Familiile victimelor accidentului din Ungaria riscă să nu primească despăgubiri


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 25 Mai 2018 07:42
Categorie: Stiri actuale

În localitățile din care provin cei nouă români care au murit în cumplitul accident din Ungaria, oamenii și autoritățile s-au mobilizat și caută soluții pentru cei 17 copii rămași orfani - opt dintre ei de ambii părinți.

Primăriile și preoții se vor ocupa de înmormântări, iar mai multe comunități de români din străinătate au început să strângă bani ca să ajute familiile îndoliate. Între timp, numeroase firme de avocatură și-au trimis reprezentanții pentru a le convinge pe rudele celor dispăruți să încheie contracte și să le ajute să primească despăgubiri de la firma la care șoferul microbuzului avea asigurare.

Transmise în direct pe Facebook de şoferul microbuzului, secvenţele dinaintea impactului sunt o probă esenţială în ancheta poliţiştilor din Ungaria care investighează accidentul. Atent la ecranul telefonului, bărbatul de 38 ani a riscat o depăşire care avea să îi ucidă pe toţi din maşină.

Imaginile sunt probă şi în ancheta declanşată de firma unde şoferul microbuzului avea asigurare RCA şi carte verde. Asiguratorul este obligat de lege să le acorde despăgubiri rudelor celor 8 pasageri care şi-au pierdut viaţa în tragedie.

Cătălin Codescu, preşedinte Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie: „În cazul în care accidentul se produce în afara teritoriului ţării, dar într-un stat membru al UE se ia plafonul mai favorabil între cel stabilit în contractul de asigurare şi cel stabilit în legea locului unde s-a produs accidentul. Minim 6.070.000 de euro este plafonul."

Cei 9 adulţi care au pierit în accident au lăsat 17 copii orfani, mulţi dintre ei chiar de ambii părinţi. Din familia Mezei - de pildă - s-au dus fraţii Radu şi Petru, Rozalia, soţia unuia dintre ei, şi verişorul lor, Gheorge. În urma lor au rămas ai nimănui 13 fete şi băieţi. Numai Rozalia, în vârstă de 32 de ani, avea 6.

Ca să primească despăgubiri, rudele victimelor trebuie să aştepte să se termine ancheta poliţiei, apoi să dea în judecată asiguratorul. Cum 6 milioane de euro este o sumă mare, mai multe firme de avocatură sunt dispuse ca în schimbul unui comision să reprezinte în instanţă interesele famiilor. Avocaţii şi-au trimis deja reprezentanţi în satele de unde sunt victimele ca să îi convingă pe oameni să încheie contracte cu ei.

Ca să nu plătească despăgubirea, unii avocaţi susţin că firma de asigurare se va folosi de faptul că şoferul microbuzului nu avea autorizaţie de transport persoane şi vehiculul avea certificatul de înmatriculare suspendat. În acest caz, familiile celor decedaţi pot cere despăgubiri familiei şoferului. Avocaţii susţin că astfel de procese pot dura chiar şi 5 ani.

Între timp, localnicii şi autorităţile din cele trei sate din Mureş de unde provin cei care au pierit în accident cauta soluţii pentru familiile lor şi copiii rămaşi orfani. Ca să ajute rudele, primăriile şi preoţii se vor ocupa de înmormântări. Iar Ministerul de Externe a anunţat deja că va suporta costurile de repatriere a celor decedaţi.

VIDEO PROTVPLUS.RO