SUA impun noi sancţiuni Iranului și unor lideri de la Teheran implicaţi în atacul cu rachete din Irak

Ultima actualizare: 10-01-2020 20:58
Donald Trump
Getty

Statele Unite au decis să impună noi sancţiuni Iranului în urma tirurilor de rachete vizând baze militare în care se află trupe americane în Irak, a anunţat vineri secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin, relatează Reuters.

Aceste sancţiuni vizează atât sectoare ale economiei iraniene - industrie, textil, minier -, cât şi lideri iranieni implicaţi în atacurile cu rachete din Irak de la 8 ianuarie.

Iranul voia ”fără vreo îndoială” să omoare militari americani în aceste atacuri, a denunţat, la rândul său, secretarul de Stat american Mike Pompeo.

Impunerea sancţiunilor a fost anunţată de Mnuchin, la Casa Albă, într-o conferinţă de presă comună cu Pompeo, potrivit News.ro.

Tensiunile dintre Washington şii Teheran s-au amplificat după ce preşedintele american Donald Trump a retras unilateral Statele Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian încheiat de predecesorul său Barack Obama şi a reimpus sancţiuni ridicate în baza acordului şi le-a înăsprit.

Temeri cu privire la izbucnirea unui război între Statele Unite şi Iran în Orientul Mijlociu au izbucnit săptămâna trecută, după ce Washingtonul l-a asasinat vineri într-un atac cu un avion fără pilot (dronă), la Bagdad, pe generalul iranian Qassem Soleimani, şi în urma represaliilor iraniene în Irak.

Cele două părţi par că s-au îndepărtat de marginea prăpăstiei unui război, însă Trump a ameninţat miercuri Teheranul cu noi sancţiuni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO