Cum se explică furtuna ”de vară” devastatoare din Grecia. Ce se va întâmpla în România
Specialiștii de la Administrația Națională de Meterorologie spun că furtuna devastatoare din Grecia s-a produs din cauza unui nucleu de presiune care s-a produs deasupra Mării Egee.
Florinela Georgescu, director de metorologie operațională, a explicat pentru Știrile Pro TV cum a fost posibil ca o ploaie de vară să se transforme într-o furtună atât de violentă.
Florinela Georgescu, director ANM: ”Este foarte posibil! De altfel, ultimele 2-3 luni ne-au arătat că fenomene extreme, furtuni de vară cu manifestări extreme, au apărut în multe părți ale Europei, inclusiv în zona țării noastre. De data aceasta, seara trecută și noaptea trecută, cele mai afectate au fost Italia și Grecia. În Grecia au fost create toate condițiile ca în zona cea mai afectată să fie manifestările cele mai severe foarte severe. Pentru că veneau furtunile după o zi cu temperaturi foarte ridicate.
Veneau în contextul în care deasupra Mării Egee s-a dezvoltat un nucleu de presiune scăzută, ceea ce a favorizat generarea unui front rece, pe de-a lungul căruia s-au dezvoltat aceste celule de furtună. Deci norii aceștia cu dezvoltare foarte mare pe verticală, apreciem noi, privind imaginile radar, că norii s-au dezvoltat până la 14.000 - 15.000 de metri, ceea ce indică clar posibilitatea unor furtuni extreme.”
Specialiștii de la ANM mai estimează că vântul care a devastat zonele turistice din Grecia suflat cu o putere de peste 100 kilometri pe oră, poate chiar 120 de km pe oră.
Ce se va întâmpla în continuare în Grecia? Este greu de prevăzut, spune Florinela Georgescu, însă astfel de fenomene meteo extreme s-ar putea produce și în România.
”Deocamdată aș spune că lucrurile s-au mai liniștit, pentru că a pătruns acel front rece de care vă vorbeam, deci temperaturile sunt ceva mai scăzute, este o masă de aer cu temperaturi ceva mai scăzute deasupra unei părți mari a Europei, inclusiv deasupra țării noastre, dar nu este exclus să mai apară manifestări de vreme severă de vară, pentru că rămânem în același context cu presiune atmosferică destul de scăzută, cu umezeală foarte multă. De altfel ne așteptăm și la noi în țară, în zilele viitoare, să aducă instabilitate din ce în ce mai pronunțată.”
”Astfel de manifestări extreme, severitatea maximă în astfel de situații nu poate fi anticipată cu mult timp înainte, pentru că semnalul îl avem atunci când pe radarele meteorologice se vede dezvoltarea severă a furtunii”, a mai spus directorul de la ANM.
Mărturiile turiștilor români care au trăit clipe de groază în Grecia: ”Oribil!”
O româncă și un băiețel de 8 ani au murit miercuri seara în Halkidiki, una dintre cele mai populare destinații de vacanță pentru mulți dintre conaționali!
Acoperişul unui restaurant din Nea Plagia, din nordul Greciei, s-a prăbuşit în toiul unei furtuni tip tornadă.
Un alt cetățean român a fost rănit, iar numărul deceselor se ridică deja la șase! Sunt și mai bine de 100 de răniți, cu vârste între 8 luni și 70 de ani. Ministerul român de Externe avertizează că, până vineri, Salonicul este sub cod roșu de furtună și ploi torențiale!
Românca şi copilul de 8 ani au murit striviţi de un acoperiş spulberat de rafalele de vânt stârnite din senin și cu o violență extremă. Furtuna cu peste 5000 de fulgere a durat 20 de minute, dar urmările au fost copleșitoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, meteo, anm, furtuna, las fierbinti, uragan, mihai bobonete, meteorologi,
Dată publicare:
11-07-2019 14:30