Ambasadorul Iranului: „Nimeni nu mai dăduse Statelor Unite o așa palmă, sper că i-a durut”

Ultima actualizare: 10-01-2020 19:22
Morteza Abutalebi
Inquam

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti, Morteza Abutalebi, a declarat, vineri, că recentul atac cu rachete al ţării sale asupra a două baze militare din Irak l-a făcut pe preşedintele SUA, Donald Trump, "să reconsidere un pic lucrurile".

„Noi cu acest atac cu rachete puternic pe care l-am efectuat l-am făcut pe domnul Trump să reconsidere un pic lucrurile. Să sperăm că va fi mai raţional în ceea ce priveşte lucrurile pe care le va spune şi le va face", a afirmat diplomatul iranian, într-o conferinţă de presă, potrivit traducerii oficiale.

Ambasadorul Iranului a vorbit şi despre momente din istoria negocierilor dintre ţara sa şi Statele Unite ale Americii.

„Noi, cu aceleaşi State Unite ale Americii, am ajuns la un acord în cadrul Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune. Ei înşişi au fost cei care nu au acţionat conform semnăturii pe care au pus-o pe acord. Aşadar, cum cineva care nu acţionează conform propriilor lucruri pe care şi le-a asumat, cum poate pune precondiţii?”, a transmis Abutalebi.

Se pare că aveau nevoie de o palmă din partea Iranului, pentru a se întoarce la masa negocierilor. Să sperăm că i se va întoarce raţiunea şi se vor întoarce la masa de negocieri. De la Al Doilea Război Mondial încoace, nimeni nu dăduse asemenea palmă Statelor Unite şi sperăm că i-a durut îndeajuns încât să se întoarcă la a fi raţionali", a adăugat diplomatul.

În opinia sa, "guvernele Statelor Unite ale Americii din ultimele decenii au arătat că urmăresc să pună bazele păcii şi stabilităţii în lume, dar pe cale militară".

„Donald Trump s-a convins”

 

„Privind la atacurile Iranului asupra bazelor militare ale Statelor Unite ale Americii, în urma acestora, Statele Unite au decis să nu mai urmărească acest plan, pe cale militară, ci să abordeze prin negocieri. Din ultimul discurs al preşedintelui Trump reiese faptul că acesta s-a convins că nu mai poate să încerce să rezolve chestiunile la nivel global prin acţiuni militare. El îşi va da seama că nici prin impunerea de sancţiuni economice nu va rezolva problemele în lume. În momentul în care se va convinge că problemele pe plan mondial nu se pot rezolva decât prin negocieri, atunci va renunţa şi la impunerea de sancţiuni", a punctat ambasadorul Iranului la Bucureşti.

Diplomatul a făcut referire şi la implicarea SUA în Orientul Mijlociu.

„Noi am declarat în nenumărate rânduri că cea mai stabilă ordine pe care o poate cunoaşte Orientul Mijlociu şi zona Golfului Persic este ordinea şi securitatea pe care le stabilesc ţările aflate în acea regiune", a apreciat ambasadorul Iranului la Bucureşti.

Referitor la proliferarea de arme nucleare, Morteza Abutalebi a amintit de ''fatwa'' împotriva acestei acţiuni.

„Noi, din punctul de vedere al doctrinei, pe care o împărtăşim şi care este pe termen lung, nu scurt, am mai spus că posesia, producerea şi proliferarea de arme nucleare, din punctul de vedere al Islamului, este interzisă (...) aceasta nu este doar o fatwa religioasă, ci şi un ordin politic pentru toate instituţiile şi pentru toate autorităţile din Iran", a punctat el.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO