"Carti cu raspundere limitata". Biblioteca nationala a expus "operele" realizate de Becali, Copos si Borcea in inchisoare

04-02-2016 18:57

Visul oricarui scriitor, sa-i fie expusa cartea in spatiul public, s-a implinit joi pentru Mihai Stoica, Gigi Becali, George Copos, sau Cristian Borcea.

Expozitia "Carti cu raspundere limitata", de la Biblioteca Nationala din Bucuresti, prezinta 80 dintre cele peste 300 de lucrari scrise de detinuti celebri. "O rusine pentru ideea de cercetare stiintifica", a concluzionat Ministrul Justitiei.

80 de lucrari de cercetare stiintifica stau frumos expuse in vitrinele Bibliotecii Nationale. Sunt doar o parte din cele peste 300 de carti scrise dupa gratii de detinutii scriitori. Nu are cum sa lipseasca opera lui Gigi Becali, cele 5 volume despre viata si activitatea lui au atras simpatia multor cititori.

Tanar care citeaza din Gigi Becali: "In cartea sa Politica si Becali, inceputurile", el chiar spune ca nu se imagina vreodata cu pixul in mana si daca cineva i-ar fi spus in tinerete ca o sa faca asta i s-ar fi parut o gluma proasta. Nu prea se citesc pasaje din Gigi, e mai bine sa le absorbi asa in liniste."

Si Cristi Borcea este campion la lucrari elaborate in detentie. Fotografiile sunt nelipsite, iar comentariile care le insotesc, de-a dreptul savuroase. O poza din timpul liceului este insotita de urmatorul text: "Sunt, cum se spune in limbaj "de cartier", baiat de asfalt."

Miron Mitrea in schimb a surprins inca de la inceput cititorul cu exprimarea stiintifica.

Reporter: "Ti-a ramas ceva in minte din vreuna dintre cartile citite?
Barbat: "Da, aprecierea stiinfifica a lui Miron Mitrea care zice intr-un dintre cartile sale, despre un tert, ca e un idiot si nu are niciun dubiu cu privire la acest lucru."

Numarul urias de lucrari presupus a fi stiintifice a dus la un scandal urias, finalizat cu o ancheta a DNA, dar si cu suspendarea articolului de lege care le permitea detinutilor sa obtina pana la 30 de zile de libertate pentru o lucrare. Mai mult, ministrul Justitiei a cerut demisia direcotrului general al Adiminstratiei Penitenciarelor.

Raluca Pruna, ministrul Justitiei: "350 de lucrari stiintifice intr-un an, care au trecut de procedura foarte detaliata prin care trebuia sa fie elaborate. Eu cred ca acest lucru a fost cu concursul, ca sa nu spun cu complicitatea lucratorilor din penitenciare care au permis ca in 6 ore, o spune ANP-ul si nu eu, unele lucrari sa fie elaborate. Asta e o rusine pentru ideea de cercetare stiintifica."

Directorul inchisorilor nu a raspuns cererii ministrului. El a anuntat ca pregateste bilantul activitatii pe 2015, saptamana viitoare.


VIDEO PROTVPLUS.RO