Două rachete au lovit Zona Verde din Bagdad. Iranul asigură că respectă suveranitatea Irakului

Ultima actualizare: 09-01-2020 09:02

Două rachete au lovit miercuri seară Zona Verde din Bagdad, unde se află ambasada americană, a anunțat un responsabil al serviciilor de securitate, relatează AFP.

Chiar înainte de miezul nopţii, corespondenţi ai AFP au auzit mai multe explozii în centrul Bagdadului, la 24 de ore după ce Iranul a tras 22 de rachete asupra unor baze militare din Irak unde staţionau soldaţi americani. Exploziile au fost urmate de urlete ale sirenelor de securitate din Zona Verde.

A fost al treilea atac asupra Zonei Verzi după ce o dronă americană l-a ucis vineri pe generalul iranian Qassem Soleimani în capitală.

Aceste atacuri urmăresc să răzbune nu doar moartea generalului Soleimani, dar şi a comandantului Abu Mehdi al-Muhandis, numărul doi al grupării Hashd al-Shaabi, coaliţie paramilitară dominată de facţiunile pro-Iran.

Asasinarea lui Abu Mehdi al-Muhandis, care ocupa o funcţie înaltă în stat, pentru că Hashd al-Shaabi face parte din forţele regulate irakiene, a provocat indignare în ţară.

Unul dintre liderii grupării Hashd al-Shaabi, Qais al-Khazali, a ameninţat miercuri Washingtonul cu o „ripostă nu mai puţin importantă decât răspunsul Iranian”, după tirurile iraniene asupra unor baze utilizate de armata americană în Irak.

La rândul său, Harakat Hezbollah al-Nujaba, o componentă a Hashd al-Shaabi şi una din facţiunile pro-Iran cele mai radicale din Irak, a lansat un avertisment soldaţilor americani într-un comunicat: „Nu închideţi ochii, pentru că răzbunarea martirului Abu Mehdi al-Muhandis se apropie şi va veni din mâini irakiene până la plecarea ultimului vostru soldat”.

Iranul asigură Irakul de ''respectul deplin'' al suveranităţii sale

 

Iranul a dat asigurări miercuri într-o scrisoare adresată ONU de „respectul său deplin” pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Irakului, după atacul cu rachete asupra bazelor militare.

Aceste tiruri i-au atras Iranului convocarea ambasadorului său la Bagdad.

Într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi Consiliului de Securitate, ambasadorul Iranului la Naţiunile Unite, Majid Takht-Ravanchi, a subliniat că ţara sa are un „respect deplin pentru independenţa, suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială a Irakului”.

„Operaţiunea a fost precisă şi a vizat obiective militare astfel încât să nu provoace pierderi colaterale în rândul civililor şi instalaţiilor civile din zonă”, a adăugat diplomatul iranian în această scrisoare difuzată de ambasada Republicii Islamice.

Iranul se angajează „să menţină pacea şi securitatea internaţională şi subliniază că nu caută o escaladare sau războiul”, a precizat Majid Takht-Ravanchi.

„Irakul este o ţară independentă (...) şi nu vom permite să devină un câmp de luptă”, se menționează într-un comunicat al Ministerul irakian de Externe.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO