02

Și de parcă problemele din şcoli n-ar fi de-ajuns, elevii de clasa a VIII-a vor începe cursurile fără manuale.

Editurile au contestat licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei, aşa că zeci de titluri au fost reevaluate. Nici la capitolul tablete, lucrurile nu stau mai bine. Abia de luni încolo dispozitivele promise de Guvern vor începe să fie distribuite prin școli.

La o școală din centrul Capitalei, manualele recuperate peste vară au fost aşezate pe băncile elevilor. Nu și pentru elevii de clasa a VIII-a, care mai au de aşteptat câteva săptămâni. Este generația de sacrificiu, menită să învețe după o programă nouă, dar care niciodată nu a avut cărțile pe bănci în timp util.

Daniela Voinea, directorul Școlii Gimnaziale Sfinții Voievozi din București: „Clasa a-VIII-a și d-abia s-a terminat licitaţia, am făcut comenzile şi aşteptăm să ne parvină”.

Reporter: „V-au dat un timp estimativ, când ar putea să vină? ”
Daniela Voinea: „Din experiența anilor trecuţi, cam la 3 săptămâni, o lună au început să curgă manualele care au fost comandate. Au fost şi manuale care, cinstit, au venit foarte târziu”.

Elevii, obligați să caute surse alternative de învățare

În toată ţara, e nevoie de 3,7 milioane de exemplare.

Cristian Greșanu, reprezentantul unei edituri: „Proceduri greoaie, materie stufoasă ... Și din cauza pandemiei care a întrerupt activitatea normală, cu mai puțin de două luni de zile s-a ajuns la întârzieri”.

Iulian Cristache, președintele Federației de Părinți: „Din cele importante, cel de limba română nu îl vom avea, din păcate, cele de matematică, da. Din cele opt care nu sunt: educației civică, cred că istorie, geografie. Sunt opt în total”.

În fiecare an sunt probleme cu manualele: licitaţii, contestaţii, amânări, întârzieri. Motiv pentru care elevii se descurcă ... aşa cum pot.

Rareș Voicu, președintelele Consiliului Național al Elevilor: „Este un sprijin bine venit şi este obligaţia statului român, însă în contextul în care vedem că statul roman nu îşi îndeplineşte nişte obligaţii cred că putem începe să învăţăm pe cont propriu, să învăţăm din diferite surse. Că sunt cărţi sau lucrări de specialitate, putem găsi surse alternative de învăţare”.

Şi la capitolul tablete apar probleme. Guvernul a promis că va ajuta 250.000 de elevi din medii defavorizate să aibă acces la învăţământul online, însă dispozitivele nu au ajuns în şcoli.

Jean Badea, consilier Ministerul Educaţiei şi Cercetării: „Au fost câştigate trei loturi şi urmează să înceapă cât de curând livrarea celor 82.000”.

Şi la asta se adaugă şcolile care nu au acces la internet. Aproximativ 5.000 de clădiri şcolare, din cele peste 22.000 existente la nivel național, sunt în această situaţie.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO