Controverse in cazul lactatelor Bradet. Directorul firmei: "Daca pleca de la noi un aliment periculos, era epidemie"

×
Codul embed a fost copiat

Societatea din Bradet revine in centrul atentiei, dupa ce bacteria E. Coli ar fi fost depistata in probele recoltate de la mai multi angajati ai firmei.

Mai precis, potrivit Agerpres, sapte dintre cele 19 probe de coproculturi recoltate de la angajatii Lactate Bradet au fost pozitive pentru cel putin unul dintre tipurile de E-coli patogen, iar in trei dintre cazuri au fost identificate genele care provoaca sindromul hemolitic uremic (SHU), confirmat in cazul mai multor copii din Arges. Rezultatele au fost pozitive si la doua dintre cele sapte probe recoltate de la angajatii unui furnizor al Lactate Bradet, societatea Agrostar Farmex, intr-un caz fiind identificate genele care provoaca sindromul hemolitic uremic.

In mod inexplicabil, rezultatele au fost gata in urma cu 4 zile, dar autoritatile nu au spus nimic pana acum. Intre timp, in Italia a aparut un nou caz al unui copil roman suspect de SHU si despre care parintii spun ca ar fi mancat branza Bradet.

Citeste si: Cazurile bebelusilor "Supita" si "Sarmaluta" trag un nou semnal de alarma

Firma si-a prezentat punctul de vedere miercuri la ora 13:00, intr-o conferinta de presa.

Citește și
bebelus getty
Ministrul Irimescu si victima lui colaterala. ANSVSA: Nu exista nicio legatura intre branza Bradet si bebelusii bolnavi
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Ne-am scolarizat si am calificat personalul pentru a face fata celor mai exigente termeni si conditii. Analizele cele mai recente ale angajatilor nostri sunt aici, sunt bune, niciunul nu e bolnav conform legislatiei romane. Tot personalul are facute cursuri pe socoteala noastra", a declarat Marius Badea, patronul fabricii de lactate Bradet, care a prezentat presei mai multe buletine de analiza. "Avem certificat de calitate. Am crezut la inceput ca e un accident, o greseala, cineva a informat gresit, azi ne temem ca e mai mult decat atat. Colaboratorii nostri din Italia si din germania au facut analize pe produsele de la raft, rezultatele sunt toate negative. Renumita branza gasita cu probleme in magazin a avut contraproba la noi si a fost trimisa la expertiza in Germania. Contraproba este negativa, trebuie cautat unde s-a infectat".

"Autoritatile nu au facut decat sa ne denigreze cu comunicate care nu erau adevarate", a spus Badea, care a aratat analiza facuta in Germania pe lotul incriminat si care nu a depistat bacteria. "Analizele facute de laboratoarele romanesti sunt tot negative".

"Nu suntem tapi ispasitori", a afirmat Badea, spunand ca nu exista nicio legatura intre produsele companiei sale si imbolnavirea copiilor. "Copiii mei au fost marginalizati si dati deoparte".

"Suntem singura firma care am cerut sa se faca analize de E. Coli personalului, dupa aceea ni s-a spus ca nu sunt elocvente", a precizat Badea. "Oamenii nu baga mana in produse. Am intrat ce tratament sa le dam, nu ne-a raspuns nimeni, ca nu exista tratament, ca se face degeaba. Nimeni nu ne-a spus ce sa le facem acelor oameni, ni s-a spus sa-i amendam, desi eu nu stiau ca sunt bolnavi".Cei 7 angajati care au iesit pozitiv la analize lucrau in partea de produse ambalate, mai spune directorul fabricii.

"Chiar daca acei oameni au E. Coli, toate produsele noastre sunt bune. Daca pleca de la noi un aliment periculos, nu ar fi fost o epidemie?"

Directorul Lactate Bradet a declarat ca nu a primit buletinele de analiza ale DSP. El a precizat ca a apelat acum la Institutul Cantacuzino pentru ca analizele pe care le facuse anterior nu erau relevante.

"Nu exista nicio legatura cu imbolnavirea bebelusilor", a spus Marius Badea. El a precizat ca activitatea este oprita acum in fabrica si a ridicat semne de intrebare privind noua adresa de la DSP. "Pierderile nu pot fi calculate asa usor, probabil sunt undeva la 4-5 miliarde vechi, plus costuri de imagine, logistica, anuntare in presa".

"Trebuie sa stim daca cineva vrea sau nu sa ne lase sa lucram, daca autoritatile au facut o greseala sau a fost ceva deliberat. Nu sunt adeptul ideii de a da in judecata, eu vreau acum sa aflam adevarul si sa ajung la linistea de care am nevoie".

Cazul copilului din Italia cu suspiciune de SHU

Baietelul de 1 an si doua luni, care locuieste cu parintii in Florenta, este suspect de sindrom hemolitic uremic, provocat de bacteria E. coli, dupa cum au declarat autoritatile sanitare de acolo. Tatal spune ca a cumparat branza Bradet la inceputul lunii. La cateva zile, cel mic a inceput sa se simta rau. "I-am facut si o radiografie si au spus ca nu are nicio treaba intestinul, dar e suspect de apendicita. Pediatra care il urmareste pe el zi de zi ne-a spus ca de fapt si de drept are intestinul inflamat, din cauza bacteriei E. Coli. Pana nu vin rezultatele analizelor, nimeni nu poate sa afirme ca el a luat virusul de la branza sau de la altceva.”

Marius Badea, patronul fabricii de lactate Bradet, spune ca "legatura dintre acel copil bolnav si produse e datorita scandalului mediatic in care am fost angrenati in Romania. Si suspiciunea la ei a venit dupa ce noi am retras marfa din Italia. In Italia nu mai erau produse, ele fiind retrase de pe piata incepand cu data de 2. Organele din Italia au fost anuntate si au facut verificari ca marfa a fost retrasa de la acea data."

Tatal baietelului internat la Florenta sustine insa altceva. "De aici, din Florenta, branza a inceput sa fie retrasa pe data de 9, dar eu astazi (n.r. 15 martie) am fost la magazinul de unde am luat branza si inca o mai aveau in vitrina, la vanzare."  Mai mult, barbatul afirma ca el a cumparat branza pe 1 sau 2 martie si a consumat-o in data de 5.

Cum a ajuns fabrica din Bradet in centrul anchetei

Intr-o cantitate de branza proaspata de vaca produsa de societatea Lactate Bradet a fost depistata, pe 29 februarie, bacteria E-coli. Proprietarul fabricii Lactate Bradet, din comuna argeseana Bradulet, Marius Badea, s-a declarat ulterior convins ca au fost luate toate masurile pentru a se evita o contaminare a produselor cu bacteria E-coli.

"Am investit masiv (...) si am incercat sa facem o fabrica moderna, la capacitatile si la posibilitatile noastre (...) si toate controalele care au fost la fabrica au dovedit ca ne facem datoria cu responsabilitate. Utilajele sunt de ultima generatie (...). Sunt convins ca am luat toate masurile pentru a evita orice contaminare in produsul nostru finit. Din pacate au aparut aceste speculatii, aceste analize care sunt partiale, nu putem trage o concluzie definitiva", a declarat Badea pe 1 martie, intr-o conferinta de presa organizata la Pitesti.

El a precizat ca materia prima provine de la doua ferme moderne de vaci, una din Arges si una din Dolj, iar intreaga cantitate de lapte este pasteurizata dupa intrarea in fabrica. In plus, analizele probelor de lapte si analizele medicale ale angajatilor au fost intotdeauna conforme, a sustinut Badea.

In apararea sa ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marti, ca a respectat principiul precautiei si intreaga legislatie nationala si europeana din domeniul sanatatii alimentare, cand a anuntat prezenta bacteriei E.coli in lactatele produse de firma Bradet.
 

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Trei angajati ai fabricii de lactate Bradet, depistati cu E.coli care duce la SHU. Rezultatele, ASCUNSE timp de 4 zile
Trei angajati ai fabricii de lactate Bradet, depistati cu E.coli care duce la SHU. Rezultatele, ASCUNSE timp de 4 zile

Atentia in scandalul imbolnavirilor bebelusilor cu bacteria ecoli se indreapta din nou catre fabrica de lactate Bradet.

Ministrul Irimescu si victima lui colaterala. ANSVSA: Nu exista nicio legatura intre branza Bradet si bebelusii bolnavi
Ministrul Irimescu si victima lui colaterala. ANSVSA: Nu exista nicio legatura intre branza Bradet si bebelusii bolnavi

Sursa imbolnavirii bebelusilor veniti la spitalul Marie Curie din Bucuresti ramane un mister.

Legatura dintre bacteria E-coli 026 si laptele de vaca. Patronul Bradet compara situatia firmei sale cu Turnurile Gemene
Legatura dintre bacteria E-coli 026 si laptele de vaca. Patronul Bradet compara situatia firmei sale cu Turnurile Gemene

Se extinde ancheta in cazul branzei de vaci contaminata cu bacteria E.coli. Potrivit ministrului Agriculturii, o posibila sursa a imbolnavirii copiilor, ajunsi in stare grava la ''Spitalul Marie Curie'' din Bucuresti, ar putea fi laptele de vaca.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).