Explicațiile RADET privind "cascadele" subterane de apă fierbinte de sub București
Scurgerile de apă caldă de la RADET sunt uriaşe şi ar putea afecta stabilitatea solului, respectiv clădirile din Bucureşti. Avertizarea vine de la un consilier general, care vorbeşte de adevărate cascade subterane de apă fierbinte.
Mai mult, aceste scurgeri, dublate de răcirea apei calde pe traseu ne costă cu 30 la sută mai mult, spun specialiştii. Reprezentanţii RADET recunosc pierderile, dar susţin că stabilitatea solului nu este în pericol.
Pentru că ţevile RADET sunt ciuruite, 10 la sută din toată apa caldă se scurge.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Din cei 20.000 de metri cubi cât curg pe magistralele regiei într-o oră, 2.000 de metri cubi se pierd prin subteran. În aceste condiţii, apa care s-ar scurge în doar zece lunii ar umple Lacul Morii - de exemplu.
Un consilierul general spune că apa scursă este periculoasă pentru sol, dar şi clădiri.
Ciprian Ciucu, consilier general PNL: "Poate să afecteze în zonele unde se produc avarii foarte mari stabilitatea solului. Este o problemă în zona Văcăreşti unde s-a format chiar o cascadă în sensul că sunt 2 diferenţe de nivel unde pica apa şi de la 10 metri."
Nici vorbă de cascadă - spun reprezentanţii RADET care susţin că Zona Văcăreşti este mlăştinoasă, iar infiltraţiile nu provin de la ţevile Regiei de distruibutie a Energiei Termice. Aceştia susţin că 97% din apa caldă scursa este preluată de canalizare, iar solul este stabil.
Apa nu se infiltrează în sol, nefiind influențată stabilitatea solului, cantitatea de apă fiind preluată în proporţie de peste 97% de sistemul de canalizare al oraşului. Există situaţii accidentale, punctuale. Acestea sunt detectate şi remediate într-un timp foarte scurt, explică RADET.
Scurgerile din reţeaua RADET nu sunt singurele pierderi ale regiei. Pentru că ţevile sunt prost izolate agentul termic îşi pierde căldura pe traseu şi încălzeşte mai mult atmosfera şi mai puţin locuinţele oamenilor."
Toate acestea formează aşa-numitele pierderi tehnologice, care au crescut mult în ultimii 10 ani. În 2017 au fost de aproape 30 la sută.
Mihai Mereuță, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat: "Pierderile le plătim la casieria radet, când plătim impozite prin subvenția la primăria capitalei. Și prin ajutoarele de la guvern. Dacă pierderile nu ar fi mari și prețul gigacaloriei ar fi mai mic. "
Specialiştii spun că în cazul unui apartament cu 2 camere factura lunară la radet ar fi cu 50 de lei mai mică. Proprietarul unui apartament cu 3 camere ar plăti cu 60 de lei mai puţin. Iar proprietarul unui apartament cu 4 camere cu 70 de lei mai puţin. Pe timp de iarnă s-ar aduna o sumă destul de mare.
Suficientă pentru a plăti factura la Radet o lună de iarnă. Un sistem de termoficare perfect, fără pierderi nu exista, recunosc specialiştii, însă acestea ar trebui să fie de cel mult 15 la sută.