Experiment de stimulare a precipitațiilor, la Iași. Soluție pentru combaterea secetei
Un experiment de stimulare a precipitațiilor are loc în aceste zile, în judeţul Iaşi.
Cu ajutorul unor baloane cu heliu lansate spre nori, cantitatea de precipitații poate crește și de cinci ori, fie că vorbim despre ploaie sau ninsoare.
Metoda a fost folosită cu succes în Franţa împotriva secetei. Același sistem poate combate însă și grindina.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Baloanele meteorologice au fost instalate în containere speciale, în cinci puncte din județul Iași. Odată umplute cu heliu sunt lansate spre nori.
Balonul cară o torţă pirotehnică ce conţine iodură de argint sau clorură de natriu la înălţimi cuprinse între 1.100 şi 5.500 de metri înălţime.
Odată ce străpunge norii, substanţele chimice sunt eliberate în atmosferă şi atrag picăturile de apă pe care apoi le multiplică.
Daniel Florea, manager de proiect: „În acest caz folosim o torță pirotehnică de clorură de natriu - sare. Sarea normală măcinată foarte fin are rolul de substanță hiroscopică. Fiind foarte maruntă când este împrăștiată printr-o metodă pirotehnică, aceasta joacă rolul de nucleu de condensare și adună umiditatea în atmosferă".
Primele încercări au dat roade, spun cercetătorii
Din norii încărcaţi cât pentru 2-3 litri de precipitații pe metrul pătrat, după însămânţare s-au obținut între 10 şi 15 litri.
Traseele pe care le parcurg baloanele nu sunt deloc întâmplătoare. Oamenii de știință pot stabili traiectoria aproximativă în funcție de circulația curenților de aer.
Tehnologia este brevetată în Franţa şi a fost adoptată şi în alte ţări, precum Italia sau Polonia.
Gheorghe Căunei Florescu, director general AASNACP: „Este o tehnologie de ultimă generație. Este indigenă cu mediul, cu oamenii şi răspunde la cerinţele noastre”.
În paralel, au mai fost făcute alte trei experimente de stimulare a ploii, utilizând avioane, rachete încărcate cu substanţe chimice sau generatoare terestre.
Dacă vor avea randamentul dorit, toate vor fi implementate cu bani europeni. Astfel, ar urma să fie protejate de secetă şi grindină peste 11 milioane de hectare, adică aproape toată suprafaţa agricolă a României.