Expoziţia „Brauner”, de la Muzeul Naţional de Artă, închisă. Cine a contestat tablourile lui Adrian Năstase
Muzeul Național de Artă închide temporar expoziția pictorului Victor Brauner, în care, printre altele, erau și tablouri împrumutate de la familia Adrian Năstase.
Fostul premier a anunțat că își retrage lucrările. Numele lui Adrian Năstase se află de câteva zile în centrul unui scandal, după ce un critic și un istoric de artă au acuzat că acesta a împrumutat muzeului lucrări care nu au fost pictate de Victor Brauner.
Pe blogul personal, Adrian Năstase a scris că au fost oameni care i-au sugerat să lase conducerea Muzeului de Artă să decidă dacă lucrările provenite din colecția familiei sale sunt falsuri, dar că a preferat să le retragă. Năstase susține că are probe că operele sunt autentice: „Am crezut că, după 2004, sentimentele de ură se vor atenua. M-am înșelat, din păcate. În ceea ce privește lucrările, sunt convins că fiii mei vor ști să le păstreze sau să le valorifice cândva. Posibil în străinătate”.
Ministerul Culturii a cerut Muzeului de Artă ca experți externi să evaluze lucrările împrumutate de la familia Năstase. Cel mai probabil, această analiză nu va mai avea loc din moment ce tablourile vor fi îndepărtate, iar expoziția - închisă temporar.
Călin Stegerean, director muzeul național de artă: „Ministerul Culturii, în urma unei sesizări depuse la dânșii, ne-au solicitat să facem o analiză a lucrărilor respective și referitor la expertiza externă, sigur că se pot face expertizele dorite, dar aici trebuie să avem în vedere că e vorba de lucrări dintr-o colecție privată și e nevoie de acordul proprietarului înainte de a se face orice”.
Criticul de artă Pavel Șușară și expertul în artă Andrei Buga au fost cei care au contestat autenticitatea unora dintre lucrările din expoziția Brauner, aparținând lui Adrian Năstase și fiilor săi. De altfel, aceștia au semnalat că "sunt cunoscute ca având mari probleme de autenticitate" lucrările care fac parte din colecțiile lui Adrian Năstase.
Pe de altă parte, în primăvara anului trecut, în deschiderea anului Timișoara Capitală Europeană, la Muzeul de Artă din oraș a fost cea mai mare expoziție dedicată pictorului suprarealist Victor Brauner. În acea expoziție, care a avut succes la public, nu au fost expuse operele contestate la București.
Sursa: Pro TV
Etichete: arta, tablouri, Muzeul Național de Artă al României,
Dată publicare:
26-01-2024 19:46