Facturi uriașe de gaze către populație. Preț de nouă ori mai mare notificat de un furnizor. Megawattul-oră, 900 de lei

Ultima actualizare: 14-10-2021 13:55
gaze
Getty

Facturi uriașe la gaze încep să fie emise către populație, chiar și de nouă ori mai mari ca până acum. Asociațiile de protecție a consumatorilor spun că actele normative de subvenționare și plafonarea prețului ar putea să nu aibă efectul scontat.

Asociația pentru Energia Inteligentă a prezentat cazul unui consumator casnic, care a primit o notificare prin care era anunțat de mărirea prețului de la 107 lei/ Mwh, la suma de 900 lei/MWh.

O astfel de abordare denotă o dată în plus faptul că modul în care se dorește protejarea consumatorilor în România trebuie atent analizată, deoarece atât subvenționarea consumatorilor, cât și plafonarea (în fapt subvenționarea furnizorilor), pot să nu-și atingă scopul, arată sursa citată.

„Subvenției de 25% pentru consumator reprezintă un ajutor nesemnificativ, spre exemplu: un consumator care plătea anul trecut 107 lei/MWh, respectiv 500 lei/lună (TVA inclus), dacă – atenție doar dacă este consumator casnic și consumă 1000 mc/sezon rece 2021/2022 (într-o iarnă grea puțini se vor încadra în această limită) – urmează să achite lunar pentru gaze la un preț de 900 lei/MWh, suma de 4205 lei/luna, din care statul îi va compensa 1051 lei/luna, adică îi rămâne de plată 3153 lei/lună (o creștere de 620% a costului lunar cu gazele),
Plafonarii prețului cu subvenția furnizorului, pentru plata diferenței între prețul de achiziție și prețul de vânzare al furnizorului, plecând de la declarația furnizorului că achită 715 lei/MWh pentru gazele achiziționate, iar prețul plafonat este la 135 lei/MWh, înseamnă că statul trebuie să-i achite furnizorului 580 lei/Mwh, respectiv pentru o factura de 500 lei/luna la gaze ar trebui să-i achite furnizorului 2277 lei/lună. Dacă ne gândim că într-o lună de iarnă consumul României pentru consumatorii casnici care ar beneficia de aceste condiții este de 0,5 mld mc, suma care trebuie să o scoată statul din buzunar ar fi de 0,6 mld euro/lună, la o diferență de preț achiziție-vânzare de 580 lei/MWh”
precizează Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

notificare pret gaze

Guvernul a decis ca persoanele fizice al căror consum de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 se situează între 150 kwh şi 1.000 kwh, inclusiv, vor primi o compensare la plata facturilor în valoare de 0,21 lei kwh.

Şeful Executivului a precizat şi faptul că acei consumatori care nu se declară în categoria celor vulnerabili, potrivit Legii consumatorului vulnerabil, vor beneficia automat de prevederile OUG aprobată de Guvern.

Un proiect de plafonare a prețurilor la energie va fi dezbătut și de Parlament, urmând ca diferența între prețul real și cel plafonat să fie suportat de la bugetul de stat, în beneficiul producătorului de energie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO