Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat cand va abroga legea prin care "scriitorii" din puscarii isi reduc pedepsele
Guvernul roman este pregatit sa abroge in aceasta saptamana legea care le permite condamnatilor sa-si reduca pedepsele cu inchisoarea daca scriu carti, a declarat ministrul roman al Justitiei, Raluca Pruna, pentru Wall Street Journal.
"In nicio alta tara din Uniunea Europeana nu mai exista situatia in care sunt acordate beneficii pentru scrierea de lucrari stiintifice in inchisoare. Este vorba si de o discriminare aici, deoarece cei care picteaza nu beneficiaza de nimic. Opera artistica (in inchisoare - n.r.) nu trebuie recompensata in niciun fel", a afirmat ea in interviul aparut luni in editia electronica a publicatiei citate. "Asadar, da, voi propune la 3 februarie guvernului sa elimine aceasta prevedere", a adaugat Raluca Pruna.
Este de asteptat ca Guvernul sa adopte propunerea, care va intra in vigoare a doua zi, noteaza WSJ, adaugand ca, ulterior, Parlamentul ar putea vota o noua lege prin care numarul zilelor reduse din pedeapsa pentru scrierea de carti stiintifice sa fie mai mic, iar verificarile cu privire la conformitatea lucrarilor sa fie mai stricte inainte de publicare.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Coruptia ramane o problema importanta in Romania, a mai spus ministrul roman. "Insa cred ca Romania a parcurs un drum semnificativ in combaterea marii coruptii. Exista numeroase persoane, politicieni notorii si de la nivel inalt, condamnate pentru coruptie. Acest lucru nu se intampla in urma cu zece ani, inainte de aderarea la UE", a subliniat Raluca Pruna, fost expert al Comisiei Europene. "Este un semn ca suntem seriosi in privinta luptei impotriva coruptiei", a adaugat ministrul.
"Felul in care societatea romana a actionat recent, iesind in strada si strigand 'Coruptia ucide', arata ca acest proces a fost asimilat", a afirmat de asemenea Raluca Pruna, facand referire la manifestatiile din luna noiembrie 2015 survenite dupa tragedia din clubul bucurestean Colectiv si care au determinat caderea guvernului condus de Victor Ponta.
Ea si-a exprimat totodata speranta ca in curand nu va mai fi nevoie de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) prin care Comisia Europeana monitorizeaza progresele Romaniei in privinta reformei justitiei si lupta impotriva coruptiei.
"Prioritatea mea nu este de a ridica sau de a nu ridica mecanismul, ci de a indeplini obiectivele sale si, apoi, de a putea spune ca nu mai avem nevoie de el sau ca avem nevoie de un scenariu de renuntare treptata la el in viitorul apropiat", a subliniat ministrul.
In contextul apropierii alegerilor generale din toamna acestui an, Raluca Pruna si-a exprimat increderea ca societatea va forta o primenire a clasei politice.
"Societatea este acum suficient de matura. S-a schimbat. Nu mai poti sa vinzi publicului roman ceea ce vindeai in urma cu zece ani. Nu vor mai lua de bun niciun raspuns. Ei vor de la guvern si de la parlament sa faca ce se face in oricare alt stat membru", a mai spus ea.
Sursa: Agerpres
Etichete: detinuti, raluca pruna, opere stiintifice,
Dată publicare:
02-02-2016 14:24